PROEFWERK

  1. 185 artikelen sinds 18 november 2013
  2. De boel is navenant fris-nautisch en vriendelijk ingericht

    Café Dinard (7+)

    Stadsgids

    Op een hoekje van de Valeriusstraat zit Café Dinard, een knappe eetbar met vooral vis. Het eten is simpel en prima, maar wel iets te duur. Wat mij betreft is het een van de leukste nieuwe horecafenomenen: de laagdrempelige visbar. Ze zijn er van Oost tot West en van ruig tot chic - we bespraken bijvoorbeeld al De Gouden Hoek, Visbar Beet en Brut de Mer, allemaal met instemming - en de afgelopen ti …

  3. Brasserie Ambassade

    Brasserie Ambassade (5-)

    Stadsgids

    Entourage en bediening zijn fijn bij Brasserie Ambassade, maar het eten is duur, slecht doordacht en matig bereid. Het Ambassade Hotel aan de Herengracht staat sinds jaar en dag bekend als schrijvershotel. Omdat het sinds enige tijd ook een brasserie heeft, is het bijzonders dat dit hotel bieden heeft - een grote verzameling Cobra-kunst en, in de bar, een enorme bibliotheek van gesigneerde boeken …

  4. Door de hoge achterramen van het monumentale pand schittert het water van het Damrak

    Sham (8-)

    Stadsgids

    Aan de Warmoesstraat huist Sham, het eerste Syrische restaurant van de stad. De gerechten zijn fris en gul en het personeel is zeer gastvrij. Op de overgeverfde markiezen van Sham, ingeklemd tussen twijfelachtige Italianen en sekswinkels, is vaag nog de naam van het vorige restaurant te lezen: W36. Die 'BBQ annex cocktaillounge' werd eind 2014 met oorverdovend pr-getoeter geopend door de man van D …

  5. Café de Ceuvel

    Café de Ceuvel (6-)

    Stadsgids

    Aan vrolijk idealisme ontbreekt het niet bij Café de Ceuvel. Wel aan professionaliteit. Bijna alles is op, en wát er is, overtuigt nauwelijks. Weet u het nog, de twintigste eeuw, het tijdperk voordat eten food werd? Niemand vroeg waar z'n kip of karbo het licht had gezien. Zorgeloos deden we ons - oningesmeerd in de volle zon en op niet-goedgekeurde kinderzitjes - tegoed aan blauwvintonijn met foi …

  6. De stad ligt te spinnen aan je voeten bij Madam in de A'DAM Toren. Veel is voor verbetering vatbaar, maar de hoofdgerechten zijn oké en de sfeer is goed. 'Zonder enige twijfel het mooiste uitzicht van Nederland,' zwijmelden we afgelopen jaar over het ronddraaiende (!!!) restaurant Moon in de A'DAM Toren, dat ons verder trouwens niet echt kon bekoren. We kregen nogal wat boze reacties. En terecht,

    Madam (7)

    Stadsgids

    De stad ligt te spinnen aan je voeten bij Madam in de A'DAM Toren. Veel is voor verbetering vatbaar, maar de hoofdgerechten zijn oké en de sfeer is goed. 'Zonder enige twijfel het mooiste uitzicht van Nederland,' zwijmelden we afgelopen jaar over het ronddraaiende (!!!) restaurant Moon in de A'DAM Toren, dat ons verder trouwens niet echt kon bekoren. We kregen nogal wat boze reacties. En terecht, …

  7. Bern is cult, maar niet te cult. Een beetje kitsch, maar ook weer niet storend kitsch

    Café Bern (8-)

    Stadsgids

    De geruststellende belofte van Café Bern is dat niets er ooit verandert. Inmiddels is er toch een pinautomaat - nu dat blikfruit en stokbrood nog. Bern op de Nieuwmarkt is sinds het begin van de jaartelling bekend om zijn kaasfondue, ­entrecote, bonensla en ultra-conservatieve werkwijze. Het 'café met goede keuken' serveert al bijna veertig jaar ongeveer hetzelfde compacte menu; een even aardig al …

  8. 'Ik kan me niet voorstellen dat iemand dit bij elkaar heeft geproefd en dacht: doen!'

    Moer (5,5)

    Stadsgids

    Wat we eten bij Moer is, op één prachtgerecht na, vooral ondoordacht en slordig. Zonde van de goede spullen en de vriendelijke service. De derde gang bij Moer, een prachtige bleek- en diepgroene compositie van courgette in drie bereidingen, is verrukkelijk. Ik ben een sucker voor gerechten waarbij het lijkt alsof de ingrediënten zich gewoon even aan je komen voorstellen: 'Joe, ik ben een supervers …

  9. Ron Gastrobar Paris is een comfortabele plek met heerlijke, secuur bereide gerechten

    Ron Gastrobar Paris (8)

    Stadsgids

    Ron Blaauws Ron Gastrobar Paris serveert nette en érg lekkere klassiekers, met hier en daar een bakje saus dat niet had gehoeven. Het pand bij het Leidseplein maakt wederom indruk. We waren hier al eens toen het nog Brasserie Nacional heette en van Casper Reinders was - het eten en de bediening waren belabberd, maar de ruimte en de inrichting, vol subtiele snuisterijen en dromerig-Fransige associa …

  10. De hoofdgerechten zijn voor verbetering vatbaar. Maar verder is Bar Botanique een fijne zaak

    Bar Botanique (7)

    Stadsgids

    De lianen hangen in je nek bij Bar Botanique. Een even plezierig als lommerrijk grand café, al kunnen de hoofdgerechten beter. Op de hoek in Oost waar eerst De Ponteneur zat, is een soort jungle verrezen - Bar Botanique is van onder tot boven groen, en staat en hangt vol met gigantische planten. Het is het zoveelste restaurant in deze buurt dat (mede) werd gestart door De Drie Wijzen, de onderneme …

  11. 'We hebben nog net ruimte voor een toetje'

    Restaurant Moldavië (7,5)

    Stadsgids

    Ga naar Moldavië, Nederlands enige Roemeense restaurant, voor de lieve service, de uitmuntende zuurkoolrolletjes en de worstjes. De sarmale van restaurant Moldavië in Nieuw-West is zo'n gerecht waarvan je bij de eerste hap al weet dat je de klos bent omdat je het nog veel vaker wilt eten, en waarvoor je met liefde opnieuw de - in mijn geval - drie kwartier naar het westen zult fietsen en terug. Sa …