Amsterdam Bewaar

Een vuilnisbak is eigenlijk gewoon een winkelwagentje

Een vuilnisbak is eigenlijk gewoon een winkelwagentje
© Marc Driessen

Nederlanders gooien gigantische hoeveelheden prima voedsel weg - ruim genoeg om van te leven. Een dagje shoppen in vuilnisbakken in West.

 
Vroeger had ik smetvrees. Nergens voor nodig, de vuilnisbakken worden gewoon gereinigd.
Jente de Vries, containerduikster

'Kijk, we hebben meteen beet,' zegt Jente de Vries (26), terwijl ze een stokbrood omhoog houdt en een aantal grote plakken zuurdesembrood. 'Hartstikke lekker nog en het ruikt heerlijk.'

Containerduiken
Ze staat bij een gele vuilnisbak van een bakker in de Eerste Constantijn Huygensstraat. Het is klaarlichte dag, best druk op straat. Enkele voorbijgangers trekken de wenkbrauwen op. We zijn op pad met Jente de Vries, afgestudeerd bedrijfskundige en jurist. De Vries doet aan 'dumpsterdiven', een uit Amerika overgewaaide trend. De vertaling luidt containerduiken, maar dumpsterdivers duiken niet letterlijk in een afvalbak. Integendeel: ze doen netjes de klep open en kijken of er iets in de zakken zit.

Vindplaats blijft geheim
En nu, meteen bij de eerste stop van de fietsroute, is het raak. Waar precies schrijven we niet op: we hebben ons voor deze dag gecommitteerd aan de dumpsterdive-etiquette die voorschrijft dat vindplaatsen niet met naam en adres in de media worden genoemd. De Vries: 'Dat heeft vaak als consequentie dat die bakken vervolgens beveiligd worden. Ook heb ik wel eens in een boek gelezen dat er winkels zijn die er dan afwasmiddel overheen gieten.'

Ongemakkelijk
De Vries doet dit nu al anderhalf jaar, maar helemaal wennen doet het nooit, zegt ze. 'Het blijft toch een vreemd gevoel overdag in zo'n afvalbak te graaien.'

De fietsroute wordt vervolgd. Vandaag zijn de grote straten in West aan de beurt: Haarlemmerstraat, Marnixstraat, Eerste Constantijn Huygensstraat, J.P. Heijestraat, Overtoom; langs de weg staan de beste vuilnisbakken voor goed voedsel.

Hond in de pot
Althans: voor wie op tijd is. Bijna alle bakken worden leeg aangetroffen of staan niet meer waar ze zouden moeten staan. 'De vuilniswagens komen hier tussen twaalf en één,' zegt De Vries. 'Ik vrees dat we net te laat zijn. Dat is jammer, want er valt hier echt enorm veel te vinden.'

Soms komt ze heerlijke hapjes tegen. 'Ik heb een keer verse coquilles gevonden. Een andere keer zat ik opeens met twintig kilo mosselen. Maar wat mij het meest blijft verbazen, is de hoeveelheid eten die wordt weggegooid.'

Trendgevoelig
De Vries is zeer actief in de strijd tegen voedselverspilling. Anderhalf jaar geleden richtte ze het platform Kromkommer op, samen met een vriendin. Het idee: eens een keer iets doen tegen die voedselverspilling in plaats van er altijd maar over te babbelen.

'Het is allemaal begonnen met dumpsterdiven, later is het uitgegroeid tot een groter geheel. We zijn nu bezig om van gekke groenten zoals verkleurde tomaten en tweebeenwortels een soep te maken. Vanaf mei moet die in de winkel liggen. Althans, als we genoeg ophalen met onze crowdfundingsactie.'

Workshop dumpsterdiven
Zelf woont ze in Rotterdam. 'In Amsterdam zijn veel voedselinitiatieven, daarom ben ik regelmatig hier. En natuurlijk om af en toe te dumpsterdiven met een groepje mensen. Een workshop, zeg maar.'

'Dumpsterdiven is een manier om aan te tonen wat er allemaal wordt weggegooid en een beeld te schetsen van de gigantische hoeveelheden afval die we creëren. Vorig jaar keken we als uitdaging of het mogelijk was om een maand van weggegooid voedsel te leven. Een eitje: we hadden zo veel voedsel dat we het nog moesten uitdelen. Echt honderden broden in een middag. Het is ongelofelijk!'

Schone vuilnisbakken
Tijdens de fietstocht volgt een bekentenis. 'Ik had vroeger smetvrees, maar daar ben ik helemaal vanaf. Je moet je zo'n vuilnisbak voorstellen als een winkelwagentje. Veel mensen denken dat ze nooit goed worden schoongemaakt, maar dat klopt niet. De bakken worden gewoon goed gereinigd.'