Stadsgids Bewaar

Elke week openen er 4 nieuwe restaurants in Amsterdam

Er zijn nu 27 procent méér restaurants in Amsterdam dan vijf jaar geleden.
Er zijn nu 27 procent méér restaurants in Amsterdam dan vijf jaar geleden. © Catharina Glogowski

Het aantal restaurants in de stad groeit razendsnel: in 2015 startten er per week gemiddeld vier nieuwe zaken.

Er zijn nu 27 procent méér restaurants in Amsterdam dan vijf jaar geleden. In 1994 waren er 915 restaurants, tien jaar geleden waren dat er 1247, in 2010 1447 en nu zijn het er 1839. In 2015 waren er 209 openingen en 106 sluitingen, waarvan vier faillissementen.

De cijfers van de Kamer van Koophandel zijn gebaseerd op hoe het bedrijf bij inschrijving werd genoemd, maar ook na een strenge correctie van deze gegevens op verkeerde inschrijvingen en brievenbusfirma's blijft de stijging groot: zo'n twintig procent.

Kroegen neemt af
Lennert Rietveld van horeca-adviesbureau Van Spronsen en Partners: 'Als je naar de langere trend kijkt, zit Amsterdam eigenlijk gewoon op de doorgezette lijn van vóór de crisis: dat dipje wordt nu razendsnel gecorrigeerd. De consumentenmarkt én de zakelijke markt groeien, zowel door het toenemend aantal inwoners, als door een toenemend aantal kapitaalkrachtigen. Het gaat ook heel goed met het toerisme in de stad. Zowel bezoekfrequentie als bestedingen herstellen zich.'

Het aantal kroegen in de stad neemt juist drastisch af. Mensen gaan vaker uit eten, en ook het aantal topzaken stijgt. Rietveld: 'Maar juist het laagdrempelige restaurantaanbod - fast-casual en gastrobarachtig - is sterk toegenomen. Dat zie je in alle grote steden, maar Amsterdam springt er in positieve zin wel uit.'