Stadsgids Bewaar

Thuiseten: Een land vol knorrende magen

Voor koken is nauwelijks tijd. Een fruitsalade en bofkontsoep lukken net.
Voor koken is nauwelijks tijd. Een fruitsalade en bofkontsoep lukken net. © Foto's Marc Driessen

Spek staat niet meer op het menu sinds Dafne Westerhof Het Beloofde Varkensland runt. Fruit is de nieuwe verslaving; de varkens eten gezellig mee.

Dafne Westerhof (62), communicatie-adviseur en varkenshoedster Bovenkerkerweg.

Er is niemand die zo veel vlees koopt als Dafne Westerhof. Ze eet het alleen niet op. Ze redt varkens en koeien van de slachtbank, uit de bio-industrie of van particulieren die geen idee hadden hoe groot een hangbuikzwijntje wordt. 54 varkens, zeven koeien, acht poezen, één gans en veertig gedumpte hanen mogen oud worden in Het Beloofde Varkensland in Amstelveen (www.familiebofkont.nl).

Dafne is, met een paar vrijwilligers, de hele dag met de dieren bezig. Voeren, de boerderij schoonhouden, workshops geven. Op de website zien we tientallen mensen op een varken liggen. Dit lichaamscontact is een spoedcursus onthaasten. Mensen leren tegelijk stil te staan bij wie ze nou eigenlijk opeten. Het levert bovendien geld op voor het onderhoud van de familie Bofkont, zoals ze de bewoners van Het Beloofde Varkensland noemt.

Ze heeft geen tijd om voor zichzelf te koken. De keuken is een werkplaats. Voedsel hangt in tassen aan het plafond en de deur wordt angstvallig op slot gehouden, want varkens zijn inbrekers. Hier wordt de bofkontsoep gemaakt voor vannacht.

Er komen vrijwilligers helpen. De stal moet worden gewit voor de workshop Koeiengeluk van zondag. Ze gaan door tot het klaar is en dan is er een soep waar geen dier voor hoeft te sterven. Je doet dingen in een pan op het vuur en dan kun je weer een uurtje iets anders doen. Het recept is geheim. De soep hoort in Het Beloofde Varkensland. We mogen wel het recept van de captain's dinner met vegaspek. 'Ruik dan! Toch net echt?'

Een echte vegetariër is ze trouwens niet. Dafne is van de gestampte pot met spek of draadjesvlees. Jaren heeft ze tegen een vleesverslaving gevochten. Ze kocht het vlees van haar broertje voor een kwartje. Het werd onder tafel doorgegeven. Er zijn jaren geweest dat ze als tussendoortje een onsje spek uitbakte.

Toen ze haar eerste varken kocht, moest het afgelopen zijn, maar ze heeft het nog elke dag moeilijk. Ze leest vleesrecepten uit de Allerhande. Een soort porno. Toen de vegetarische rookworst bij Albert Heijn verscheen, heeft ze op tafel staan dansen.

Een andere verslaving is fruit. Ze maakt een fruitsalade voor de nachtschilders. Het wordt extra dik geschild. De varkensneuzen gaan de lucht in en tevreden smakkend eten ze banaan, mango en ananas. Als mensen smakken is het irritant, maar varkengesmak klinkt Dafne als muziek in de oren.

Recept:
Captain's dinner.

Ingrediënten:
Blik kapucijners, komkommer, pak vegaspekjes.

Bereidingswijze:
Laat de capucijners warm worden. Bak de spekjes in olie. Schil de komkommer en snijd in plakjes. Verdeel komkommer, capucijners en spek over twee borden.