Stadsgids Bewaar

Kom maar op met die verkiezingen: alle debatten en lezingen op een rij

Rutte en Roemer bij de Rode Hoed in 2012
Rutte en Roemer bij de Rode Hoed in 2012 © ANP

Om in maart een beetje beslagen ten ijs te komen bij de verkiezingen, zetten we hier lezingen over politiek en democratie op de Amsterdamse debatpodia op een rij.

Het Buitenlanddebat

Met: Raymond Knops, Sjoerd Sjoerdsma, Kathalijne Buitenweg, Michiel Servaes, Eric Smaling en Han Ten Broeke.
Zes Tweede Kamerleden die gespecialiseerd zijn in buitenlandbeleid gaan in debat over de Nederlandse rol in de internationale politiek. Aan de hand van stellingen wordt gesproken over Nederland in Europa, onze toekomst als handelsnatie en de veiligheid in een veranderende wereld.
Maandag 6 februari om 17.00 uur in De Balie

Uitdagers van de democratie

Met: Jos de Putter, Judith Möller, Albert Jan Kruiter, Jim Ralley en Jon Barnes
Met verschillende experts wordt de staat van de huidige en de toekomst van de democratie besproken. Kan de democratie nog wel functioneren in 2017? En welke impact heeft het krimpende vertrouwen van de burger op het systeem?
Woensdag 8 februari om 20.00 uur in Pakhuis De Zwijger

De afslag naar rechts: democratie, loten of kiezen?

Met: Sarah de Lane en Hans Harbers
Past het huidige politieke systeem nog wel bij de huidige samenleving, is de vraag die in de laatste aflevering van deze serie wordt gesteld. Ook worden de effecten die het kiessysteem heeft op onze politiek besproken.
Woensdag 15 februari om 20.00 uur in de Nieuwe Liefde

Verkiezingsdebat duurzame energie

Met: Remco Dijkstra, Marinne Thieme, Agnes Mulder, Carla Dik-Faber, Eric Smaling, Jan Vos, Suzanne Kroger en Kees Verhoeven
Kamerleden gaan in gesprek over duurzame innovatie na de verkiezingen. Ook spreken ze over de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening en hoe Nederland de doelen van het klimaatakkoord van Parijs gaat halen.
Vrijdag 17 februari om 20.00 in Pakhuis de Zwijger

Het Groene Verkiezingsdebat

Met: Louise Vet, Johan van de Gronden, Kirsten van den Hul, Erix Smaling, Suzanne Kröger, Stientje van Veldhoven, Esther Ouwehand, Remco Dijkstra, Theun Wiersma en Agnes Mulder. De presentatie van het debat ligt in handen van Jort Kelder.
Gaat Nederland de komende regeringsperiode ook ten groene veranderen? Tijdens 'Het Groene Verkiezingsdebat' krijgen woordvoerders van de politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in het parlement de kans om voor een breed publiek de degens te kruisen over de beleidsvoornemens op het gebied van duurzaamheid, milieu en natuur.
Zondag 19 februari om 15.00 uur in De Rode Hoed

De factor journalistiek

Met: Michiel Hulshof, Natasja van den Berg en Menno van der Veen
Tijdens deze lezing wordt stilgestaan bij de vragen hoe journalisten zich kunnen wapenen tegen frames en mediagektes rond de verkiezingen en welke rol de pers speelt in de verkiezingsstrijd waarin politici de pers ontwijken. Samen met het publiek gaan de experts op zoek naar de do's en don'ts van verslaggeving van een campagne.
Maandag 20 februari om 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger

Identiteit in verkiezingstijd: strategieën van minderheden

Met: Farid Azarkan, Sadet Karabulut, Ronny Naftaniel, Quinsy Gario, Gideon Levy en Hassnae Bouazza
Hoe worden de belangen van minderheden vertegenwoordigd in Den Haag en hoe gaan politici daarmee om? Naar aanleiding van de komst van nieuwe partijen die de minderheden willen vertegenwoordigen wordt gesproken over de verschillende strategieën.
Maandag 20 februari om 20.00 uur in de Nieuwe Liefde

De macht van de millennial (Millennial Matters)

Met: Casper Sikkema, Tim Hofman, Des Balentien, Cemil Yilmaz, Wilmine van den Bosch en Lisa Mosmans
Jonge journalisten, politici en opiniemakers gaan in gesprek over de slagkracht van de huidige generatie, die behoorlijk progressief lijkt te zijn maar nog niet het verschil kan maken. Ligt het aan het systeem of aan de millennials?
Dinsdag 21 februari om 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger

Stadsgesprek: Haagse mores, Amsterdamse Sores

Met: Jan Paternotte, Daniel van der Ree en Ahmed Marcouch
Tijdens de maandelijkse debatavond (georganiseerd door Het Parool en De Balie) gaan een Amsterdamse politicus en twee Haagse in gesprek over de relevantie van de komende verkiezingen voor Amsterdam.
Woensdag 22 februari om 20.00 in De Balie

Democratisch Nederland. Geloven in democratie?
Tanja Jadnanansing gaat in gesprek met historicus Koen Vossen over het democratisch gehalte van de PVV, met politicologe Sarah de Lange over het belang van de politieke partij en met de jonge denkers Bart Verheijen en Pol van de Wiel over de betekenis en het belang van het begrip democratie. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk sluit de avond af met een analyse van de toekomst van democratisch Nederland.
Maandag 27 februari in de Rode Hoed

Room for discussion: Jeroen Dijsselbloom

De studenten van Room for Discussion gaan in gesprek met onze minister van Financiën en de president van de Eurogroep over Nederlandse en Europese politiek.
Woensdag 8 maart om 12.00 uur in Roeterseiland

Het Grote Jongerendebat

Met: Jan Paternotte, Don Ceder, Nevin Özütok, Ilco van der Linde, Dilan Yesilgoz en Ewald Engelen. Gespreksleider is Natasja van den Berg. Speciale gast: de Amsterdamse rapper Adam Bais.
Wat willen jonge Amsterdammers van de politiek? Wat willen zij dat Amsterdamse Kamerleden voor hen uit het vuur gaan slepen in Den Haag? Jongeren uit alle lagen van de Amsterdamse bevolking gaan op deze avond over hun ideeën, wensen en verwachtingen voor het volgende kabinet in discussie met kandidaat-Kamerleden uit Amsterdam. 
Vrijdag 10 maart om 20.00 uur in De Rode Hoed

Mist er nog een leuke lezing over politiek en/of democratie in deze lijst? Stuur ons een mail!