Amsterdam Bewaar

Arena krijgt slimme sensoren

Arena krijgt slimme sensoren
© ANP

Bouwbedrijf BAM gaat de Amsterdam Arena samen met het bedrijf Honeywell voorzien van slimme sensoren en meters.

Met behulp van het Internet of Things kan het voetbalstadion daardoor de komende jaren naar verwachting flink besparen op zijn energie- en onderhoudskosten, zo meldden de bedrijven en het bestuur van het stadion donderdag.

Door zorgvuldig te meten in welke staat verschillende onderdelen van het stadion verkeren is het niet meer nodig om vaste, periodieke onderhoudsbeurten in te plannen, of om pas in te grijpen als er iets stuk is.

Op basis van computerberekeningen kan onderhoud plaatsvinden wanneer uit voorspellingen blijkt dat er problemen aan zitten te komen. Financiële details over de nieuwe deal zijn niet bekendgemaakt. BAM is al sinds de bouw van het stadion bij de Arena betrokken. Die samenwerking is nu met tien jaar verlengd. Honeywell, dat de sensors regelt en plaatst, treedt ook toe als strategisch partner.

In juni vorig jaar kreeg de Arena ook al slimme ledlampen van Philips. De iets fellere verlichting zorgt ervoor dat tijdens slowmotionbeelden op televisie geen hapering meer optreedt.