Parool.nl
Vrij, Onverveerd

Druk justitie op baas website 'Crimesite'

04-01-11   16:08 uur
Exterieur van de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - Justitie dreigt hoofdredacteur Wim van de Pol van de website Crimesite aan te houden omdat hij weigert de computeradressen af te geven van twee reageerders op zijn site.

Van de Pol beroept zich op het verschoningsrecht dat hem toekomt als journalist. De recherche ziet hem als 'aanbieder van een openbaar telecommunicatienetwerk', die wettelijk verplicht is dit soort gegevens over te dragen.

De kwestie draait om een artikel over K1-vechter Badr Hari, die door de Amsterdamse recherche wordt verdacht van betrokkenheid bij het zwaar mishandelen van een portier van club Blinq, bij het Leidseplein.

Reacties
In reacties die twee lezers onder het artikel postten, suggereren zij meer te weten over de zaak. De ene opperde dat 'Badr de portier wel  degelijk heeft geslagen' en dat de recherche maar eens 'moest praten met personeel en de dj' van Blinq.

Een tweede persoon schreef dat het 'niet Badr was' maar 'Redouan uit Den Haag'.

De recherche wil beiden verhoren als getuigen.

Bij telecombedrijven of andere bedrijven die beschikken over gegevens die voor de politie van belang kunnen zijn, kan de recherche dergelijke gegevens vorderen. Zo vordert ze aanhoudend de lijsten met telefoongegevens van gsm's die bij criminelen in gebruik lijken te zijn, of gegevens van 'slimme camera's' die kentekens van passerende auto's registreren.

'Bezoekers zijn bronnen'
Wim van de Pol snapt niet dat de politie en justitie hem op één lijn stellen met dergelijke bedrijven. ''Ik ben journalist en Crimesite is een journalistiek medium,'' zegt hij. ''Voor ons zijn bezoekers van de site ook bronnen. Daarom kunnen wij, net als andere media, geen informatie over ze geven.''

Van de Pol is door een rechercheur gebeld met de mededeling dat hij kan worden aangehouden als hij de IP-adressen niet geeft. Van de Pol zegt van justitie te horen te hebben gekregen dat hij 'de gevolgen maar moet dragen' als hij de gegevens niet verstrekt.

Justitie laat weten 'de situatie nu te hebben bevroren'. ''We willen goed uitzoeken of we hier te maken hebben met journalistiek werk. Als we Van de Pol gijzelen om er later achter te komen dat hem toch verschoningsrecht toekomt, zou dat disproportioneel zijn.'' Justitie blijft erbij dat Van de Pol de informatie moet geven. (PAUL VUGTS)gerelateerde artikelen

Alles over


Vivaldi

GESPONSORDE LINKS


PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.