*

Aanmelden
parool.nl
Vrij, Onverveerd

Duits hof vonnist toch over ESM-fonds

11-09-12   08:42 uur  - Bron: ANP
Het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. © reuters

Het Duitse Constitutionele Hof zal vandaag toch een belangrijk vonnis wijzen over het Europees noodfonds ESM. Het hof heeft dinsdag een verzoek tot uitstel afgewezen, dat was ingediend door een eurosceptische politicus.

Het hof hakt morgen de knoop door of de Duitse grondwet toelaat dat een Europees noodfonds voor noodlijdende eurolanden wordt opgericht. Volgens sommige klagers heeft de Duitse regering haar bevoegdheid overschreden door akkoord te gaan met het fonds.

In Europa wordt met spanning uitgekeken naar het oordeel woensdag, dat invoering van het fonds al maanden heeft vertraagd. Als het vonnis de oprichting toestaat kan het fonds volgens diplomaten in oktober beginnen. Juridische experts hebben eerder gezegd te verwachten dat de rechters de oprichting niet verbieden, maar nog wel enkele randvoorwaarden eraan zullen stellen.

Gauweiler meende dat de situatie grondig was veranderd door het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week om onbegrensd staatsleningen op te kopen van armlastige eurolanden.BUITENLAND

Alles overLees nu Het Parool en ontvang een Samsung Tab

GESPONSORDE LINKS


PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.
De Persgroep Digital
© 2014 - Alle rechten voorbehouden