Parool.nl
Vrij, Onverveerd

Vernieuwd besturingssysteem Apple goed ontvangen, wel kritiek op kaarten-app

20-09-12   13:24 uur
iOS-baas Scott Forstall toonde enkele maanden geleden al een aantal nieuwe functies van iOS 6. © AFP

Integratie met Facebook, nieuwe functies voor de 'personal assistant' Siri en de mogelijkheid om panoramafoto's te maken: het zijn enkele van de vernieuwingen die Apple heeft doorgevoerd in iOS 6, de nieuwste versie van haar mobiele besturingssysteem. Dat werd gisteravond (Nederlandse tijd) uitgerold. De eerste reacties zijn overwegend positief.

Een vernieuwing van een besturingssysteem vergt doorgaans meer batterijkracht, maar uit een test van technologiesite Tweakers blijkt dat de accuduur van de iPhone 4 en en iPhone 4S na de update over het algemeen juist toeneemt. Toch zijn er ook veel klachten over een snel leeglopende accu, maar dat was bij de introductie van iOS 5 niet anders.

Maps
Liefhebbers van Google Maps kunnen misschien beter nog maar even wachten met het updaten van hun systeem. Apple heeft de standaard ingebouwde applicatie voor wegenkaarten namelijk ingeruild voor een eigen kaartenfunctie. Die lijkt vooralsnog wat minder uitgebreid en up-to-date te zijn dan de versie van Google, en veel gebruikers zijn er daarom niet over te spreken. Zo kwamen er onder meer in Groot-Brittannië klachten over verkeerd gelocaliseerde steden en dorpen. Wel wordt het uiterlijk van de kaarten vaak geprezen.

Door Google Maps af te stoten wil Apple zijn onafhankelijkheid van Google benadrukken. Daarom is videodienst YouTube (waarvan Google de eigenaar is) ook niet langer een standaardapp in iOS6. In de App-store is wel een (gratis) applicatie van YouTube te downloaden. Google komt volgens geruchten ook met een aparte App voor Google Maps, maar het bedrijf zelf is daar nog schimmig over. Volgens de New York Times heeft het bedrijf wel gehint naar een eigen kaarten-app. Technologiesite Mashable zette alvast wat alternatieve apps op een rij.

Apple heeft verder het weigeren van telefoongesprekken gemakkelijker gemaakt: het is nu mogelijk om een gesprek weigeren door meteen een sms-bericht te sturen. Daardoor hoeft de gebruiker niet meer zelf te onthouden om terug te bellen of te sms'en. Ook is er een 'niet storen'- functie toegevoegd, waarbij de gebruiker kan aangeven of er helemaal geen oproepen door moeten komen, of alleen oproepen van personen uit de favorietenlijst.

Wifi
De uitrol van het besturingssysteem verliep overigens niet helemaal vlekkeloos. Zo had een flink aantal iPhone- en iPadgebruikers problemen met de functie voor draadloos internet. Bij hen werd de wifi-functie niet goed gedetecteerd. Apple zegt het probleem inmiddels te hebben opgelost.

Het besturingssysteem iOS 6 is beschikbaar voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad 2, de nieuwe iPad en de vierde en vijfde generatie van de iPod Touch. De update kan draadloos worden toegepast. Verbinding met iTunes is niet nodig. De beschikbare functies zijn afhankelijk van het apparaat en de versie waarop iOS 6 is gedownload.

(Door: Thomas van der Kolk)


Alles over

GESPONSORDE LINKS

PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.