Wedstrijdverslag

Ajax maakt bij debuut Heitinga einde aan beroerde reeks met ruime zege op Excelsior

Met interim-coach John Heitinga als vervanger van de donderdag ontslagen Alfred Schreuder heeft Ajax een einde gemaakt aan de erbarmelijke eredivisiereeks van zeven duels zonder zege. In het spel van de zwalkende landskampioen was van een grote ommekeer nog geen sprake, al werd er wel ruim gewonnen bij Excelsior: 1-4.

Johan Inan
De Ajacieden vieren de 1-0 van Dusan Tadic Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
De Ajacieden vieren de 1-0 van Dusan TadicBeeld Pro Shots / Stanley Gontha

Drie dagen na de breuk moest Ajax op Kralingen meer averij in de titelrace en daarmee ook de slechtste serie in de clubhistorie afwenden. Want zeven keer op rij niet winnen in de eredivisie, dat liet de topclub in de jaren zestig ook drie keer gebeuren. Maar een reeks van acht wedstrijden zonder de volle mep, zou een primeur in de 123-jarige clubhistorie betekenen.

Zover kwam het niet, maar dat had meer met Excelsior dan Ajax te maken. De titelverdediger begon nog heel aardig en gaf met fris voetbal en frivole combinaties aanvankelijk nog blijk van een frisse wind. Nadat Redouan El Yaakoubi de grootste kans van het eerste kwartier miste, kwam Ajax op voorsprong door een door Dusan Tadic feilloss verzilverde penalty. Die kende arbiter Ingmar Oostrom toe nadat Davy Klaassen over het been ging bij Sven Nieuwpoort.

Dominant Ajax

Zo leek Ajax onder Heitinga meteen aan de betere hand. De beloftentrainer werd vrijdag doorgeschoven als interim, ook om de club tijd te verschaffen in de zoektocht naar een permanente opvolger voor Schreuder. Voor zijn vuurdoop slachtofferde Heitinga de dure aankoop Calvin Bassey, die deze maand vooral aan de bal worstelde. Owen Wijndal loste hem af, terwijl ook Mohammed Kudus terugkeerde in het elftal. Niet als (schaduw)spits, waar Heitinga voor Dusan Tadic koos, maar als rechtsbuiten.

In het volgestroomde uitvak zagen supporters Heitinga vrijwel continu voor zijn dugout staan en het dolende elftal onder zijn leiding in de openingsfase veel verbetering tonen. Ajax was dominant, leek er met veel positiewisselingen weer zin in te hebben en leek ook defensief de zaken beter op orde te hebben.

Maar schijn bedroog, bleek vooral in het restant van de eerste helft. Na balverlies van Klaassen had Couhaib Driouech haast vrij baan. Zijn schuiver ketste terug van de paal. Ajax ontsnapte, en meer dan eens. Niet veel later behoedde Geronimo Rulli de bezoekers voor de gelijkmaker. Ajax werd slordig en verviel steeds meer in kamikazevoetbal, waarbij verspeelde ballen (ook Jurriën Timber en Devyne Rensch waren niet secuur) vaak zeeën aan ruimtes en ook een paar levensgrote kansen opleverden voor de thuisclub.

Zo kreeg Driouech nog een derde grote kans, waar hij opnieuw zijn meerdere moest erkennen in Rulli, die toonde een uitstekende reflex in huis te hebben. Zo blijft de teller van de noeste linksbuiten van Excelsior op nul staan. Verdediger El Yaakoubi strafte Ajax wel af met zijn derde goal van het seizoen. Na een corner van de thuisclub verloor Kenneth Taylor zijn duel, en erger nog, kreeg Driouech alle tijd en ruimte om te draaien en een teamgenoot te zoeken. Die vond hij dus. Bij de tweede paal kopte captain El Yaakoubi tegendraads raak.

Ruime zege

Ajax stevende af op een negatief record, ook omdat het aan de overkant steeds minder gevaar stichtte. Toen dat in blessuretijd van de eerste helft nog een keer lukte, liet Klaassen het na een combinatie met Tadic niet na Ajax alsnog met een voorsprong te laten rusten. Dat bleek onder Schreuder geen garantie voor een zege, aangezien Ajax in Emmen en Volendam nog riantere marges op de tocht zette.

