*

Parool.nl
Vrij, Onverveerd

Xtc-pil 'normaal' bij Amsterdamse student

20-11-13   13:01 uur  - Bron: Het Parool

60 procent heeft vaker dan twee keer xtc geslikt

Archiefbeeld © anp

Bijna 70 procent van de Amsterdamse studenten heeft wel eens xtc geslikt. Driekwart van deze pillenslikkers controleert de kwaliteit niet. Dit blijkt uit een onderzoek onder Amsterdamse studenten door universiteitsblad Folia Magazine en het Bonger Instituut.

Xtc-pillen zijn deze maand 25 jaar verboden in Nederland: in november 1988 werd het middel op de lijst van harddrugs in de Opiumwet gezet. Toch is xtc-gebruik onder studenten 'genormaliseerd', zegt Ton Nabben, onderzoeker bij het Bonger Instituut en gespecialiseerd in drugstrends in het Amsterdamse studentenleven.

'De twintigers van nu willen zich onderscheiden en dat doen ze onder andere door met drugs te experimenteren,' zegt hij vandaag in Folia. Xtc staat in de top drie van meest gebruikte genotsmiddelen onder Amsterdamse studenten, na alcohol en wiet.

60 procent van de Amsterdamse studenten heeft vaker dan twee keer xtc geslikt, meestal in het afgelopen jaar. 15 procent van de studenten die xtc gebruiken, doet dat elke maand of vaker. Xtc is een middel waarmee vaak wordt geëxperimenteerd, maar dat niet regelmatig wordt gebruikt, aldus Nabben.


Lees vandaag meer in Het Parool.

(Door: Michiel Couzy)


gerelateerde artikelen

Alles over


lezen

GESPONSORDE LINKS


PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.