Amsterdam Bewaar

Drie bruggen in Centrum en Nieuw-West niet meer veilig

Brug 110 van de Lijnbaansgracht met de Lauriergracht
Brug 110 van de Lijnbaansgracht met de Lauriergracht © Gemeente Amsterdam

Twee bruggen in Centrum en één in Nieuw-West blijken niet meer te voldoen aan de huidige veiligheidseisen. Wethouder Pieter Litjens (Verkeer) zegt maatregelen te treffen.

Sinds vorig jaar onderwerpt de gemeente Amsterdamse bruggen aan een veiligheidstest. Veel oude bruggen stammen immers nog uit de tijd dat Amsterdammers zich met paard en wagen door de stad begaven.

De oudste brug komt zelfs uit het jaar 1600. Ze krijgen nu veel meer gewicht te verduren dan vroeger. Het onderzoek moet in kaart brengen welke bruggen kwetsbaar zijn en waar maatregelen getroffen moeten worden. 

Update
Uiteindelijk worden 850 bruggen nader onderzocht. Uit een tussentijdse update blijkt nu dat drie bruggen in de stad niet meer geschikt te zijn voor de huidige hoge verkeerintensiteit.

Het gaat onder meer om brug 110 bij de Lijnbaansgracht en de Lauriergracht. Deze is vanaf vrijdag voor al het verkeer gesloten. Vorig jaar ontstonden er scheuren in het metselwerk, die zich nu hebben uitgebreid.

Ook brug 202 bij de Grimnessesluis tussen de Oude Turfmarkt en het Rokin is door scheuren in het metselwerk en vanwege bacteriële aantasting van het hout vrijdag afgesloten voor verkeer. Fietsers en voetgangers mogen nog wel van de brug gebruikmaken. 

Zwaar autoverkeer
Als laatste is ook brug 627 bij de Antony Moddermanstraat en de Ruys de Beerenbrouckstraat in Nieuw-West afgesloten voor bussen van het GVB. Hier is een ontwerpfout geconstateerd. Buslijnen 21, 1, 69 en de nachtbus worden na het paasweekend omgeleid. 

Binnen tien jaar moeten alle bruggen voor wegverkeer zijn gecontroleerd. Dit jaar staan er nog 36 bruggen op de planning. Vorig jaar werd brug 108 (De Clercqstraat en de Da Costagracht) afgesloten voor zwaar autoverkeer.

Lees ook: 'Stadse kademuren zijn hard toe aan onderhoud'