Maar Heitinga zat het op Woudestein ook minder tegen. Kudus hielp een handje, door na rust met een diagonale streep via de binnenkant van de paal voor de 1-3 te zorgen. De laatste goal van Ajax, was de mooiste. Rensch krulde de bal met zijn chocoladebeen vanaf de rand van de zestien in de bovenhoek.

De geflatteerde zege (de laatste overwinning dateerde van 22 oktober) helpt Ajax meteen op de ranglijst, waar in de jacht op titelprolongatie twee punten op Twente, Feyenoord en AZ werden goedgemaakt.

Live
 1. 16:25 29-1-2023

  90+3 Wedstrijd afgelopen

  Ajax heeft de eerste wedstrijd na het ontslag van coach Alfred Schreuder gewonnen. Excelsior werd in Rotterdam met 1-4 verslagen. Tadic, Klaassen, Kudus en Rensch maakten de doelpunten voor de ploeg van interim-coach John Heitinga. Zeker in de eerste helft was Excelsior niet de mindere van Ajax. De 2-1 van Klaassen vlak voor rust was het breekpunt in de wedstrijd. Ajax flitste zeker nog niet, maar door de eerste overwinning na zeven wedstrijden zonder zege, konden de spelers eindelijk weer lachen. Ajax klimt door de overwinning over FC Twente naar de vierde plaats en heeft weer een beetje de aansluiting met Feyenoord, AZ en PSV.

 2. 16:19 29-1-2023

  90. Drie minuten blessuretijd

  Er komen in Rotterdam drie minuten blessuretijd bij.

 3. 16:18 29-1-2023

  87. Knal van Wijndal

  Owen Wijndal bekroont zijn basisplaats bijna met een doelpunt. Hij haalt uit en doelman Van Gassel kan de bal net overtikken voor een hoekschop.

 4. 16:13 29-1-2023

  83. Goal Ajax 1-4

  De buit lijkt nu echt binnen voor Ajax. Rensch schiet de bal van net buiten het strafschopgebied met links prachtig binnen. De eerste overwinning in de competitie sinds 22 oktober 2023 is bijna zeker een feit.  Excelsior heeft de handdoek wel in de ring gegooid, want aanvaller Azarkan wordt gewisseld.

 5. 16:09 29-1-2023

  78. Bassey krijgt ook minuten

  Bassey, die zijn basisplaats is kwijtgeraakt, krijgt ook minuten van Heitinga. De verdediger komt in het veld voor Berghuis. De eerste actie van Bassey is niet geweldig. Hij maait over de bal heen, maar gelukkig voor Ajax en hem kan Excelsior niet gevaarlijk worden.

 6. 16:05 29-1-2023

  75. Ajax heeft de controle

  Ajax heeft de wedstrijd onder de controle. Het is niet sprankelend, maar de voorsprong lijkt vooralsnog niet meer in gevaar te komen. Al weten we dat dit seizoen bij Ajax niet zeker. 

 7. 16:03 29-1-2023

  74. Wissels Excelsior

  Lamprou en Horemans gaan naar de kant. Hun vervangers zijn Van Duinen en Markelo.

 8. 16:00 29-1-2023

  70. Net geen 1-4 door Bergwijn

  Steven Bergwijn haalt binnen een minuut twee keer hard uit. Beide keren kan Excelsiorkeeper Van Gassel uitstekend redden.

 9. 15:56 29-1-2023

  66. Kansje Excelsior

  Excelsior laat weer van zich horen. Een aanval van de Rotterdammers wordt door Wijndal tot hoekschop verwerkt en die kan worden weggewerkt door Alvarez.

 10. 15:53 29-1-2023

  62. Wissel Ajax

  De eerste wissel aan de kant van Ajax. Doelpuntenmaker Klaassen gaat naar de kant en wordt vervangen door Francisco Conceição.

 11. 15:51 29-1-2023

  61. Goal Ajax 1-3

  Ajax komt op 1-3 voor tegen Excelsior. Kudus krijgt de bal net buiten het strafschopgebied en haalt verwoestend uit. De bal ploft in het doel voor de 1-3. Is dit de beslissing?

 12. 15:48 29-1-2023

  58. Gele kaart Alvarez

  Alvarez krijgt een gele kaart. De Mexicaan zet de laat een sliding in en raakt zijn tegenstander. Uit de daaropvolgende vrije trap is er weer een knappe redding van Rulli. Even daarna krijgt Driouech geel na een overtreding op Berghuis.

