live

Koningsdag mogelijk kouder dan kerst

Tijdens Koningsnacht en -dag is het in Amsterdam overal feest. Ben je totaal het overzicht kwijt? Blijf hier op de hoogte van al het oranje nieuws en de beste feestjes.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Regels op het water

  Wie Koningsdag op het water wil vieren, moet rekening houden met aangepaste regels. Zo zijn er speciale vaarroutes waar boten maar een kant op mogen varen. Een deel van de route is bovendien alleen voor boten kleiner dan 10 meter.

  Ook liggen er tijdens Koningsdag vier afvalboten waar varende feestvierders hun troep kwijt kunnen. Voor opvarenden met hoge nood zijn er drie toileteilanden.

 2. Wisselvallig en koud op Koningsdag

  Bij Máxima horen helaas ook minima. Koningsdag wordt volgens weerbureau Weeronline.nl wisselvallig en koud.

  Met zo'n negen graden kan het zelfs de koudste koninklijke feestdag sinds de jaren tachtig worden. Ook wordt het mogelijk kouder dan afgelopen kerst: toen werd het op Eerste Kerstdag 11,7 graden.

  Vorig jaar was het de koudste dag waarop de verjaardag van een koning of koningin wordt gevierd sinds 1985. Toen werd het in De Bilt 10,7 graden. De koudste editie ooit is die van 1970 met een maximumtemperatuur van 8,6 graden. Toen was de zon de hele dag niet te zien.

  In Amsterdam is de kans op neerslag 75 procent, meldt Weeronline. Tussen de buien zal de zon zich wel laten zien, maar tijdens Koningsnacht wordt koud. De temperatuur daalt volgens het weerbureau dan tot iets boven het vriespunt.

  Lees ook: Plannen maken? Dit zijn de leukste Koningsdagroutes en check deze uitgebreide kaarten met Amsterdamse feesten per categorie.

 3. Het wordt best oké

  Het kan (kijk naar Ajax) natuurlijk nog alle kanten op, maar het weer op Koningsdag lijkt zowaar toch nog best oké te worden! Na een relatief rustig weekend voorspelt MeteoGroup een onstuimiger dinsdag en woensdag met regen- en hagelbuien.

  Maar, en nu komt het, voor Koningsdag verwachten de voorspellers slechts een enkele bui, geregeld zon, minder wind en een maximumtemperatuur van 12 graden. Na eerdere berichten van natte sneeuw en hagel valt dat al weer mee, toch?

 4. Kingsland gaat voor wereldrecord

  Ook op z'n vijfde jubileumeditie gaat Kingsland Festival samen met bezoekers volgende week proberen het wereldrecord volkslied zingen te verbreken. Het festival dat op verschillende locaties in vijf steden plaatsvindt, waaronder het plein voor de RAI, roept bezoekers - men verwacht er 150.000 - op om om zes uur 's avonds gezamenlijk het Wilhelmus aan te heffen.

  'Hosts' van het gebeuren zijn de Nederlandse dj's Sunnery James & Ryan Marciano, die via een livestream op grote schermen in alle steden tegelijk te zien zijn. Voor het festival in Amsterdam, waar onder meer Tiësto, Martin Garrix en Don Diablo draaien, zijn nog kaarten.

 5. Waar moet je zijn op Koningsnacht/dag?

  Tijdens Koningsnacht en Koningsdag is het in Amsterdam overal feest. Ben je totaal het overzicht kwijt? Check dan onze uitgebreide kaarten met Amsterdamse feesten per categorie.

 6. Verkeershinder tijdens Koningsdag

  Wie Koningsdag in Amsterdam viert moet rekening houden met drukte en wegafsluitingen. Delen van het centrum zijn niet bereikbaar voor autoverkeer en trams en bussen rijden anders dan normaal.

  Lees hier alles over de opbrekingen, wegafsluitingen en aangepaste dienstregelingen van trams, bussen en ponten.