*

Aanmelden
parool.nl
Vrij, Onverveerd

Donderdag mogelijk al formatie-overleg fractievoorzitters

10-09-12   13:37 uur  - Bron: ANP
Voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet met verschillende fractievoorzitters in gesprek. (Archieffoto) © anp

De nieuwe fractievoorzitters van de woensdag gekozen partijen in de Tweede Kamer gaan mogelijk donderdagmiddag bij Kamervoorzitter Gerdi Verbeet met elkaar om de tafel om te praten over de verkiezingsuitslag en de procedure rond de formatie.

Verbeet zal donderdagochtend telefonisch eerst polsen of er behoefte is aan zo'n overleg, bevestigt haar woordvoerder maandag. Volgens hem is deze procedure al jaren de gewoonte na verkiezingen. Na de stembusgang van 2006 en 2010 was er geen behoefte aan gemeenschappelijk overleg, op de maandag na het mislukken van het Catshuisoverleg in april dit jaar was dat er wel.

De situatie is nu wel anders, omdat de Kamer dit voorjaar heel duidelijk uitsprak dat de koningin geen rol meer heeft bij de kabinetsformatie.

Maar hoe de formatie zich wel zal ontrollen, is nog onduidelijk.
PvdA-leider Diederik Samsom zei zondag dat hij denkt dat de fractievoorzitter van de partij die woensdag de grootste is geworden, op donderdag het initiatief moet nemen om de 'formatie op gang te krijgen'. ChristenUnie-leider Arie Slob heeft eerder gezegd dat hij na de verkiezingen wel 'verkennende gesprekken' wil voeren met de partijleiders.

(Door: Redactie)


Alles overLees nu Het Parool en ontvang een Samsung Tab

GESPONSORDE LINKS


PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.
De Persgroep Digital
© 2014 - Alle rechten voorbehouden