Amsterdam Bewaar

Stadsgezichten: Schutterstoren

Stadsgezichten: Schutterstoren
© UNKNOWN

AMSTERDAM - Met enig inbeeldingsvermogen is de Schutterstoren aan de Sloterplas te zien als een toiletrol of een in de grond gestoken deegroller. De tot de verbeelding sprekende woontoren is onderdeel van de stadsvernieuwingsoperatie in de Westelijke Tuinsteden, waarbij veel wederopbouwarchitectuur plaats maakt voor gewaagde nieuwbouwprojecten.

Het originele stedebouwkundige plan voor de wijken Geuzenveld-Slotermeer, Slotervaart, Osdorp en Bos en Lommer, met loodrecht op elkaar staande bouwblokken, wordt gedeeltelijk vervangen door een meer vrije compositie van gebouwen. In de nieuwe visie voor het deelplan Meer en Oever moest een woontoren aan het water een accent vormen in de wijk - reden waarom architect Paul de Vroom heeft gekozen voor een opvallende cilindervorm rustend op een smalle onderbouw. Om deze constructie mogelijk te maken moest de bovenbouw zo licht mogelijk zijn, dus koos Vroom's bureau DKV Architecten voor een betonnen kern omgeven door een stalen constructie waar de appartementen op rusten.

Het accent op de constructie wordt nog eens versterkt door de terp waarop de dertien verdiepingen tellende toren is gebouwd en waarin de parkeerplaatsen van bewoners zijn verscholen. De terp en onderbouw liften het gebouw tot zeseneenhalve meter boven grondniveau. Alles bij elkaar telt de toren niet meer dan 43 meter, als gevolg van de strenge bouwvoorschriften voor het gebied.

De ronde vorm is niet alleen esthetisch een meerwaarde voor het gebouw; het biedt ook programmatische voordelen. In de betonnen kern van het complex bevindt zich de lift en het trappenhuis. Hieromheen loopt per verdieping een gang die toegang geeft tot de appartementen. Van de gang tot de buitenwand bevindt zich niets anders dan woonruimte, waardoor het voor de bewoners mogelijk is scheidingswanden te plaatsen en zelf de indeling van hun woning te bepalen. Sommige verdiepingen tellen zes appartementen, andere bouwlagen slechts één of twee. Hierdoor is geen woningplattegrond gelijk. De bewoners hebben uitzicht op het Sloterpark en delen bovenop de toren een dakterras.

De opvallende verschijningsvorm lijkt een bindende factor te zijn voor de trotse bewoners van de toren. Er is een heus Schutterstorenblog en website, waar de bewoners het laatste nieuws en feiten met elkaar en de rest van de wereld delen. (TIM VERLAAN/ARCAM)

Architect: Paul Vroom, DKV Architecten
Opdrachtgever: Proper Stok / AMW
Jaar van oplevering: 2007
Adres: Oeverpad