Amsterdam Bewaar

'Advocaat Klaas Otto beïnvloedde getuigen'

Jan Piet van Rossum werd aangehouden in het onderzoek naar Klaas Otto, de oprichter van motorclub No Surrender.
Jan Piet van Rossum werd aangehouden in het onderzoek naar Klaas Otto, de oprichter van motorclub No Surrender. © ANP

De Amsterdamse advocaat Jan Piet van Rossum (69) is aangehouden omdat hij geprobeerd zou hebben getuigen te beïnvloeden in het onderzoek naar Klaas Otto.

Verschillende betrouwbare bronnen hebben dat dinsdag gemeld aan het ANP. De politie wil de verdenking niet bevestigen. Op beïnvloeding van getuigen staat maximaal vier jaar celstraf.

Deken Pieter van Regteren Altena van de advocatenorde in Amsterdam is dinsdag geïnformeerd over de arrestatie en de verdenking. De deken wil alleen kwijt dat de verdenking ernstig is en rechtstreeks de integriteit van de advocatuur raakt. "Als het klopt, is het schokkend en een doodzonde."

Lopend onderzoek
Onder toezicht van een lid van de advocatenorde krijgt de politie binnenkort de kans om op het kantoor van de advocaat op zoek te gaan naar bewijs voor de beschuldigingen. Van Regteren Altena onthulde dat hij al langer bezig is met een onderzoek naar de verdachte advocaat. De deken onderzoekt onder andere claims van de officier van justitie dat Klaas Otto voor de advocaat werkte en bij hem op de loonlijst stond.

Bewijs daarvoor heeft de deken tot dusver niet kunnen vinden. Het onderzoek van de deken was nog niet afgerond maar krijgt door de verdenking van de politie een nieuwe wending en kan leiden tot een tuchtklacht bij de raad van discipline. 

Afpersing en witwassen
Van Rossum trad in het verleden op als raadsman van Klaas Otto, de oprichter van motorclub No Surrender. In de omvangrijke strafzaak tegen Otto heeft de voormalig motorbaas overigens een andere advocaat. 

Dat Otto verdacht wordt van een groot aantal strafbare feiten, waaronder afpersing en witwassen, was voor Van Rossum geen beletsel om Otto in dienst te houden.  

Otto werd vrijdagavond opnieuw aangehouden nadat hij de voorwaarden had geschonden waaronder hij was vrijgekomen. Sinds enkele dagen zijn ook zijn partner, zoon en schoonzoon verdachte in de zaak.