Stadsgids Bewaar

Star BBQ (8-)

De eigenaar van het restaurant in de Javastraat is allervriendelijkst. We worden direct meegetroond naar de keuken om de broodoven te bewonderen.
De eigenaar van het restaurant in de Javastraat is allervriendelijkst. We worden direct meegetroond naar de keuken om de broodoven te bewonderen. © Foto Rink Hof

De Koerdisch-Iraakse Star BBQ in de Javastraat zou je zó voorbij lopen, maar het vlees van de houtskool-grill en het versgebakken brood zijn er uitstekend.

Star BBQ

Javastraat 28
1094 HH Amsterdam
020 6615929
Ma-zo 12.00-00.00uur
www.starbbq.nl


Best
Thuis een frisse salade maken. Versgebakken platbrood, tzatziki, boterzachte gestoofde lamsschenkel en kebab afhalen. Eten in het park

Minder
De salade dus: sippe ijsberg met oude ui. De rijst met okra in soepige tomatensaus is ook niet denderend

Opvallend
Op zondag is er de Iraakse specialiteit: schaapskop en -poten in bouillon ('t lekkerst: tong en wangen)



8-

De ronde broodjes zijn overheerlijk: zacht van binnen en aan de onderkant helemaal biscuit-achtig

Er zitten in de Javastraat twee Koerdisch-Iraakse grills: Nur Kebab, aan de linkerkant, en Star BBQ, aan de rechter. Ze adverteren beide met hun versgebakken brood en houtskoolgrill en ze hebben beide een flatscreen in de etalage waarop voorbijgangers de hele dag op een filmpje kunnen zien hoe Iraakse kebab wordt gemaakt.

Het is een kwestie van iene miene mutte: Star BBQ heeft een crèmekleurige inrichting met gouden palmbladeren en kroonluchters, dus daar gaan we naartoe. Het interieur contrasteert met de grote, helverlichte vitrine waar verschillende soorten rauw vlees zijn uitgestald - lams- en ossenhaas, lever, spiezen met ui - en de fruitautomaat.

Een klein ventje, waarschijnlijk het zoontje van de baas, zit onderuitgezakt een computerspel te spelen, twee televisies tetteren door elkaar. Jongens uit de buurt met haarscherp opgeschoren kapsels spoelen zwijgend hun kebab weg met plastic bekertjes met de yoghurtdrank ayran, terwijl ze op hun telefoon kijken.

Mixed grill
Een groep mannen, type brandweerlieden, neemt luidruchtig plaats - ze komen hier zo te horen elke week - om zich dan al even zwijgend en geconcentreerd op hun mixed grill te storten. Zo nu en dan komt iemand iets afhalen.

Maar de eigenaar, een man uit het min of meer autonome Koerdische noordoosten van Irak, is allervriendelijkst. We worden direct meegetroond naar de keuken om de broodoven te bewonderen. We kennen naan uit de tandoor ('tanour' noemen ze 'm hier) natuurlijk vooral uit de Indiase keuken, maar de cilindervormige kleioven wordt gebruikt van de Balkan tot in Bangladesh.

Het platbrood wordt, laat de eigenaar zien, tegen de wand van de oven gekwakt en dan in enkele minuten gebakken. De ronde broodjes zijn iets minder wollig en gistig dan de naan die we uit India kennen, maar overheerlijk. Bovenop bedekt met mooie, donkere blazen, zacht van binnen en aan de onderkant helemaal biscuit-achtig. We krijgen het direct op tafel met een bordje tzatziki erbij.

Het menu biedt een vrij beperkte keuze: een handvol grillgerechten, twee stoofschotels, shoarma. Alcohol wordt niet verkocht. We beginnen met een linzensoep (€3) die geel en een beetje non-descript is. Er zit komijn in. Citroentje erbij. Weinig mis mee.

De Kuba Mosul (€8) is een combinatie van vlees en tarwe zoals je die in het Midden-Oosten veel ziet. 'Kibbeh' wordt het ook genoemd, en deze variant uit de Noord-Iraakse stad Mosul - deze week ook uitgebreid in het nieuws door de inname ervan door rebellenleger ISIS - is net weer een beetje anders dan de Syrische en Libanese, die lijken op een soort eivormige kroketjes.

Dit zijn grote, platte burgers van bulgur, gefrituurd en gevuld met lamsvlees, rozijnen en pijnboompitten. We krijgen er sumak (gemalen zuurbes) en citroen bij, een nogal suffig ijsbergslaatje en rauwe ui met peterselie.

Inloopschoorsteen
Aan de rechterkant van de zaak is een soort inloopschoorsteen waar de houtskoolgrill zich bevindt: we zien de vlammen soms bijna de zaak in slaan. Stukken vlees op een spies heten hier 'tka', zoals het Indiase tikka, in plaats van kebab, terwijl wat Iraakse kebab wordt genoemd een prikker met gehakt is, wat op andere plekken köfte kebab wordt genoemd.

Het heel vette, gekruide lamsgehakt wordt om een soort lang, stomp zwaard geboetseerd en gegrild; het vlees is rul en kruidig van binnen en knapperig, bijna spekkig van buiten (€9). In Irak gebruiken ze hiervoor het vet van de dikke staart van speciaal doorgefokte schapen - een echte delicatesse die hier nauwelijks te krijgen is. Het wordt geserveerd op een stukje platbrood met gegrilde ­tomaten en weer die miezerige sla.

Beide stoofgerechten, kozy (€12) en tshrib (€10), bestaan uit gestoofde lamsschenkel met iets van saus erbij. Tshrib is een gerecht met paprika's en brood, maar wij kiezen de kozy. De schenkel komt op een grote berg rijst, met een bord okra in tomatensaus ernaast. 'Okra is de allergezondste groente ter wereld!' zegt de baas vrolijk, en zo smaakt het eigenlijk ook een beetje: soepig, slijmerig en waterig, met veel vitaminen en weinig smaak.

Maar de schenkel is fantastisch, gestoofd in bouillon tot het van het bot valt als je er tegen blaast. De rijst is te gaar, maar het heerlijke brood wordt steeds weer aangevuld, dus aan koolhydraten geen gebrek.

Bij de koffie en thee krijgen we ook nog zoolbia: gefrituurde koekjes gedrenkt in rozenwater, saffraan en heel erg veel suiker.

Star BBQ is een kebabshop plus: ik zou er het heerlijke vlees en brood afhalen, en die vervolgens zelf aanvullen met een salade of iets dergelijks. Een uitstekend adres.