 13. 15:41 29-1-2023

  52. Blessure Rensch

  Rensch gaat na een poging een lange pass van Berghuis te halen vervelend naar de grond. De rechtsback moet behandeld worden. Hij lijkt vooralsnog door te kunnen.

 14. 15:39 29-1-2023

  50. Nog geen spektakel in de tweede helft

  De tweede helft tussen Excelsior en Ajax is rustig begonnen. Nog geen kansen aan beide kanten. Ajax heeft wel weer het balbezit.

 15. 15:34 29-1-2023

  46. Tweede helft begonnen

  De tweede helft is begonnen in Rotterdam. Geen wissels aan beide kanten.

 16. 15:22 29-1-2023

  45+1 Rust

  Het is rust bij Excelsior-Ajax. De ploeg van interim-coach Heitinga staat met 1-2 voor. Ajax begon goed aan de wedstrijd en kwam door een strafschop van Tadic verdiend met 0-1 voor. Daarna zakte Ajax echter ver weg en was Excelsior op de counter meerdere keren gevaarlijk. De 1-1 van El Yaakoubi was dan ook verdiend. Tot opluchting van iedereen bij Ajax maakte Klaassen vlak voor rust de 1-2. Er is echter nog wel werk aan de winkel voor Heitinga, want het lek lijkt nog niet boven bij Ajax.

 17. 15:19 29-1-2023

  45. Goal Ajax 1-2

  Ajax komt vlak voor rust weer op voorsprong. Tadic schermt de bal goed af in het strafschopgebied. Hij krijgt de bal bij Klaassen die de bal hard in het doel schiet. De opluchting bij de spelers van Ajax is zichtbaar.

 18. 15:10 29-1-2023

  37. Goal Excelsior 1-1

  Het was er op wachten. Excelsior maakt de 1-1. Na een hoekschop let de verdediging Ajax niet goed op en kan Driouech de bal voorgeven. El Yaakoubi kan ongehinderd de bal in het doel koppen voor de 1-1. Ajax is het even helemaal kwijt.

 19. 15:06 29-1-2023

  32. Geweldige redding Rulli

  Excelsior is weer dicht bij een doelpunt. Weer counteren de Rotterdammers gemakkelijk. Azarkan kan uithalen en dwingt Rulli tot een geweldige redding. De daaropvolgende hoekschop kan worden verdedigd door Ajax. Dat was weer even billenknijpen.

 20. 15:03 29-1-2023

  30. Kwetsbaar Ajax nog steeds op 0-1

  Ajax staat na een half uur nog steeds met 0-1 voor bij Excelsior. De ploeg van interim-coach Heitinga heeft veel de bal, maar krijgt niet veel kansen. Excelsior is op de counter al een paar keer heel gevaarlijk geweest. Oppassen dus voor Ajax.

 21. 14:58 29-1-2023

  22. Excelsior twee keer dicht bij de 1-1

  Excelsior is twee keer dicht bij de 1-1. Eerst sprint Driouech in een counter Alvarez eruit en schiet vervolgens op de paal. Een minuut later kapt de aanvaller van Excelsior Alvarez uit en schiet. Rulli verricht een knappe redding.

 22. 14:48 29-1-2023

  15. Goal Ajax 0-1

  Ajax komt op een 0-1 voorsprong tegen Excelsior. Dusan Tadic schiet een strafschop onberispelijk binnen. Die werd gegeven nadat na een rommelige situatie in het strafschopgebied eerst Bergwijn en daarna Klaassen onderuit werden gehaald. Vlak na de 0-1 schiet Bergwijn de bal net over.

 23. 14:41 29-1-2023

  8. Eerste grote kans voor Excelsior

  Excelsior krijgt de eerste grote kans van de wedstrijd. Na een hoekschop krijgt Ajax de bal niet goed weg en El Yaakoubi schiet van dichtbij volledig vrijstaand de bal hoog over het doel. Daar komt Ajax goed weg.

 24. 14:38 29-1-2023

  5. Excelsior parkeert de bus

  In de eerste vijf minuten trekt Excelsior zich massaal terug in de verdediging. Ajax heeft de bal, maar slaagt er nog niet in gaten te vinden in de verdediging van de Rotterdammers. 

