*

parool.nl
Amsterdam,  
parool.nl op je mobiel Word vriend van Het Parool op Facebook

Azur Bleu 9+

19-11-11   10:42 uur
In de Catalaanse keuken is het gebruik van (niet-zoete) chocolade in sausen heel gewoon. © Suzanne Blanchard

Barcelona in Amsterdam

Azur Bleu wordt gedreven door twee broers die in Barcelona hebben gewerkt. De kok van de twee kookte in Amsterdamse topzaken. We boffen met de keuze van de chef.

Het Hugo de Grootplein kent, met de Tweede Hugo de Grootstraat, een flinke concentratie horecabedrijven. Geen topzaken, maar aardige buurtzaken, Marokkaans, Perzisch, Italiaans enzovoort. Het plan is de lokale Marokkaan te bezoeken, maar we zijn al enkele keren tegen een muur opgelopen bij het reserveren. Nu ik er op een woensdag, een normale openingsdag, op de bonnefooi naartoe ga, ben ik dus op het ergste voorbereid. En inderdaad, ze doen niet open. Dan maar naar een nieuwe zaak aan de overkant, Azur Bleu. En daar boffen we mee.

Azur Bleu is een zaak voor tapas, lunches en diners: modern, licht, strak en eenvoudig ingericht, maar met smaak. En waar we vooral mee boffen, is dat ze de Catalaanse en Frans-mediterrane keuken aanhangen, geëxploiteerd door twee broers die beiden enige tijd in Barcelona hebben gewerkt. Dat proef je. De kok van de twee heeft in gerenommeerde zaken gekookt, ook Amsterdamse, en dat merk je ook.

Er is een geregeld wisselend menu van de chef: drie gangen voor €32,50.

Daar vallen we natuurlijk voor en we laten van de gewone kaart nog twee dingen aanrukken als tussengerecht.

Zo krijgen we uit het menu pompoensoep met Hollandse garnaaltjes, cashewnoten en crème fraîche; een goed heet bord met daarin het garnituur, waaromheen uit een theepot de hete soep wordt gegoten. Mooi om te zien, lekker om te eten - met wat grondsmaak van de noten - en origineel van samenstelling.

À la carte eten we de suquet, Catalaanse vissoep van langoustine met gekonfijte aardappel, gamba's en toast met gegratineerde ail i oli (€8,50): op dezelfde manier opgediend, mooi en ook nog bijzonder lekker. Ik waan me in Barcelona.

Ook van de kaart is de dungesneden ibérico met parisienne van Granny Smith, gandillas (de langwerpige Baskische variant op de pimientos

de Padrón), Idiazabal (schapenkaas uit Baskenland of Navarra) en pistache. Iets belegener ibérico was me liever geweest, maar ook zo is het een glorieus gerecht (€10,95).

De gevogeltepaté komt van het menu, maar met een garnituur dat ook bij de terrine de foie gras van de kaart komt: een abrikoos-toffee: gelukkig niet te zoet, wel spannend en gewoon lekker.

Ook op het menu staat de halve Canadese kreeft met friet en mayonaise en een pluk sla: allemaal werkelijk voortreffelijk. Vooral de sla is beter aangemaakt dan gewoonlijk. Heerlijk als iemand aan zulke details aandacht besteedt - en weet wat het lekkerst is.

En dan, weer van het menu, een werkelijk roomzachte hertenbiefstuk met cipollini (zilveruitjes), wortelcrème, truffelaardappelpuree en chocoladejus. Dat laatste kan u verbazen, maar in de Catalaanse keuken is het gebruik van (niet-zoete) chocolade in sausen heel gewoon, bij wild, kalkoen en zelfs kreeft - een beetje zoals de Mexicaanse mole poblano dus.

En als je denkt dat dit het vuurwerk wel was, komen de desserts nog. Op het menu staat forêt noir: donker chocoladetaartje met mascarponecrème en amarenekersen: het gaat om een blokje uiterst geconcentreerde chocoladetaart, stevig van structuur en met een schitterende volle chocoladesmaak met daarnaast toefjes mascarpone die met een amarenekers getooid zijn. Een wat gedeconstrueerde Schwarzwälder Torte dus, maar wel een fantastische!

En dan proberen we natuurlijk de crème brûlée: we herkennen de kwaliteit uit een zaak waar deze chef gewerkt heeft; wel iets anders gemaakt, maar zeer herkenbaar. Eén van de beste dus. (Dit dessert stond niet in het menu, maar we hebben het laten verwisselen; à la carte is het €7,00).

Er is voortreffelijk Catalaans tafelwater (Aniol) en een kleine, maar aardige wijnkaart, waarvan we ieder eigenlijk alleen een glas cava nemen; we moeten immers nog rijden.

Het Hugo de Grootplein is misschien niet naast de deur, maar laat u daar niet door ontmoedigen. Lijn 3 stopt voor de deur en Azur Bleu is beslist een reis waard. Je hoeft er niet meer voor naar Barcelona! En je kunt hier niet alleen lunchen, tapas eten en dineren, maar ook eten ophalen (11.00-01.00 uur, vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur).

(19/11/2011)


gerelateerde artikelen

Alles over

GESPONSORDE LINKS

PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.