live

Teruglezen: Koningsdag Amsterdam

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Dansende mensen

  Bij café Tabac was het goed dansen vandaag. Voor jong en oud.

 2. Geen grote incidenten

  De woordvoerder van de politie laat weten dat de Koningsdag uitstekend is verlopen in Amsterdam. Er waren geen grote incidenten.

 3. Waar zijn de bootjes?

  Op het water van de Prinsengracht bleef het nog lang druk, aangezien het niet meer is gaan regenen. Rond half negen 's avonds was het toch echt wel gedaan met de varende feestvierders. De gracht is op een enkel bootje na weer zijn rustige zelf.

 4. Festivals gaan nog door

  Sidney Charles stal de show bij het Nassaufestival. Daar gaan ze nog door met de Engelsmannen Skream & Route 94.

 5. Gezelligheid bij station

  Onderweg naar het station kun je ook nog even een laatste dansje wagen.

 6. En door

  Het feest is nog niet over. Op de Lindengracht kun je blijven dansen.

 7. Geen problemen bij NS

  De NS, die zoals ieder jaar een aanzienlijk deel van de feestvierders naar de hoofdstad heeft vervoerd, vindt dat Koningsdag tot nog toe geslaagd verloopt. Zowel rond Amsterdam als elders waren geen grote problemen. ,,Aan het begin van de middag trok de drukte aan. Nu is het wachten tot de mensen teruggaan. De ervaring leert dat dat mede afhankelijk is van het weer'', zei een woordvoerder.

  In Amsterdam eindigen evenementen op verschillende tijdstippen, zodat de drukte wordt gespreid.

 8. Even rust

  Op de hoek van de Admiralengracht pingelt de driekoppige countryband Dirt Road Music er naar hartelust op los. De rustige muziek laat de toeschouwers even bijkomen na een lange dag en nacht feestvieren.

Voorbeschouwing

De Koningsdag in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Alleen een illegaal feest in het Westelijk Havengebied is door de politie beëindigd.

Over het aantal aanhoudingen doen de gemeente en de politie nog geen mededelingen, maar de woordvoerder van burgemeester Van der Laan spreekt van een 'bijna saaie dag'. "Amsterdam was vooral heel gezellig, het was een Koningsdag uit het boekje," aldus de woordvoerder.

De woordvoerder denkt dat de drukte vergelijkbaar is met die van vorig jaar. Toen vierden ongeveer 700.000 mensen Koningsdag in Amsterdam. Al was het op sommige plekken rustiger in vergelijking met voorgaande jaren. Bijvoorbeeld op de Dam, waar vorig jaar nog een kermis stond.

Op de grote feesten waren 80.000 van de 88.000 kaarten verkocht. Vorig jaar waren die feesten nog uitverkocht met 95.000 bezoekers.

Hoeveel mensen precies zijn opgepakt voor wangedrag tijdens Koningsdag is onbekend, maar in Amsterdam had de gemeente in de loop van de avond de indruk dat het er iets minder waren dan vorig jaar. Ook elders waren geen grote incidenten.

De NS, die veel extra treinen en personeel inzette, toonde zich ook tevreden. "De uitstroom gaat heel gecontroleerd," vertelde een woordvoerder rond 22.00 uur.