 25. 14:34 29-1-2023

  2. Schot Bergwijn zeilt naast

  Daar is de eerste mogelijkheid voor Ajax. Bergwijn, die weer is begonnen aan zijn favoriete linkerkant, kan van net buiten het strafschopgebied uithalen. Zijn schot gaat een paar meter naast.

 26. 14:31 29-1-2023

  O. Wedstrijd begonnen

  Ajax is begonnen aan de wedstrijd bij Excelsior. Leidt het ontslag van Alfred Schreuder tot een schokeffect en kan Ajax voor het eerst sinds 22 oktober 2022 weer een competitiewedstrijd winnen?

 27. 14:26 29-1-2023

  Heitinga: "Als je Champions League wil, kan je geen vijfde staan."

  John Heitinga moest na het ontslag van Alfred Schreuder bij Ajax snel schakelen. Dat zei de interim-coach van Ajax zojuist voor de camera van ESPN . "Het zijn wat drukkere dagen geweest dan normaal. Het allerbelangrijkste is dat we tegen Excelsior een reactie gaan geven, want als je Champions League wilt spelen kan je geen vijfde staan. De manier waarop is belangrijk.  Ik kan hier wel vertellen dat ik donderdag al met de club mondeling overeengekomen was om als assistent aan te sluiten. Toen kreeg ik vrijdag een belletje om naar De Toekomst te komen. Zo zie je maar hoe onvoorspelbaar de voetballerij is, want het was de bedoeling dat ik vandaag assistent van Alfred was."

 28. 14:22 29-1-2023

  Ajax al zeven competitiewedstrijden zonder zege

  Ajax wacht al zeven wedstrijden op een overwinning in de competitie. De laatste zege in de eredivisie was op 22 oktober 2022. RKC werd toen in Waalwijk met 1-4 verslagen. Daarna verloor Ajax van PSV en speelde het  gelijk tegen Vitesse, Emmen, NEC, Twente, Feyenoord en Volendam.

 29. 13:26 29-1-2023

  Interim-trainer Heitinga geeft Wijndal basisplaats, Kudus in de spits

  Calvin Bassey is bij Ajax zijn basisplaats kwijt. Interim-trainer John Heitinga, die de donderdag ontslagen Alfred Schreuder is opgevolgd, kiest in de uitwedstrijd tegen Excelsior voor Owen Wijndal als linkervleugelverdediger. Onder Schreuder was Bassey een vaste waarde.

  Ook Brian Brobbey is uit het basiselftal verdwenen. Heitinga geeft de voorkeur aan Mohammed Kudus in de spits. Het basisteam van Ajax is verder ongewijzigd in vergelijking met de ontmoeting van donderdag tegen FC Volendam (1-1).

  Ajax staat na achttien speelronden op de vijfde plaats in de Eredivisie.

  ANP - Mohammed Kudus (l), Mats Wieffer en Owen Wijndal (r) tijdens de eredivisie wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax op 22 januari.
 30. 12:39 29-1-2023

  Ajax staat tegenover Excelsior in Woudestein na rumoerige week

  Ajax staat zondagmiddag tegenover Excelsior in de uitwedstrijd in stadion Woudestein in Rotterdam. Het is de eerste wedstrijd onder leiding van interim-trainer John Heitinga, die deze week werd aangesteld als tijdelijke opvolger van de ontslagen Alfred Schreuder

  Donderdagavond viel het doek voor Schreuder, na de remise tegen Volendam, de zoveelste wanprestatie van het seizoen. Heitinga, oud-speler van de club, was sinds anderhalf jaar trainer van Jong Ajax. Het voordeel van Heitinga als interim-trainer is dat hij de club goed kent, en zeker de jonge spelers met wie hij al heeft gewerkt, zoals Jurriën Timber, Brian Brobbey, Kenneth Taylor, Youri Regeer en Kian Fitz-Jim. Met Davy Klaassen heeft hij zelf nog gespeeld.

  Het is echter geen ideaal moment om in te stappen: Ajax staat op de vijfde plaats. De titel is ver uit zicht, koploper Feyenoord heeft een voorsprong van zeven punten. 

Luister onze Ajaxpodcast Branie:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden