Stadsgids Bewaar

Alleen in Amsterdam: schnitzels afhalen per boot

Bloem, ei, paneermeel: schnitzel.
Bloem, ei, paneermeel: schnitzel. © ANP

Op het Zeeburgerpad is stilletjes Schnitzel & Weizen geopend, een restaurant dat Oostenrijkse schnitzels verheft tot cuisine locale. Bijzonder aan de nieuwe toko: vanaf deze zomer kun je vanaf je bootje schnitzels aannemen.

Afgelopen dinsdag opende Schnitzel & Weizen, het Amsterdamse restaurant dat van knapperige wienerschnitzels weer een sociaal geaccepteerd gerecht moet maken. Amsterdammers worden in deze "try-outfase" gevraagd te komen proeven en vooral feedback te geven, om de schnitzels te perfectioneren.

Geestelijk moeder van het restaurant is Tessa van Keulen, die met twee compagnons al lang speelde met idee van een schnitzelrestaurant. "Er zijn in Amsterdam al zóveel plekken waar je kippetjes en burgers kunt eten, maar een goed schnitzelrestaurant ontbrak. Aanvankelijk wilde we een pop-up in après-skistijl beginnen, maar onze omgeving was zo enthousiast over de schnitzels dat we het serieuzer hebben aangepakt."

Tarweplanten
Omdat het om een vast restaurant gaat en niet een ludieke pop-up is bewust niet gekozen voor skihutinrichting en het archetype pistegevoel. In plaats daarvan staan de tafeltjes tussen de tarweplanten ("Een verwijzing naar het Weizenbier") en krijgt het restaurant in de zomer een groot terras.

Daar kun je trouwens ook aanmeren met een bootje en zo een een schnitzeltje halen. Van Keulen: "We moeten nog een beetje kijken welke vorm dat krijgt, maar als mensen van tevoren even bellen dan geven we de schnitzels zo mee."

Naar verwachting opent het schnitzelrestaurant officiëel in mei, gepaard met een groots feest. Van Keulen: "Daar moeten mijn compagnons en ik nog even over nadenken, maar als ik zo nadenk wil ik heel graag dat de Jeugd van Tegenwoordig het nummer Schnitzel komen zingen."

Binnenkort gaan we voor de rubriek Net Open langs bij Schnitzel & Weizen. Dan lees je dat verslag hier.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.