Stadsgids Bewaar

Heinekenbrood moest allemansvriend worden - 'net als Heinekenpils'

Heineken wil laten zien hoe belangrijk gist is voor de smaak van bier
Heineken wil laten zien hoe belangrijk gist is voor de smaak van bier © Wesley van Zutphen

Het is een beetje zuur en behoorlijk stevig. Vanaf zaterdag is aan de Vijzelgracht vier dagen Heinekenbrood te koop, gebakken met dezelfde gist als waarmee bier wordt gebrouwen.

Met de broodzaak wil Heineken laten zien hoe belangrijk gist is voor de smaak van bier.

Normaal heeft Mark Plaating een jaartje de tijd om brood te bedenken waarmee hij wedstrijden wint. Van Heineken kreeg hij tweeënhalve week.

Heel langzaam
Voor één keertje leent Heineken de A-gist uit, waarmee het al sinds het einde van de negentiende eeuw bier brouwt. "Zo af en toe vragen we ons af wat je nog meer kunt doen met die gist," zegt meesterbrouwer Willem van Waesberghe van Heineken. "Dan kom je al snel bij brood uit."

Plaating, die bij bakkerijtoeleverancier Zeelandia werkt, had nog nooit met lagergist gebakken. "Van Waesberghe had me wel verteld dat de gist heel langzaam op gang komt. Maar dat hij zó langzaam zou zijn, had ik niet verwacht. Ik heb er een stoel bij gepakt."

Tijdens het rijzen maakt de gist vrolijk alcohol aan en de zaden en granen zijn geweekt in bier

"Het was nog best spannend, omdat het een heel ander soort gist is dan ik normaal voor brood gebruik. Ik heb er in het begin wel even van wakker gelegen. Het brood moest ook een allemansvriend zijn ­- een beetje als Heinekenpils - dus kon de smaak niet al te uitgesproken zijn."

Zevenduizend bierbroden
Ook daarna was het flink wennen. Tijdens het rijzen maakt de gist vrolijk alcohol aan en bovendien zijn de zaden en granen die Plaating gebruikt geweekt in bier. "Maar alle alcohol verdwijnt bij het bakken." Tot gisteren heeft hij aan de samenstelling gesleuteld.

In de vier dagen dat de Heinekenbakker open is, worden zevenduizend bierbroden gebakken - waarvan een deel naar omliggende cafés gaat. Daarna is het over. "Maar de kans is groot dat ik nog eens biergist zal gebruiken."

Voor Heineken is de samenwerking eenmalig. De brouwer bewaakt zijn gist goed om te voorkomen dat andere brouwers ermee vandoor gaan. Wel experimenteert de brouwer sinds kort met de gist in zijn huisbier. Sinds vorig jaar brengt Heineken H41 in cafés, waarbij het A-gist is vervangen.

Het bierbrood is te koop voor 2 euro. De winkel bij het Weteringcircuit, onder de rook van Heineken, sluit na dinsdag de deuren.