Binnenland Bewaar

Iedereen in Amsterdam brouwt zijn eigen bier

Speciaalbier is niet meer weg te denken uit Amsterdam. Inmiddels zijn er 25 brouwerijen in en rond de stad.
Speciaalbier is niet meer weg te denken uit Amsterdam. Inmiddels zijn er 25 brouwerijen in en rond de stad. © ANP

Speciaalbier is niet meer weg te denken uit Amsterdam. Brouwerijen kunnen de vraag nauwelijks aan. 'Pils krijgt het imago van lomp zuipen.'

Nog geen drie maanden na de verkoop van zijn rederij heeft Karel Lovers opnieuw van een passie zijn werk gemaakt. Nu geen boten, maar bier. Café Kootje is de uitbreiding van het in 2014 geopende Délirium Café op de Piet Heinkade. Het walhalla voor bierfijnproevers, eerder met 520 speciaalbieren, biedt sinds donderdag met Kootje aan tweehonderd Nederlandse brouwsels het podium.

Speciaalbier is niet meer weg te denken uit Amsterdam. Inmiddels zijn er 25 brouwerijen in en rond de stad - twintig hiervan waren er vijf jaar geleden nog niet. De meeste nieuwkomers zijn microbrouwerijen. Zo heeft Vincent Tijms, cognitief neurowetenschapper aan de UvA, een oud tankstation in Santpoort-Noord omgetoverd tot Brouwerij de Pomp. Na experimenten met watermeloenbier en munt-ale verkoopt hij nu 2000 liter per jaar.

De schaduwzijde
Paardenkracht, een Indian Pale Ale (IPA) en het beste tankbiertje van Tijms, is met geluk verkrijgbaar bij De Bierkoning. Met veel geluk, want de meeste microbrouwerijen kunnen nauwelijks leveren wat gevraagd wordt.

Dat is de schaduwzijde, zegt Henk Klijn, bedrijfsleider van Café Kootje. 'Wat ik vandaag op onze kaart zet, kan morgen niet meer worden geleverd. Een kwart van onze bieren mag van zulke twijfelleveranciers zijn, meer niet.'

Minder onzeker en nu ook in de supermarkt te vinden is Oedipus. Met biertjes als Mama (pale ale) en Mannenliefde (saison) hebben ze zich in korte tijd populair gemaakt. Eind juni openen ze een productieruimte op het voormalige Storkterrein in Noord. Hiermee stijgt hun capaciteit met vijftig procent en kunnen ze elke twee weken een nieuw bier presenteren.

Een andere inmiddels bekende brouwerij is Troost. De zaak van Jorrit Lootsma aan het Cornelis Troostplein is nu een jaar open en kan na een stormachtige periode weer ademen. 'Na de enorme verkoop van ons vaste bier is er eindelijk ruimte in ons brouwschema voor leuke creaties.'

In september opent de nieuwe vestiging op het Westergasterrein, hoopt Lootsma. De ketels zijn er al, wat rest zijn formaliteiten. Met Troost Westergas moet de productie van duizend hectoliter per jaar acht keer groter worden.

Bierfestival
Er staat meer op de agenda. Na de oprichting van brouwerij Nordman Beers in juli 2014 en horecapaviljoen Bret twee maanden later, komt bier-ondernemer Thomas Boonstoppel met nieuwe plannen. Op 13 en 14 juni wordt bij Bret op het Orlyplein het Amsterdam Craft Beer Festival gehouden. Hier worden vijftien brouwers uit Amsterdam en omstreken op de proef gesteld. Begin 2016 opent daartegenover de Tuin van Bret, een ambachtelijk terrein met koffiebrouwer, paddenstoelenkweker, ijsmaker, recyclewerkplaats en, natuurlijk, bier.

Brouwerij 't IJ, nestor van het speciaalbier, draait al sinds 1985. Dit jaar wordt een lading van bijna 20.000 hectoliter verwacht, duizend keer zo veel als het beetje bier van De Pomp. Voor 't IJ betekent dit een stijging van 150 procent sinds 2013.

Terwijl de kleinere brouwerijen meestijgen, kijkt manager Tim Hendriks rustig toe. 'Voorlopig werkt de trend versterkend. Ook wij kunnen de vraag nog niet aan en we moeten nog beginnen met export naar het buitenland.'

Chocolademout
Een aspect van de trend is dat bier in combinatie met eten dezelfde functie krijgt als wijn. Fiona de Lange, bierspecialist van Café Kootje: 'Toetjes zijn bijvoorbeeld goed te combineren met Stout+Moedig van De 7 Deugden. Daar zit chocolademout in, dat versterkt de zoete smaak.'

De Lange verwacht geen snelle stagnatie in de stijgende vraag naar speciaalbier. Pas over vijf jaar, wanneer Amsterdam naar verwachting 35 blijvende brouwerijen heeft, zal speciaalbier net zo gewoon zijn als pils was. De ervaren Lovers zegt het ook: 'Pils is passé. We staan aan de vooravond van het speciaalbiertijdperk.'

Vandaag (11/05) meer in Het Parool: 'Een vergunning krijgen is nog wel een klus'