Parool.nl
Vrij, Onverveerd

Afwezigheid vicepresident China voedt speculaties

11-09-12   02:19 uur  - Bron: ANP
Vicepresident Xi Jinping op 1 september. © ap
update

De Chinese vicepresident Xi Jinping is om onbekende redenen al ruim een week uit de openbaarheid verdwenen. Zijn onverwachte afwezigheid is een voedingsbron voor speculaties, omdat Xi alom wordt beschouwd als de toekomstige opvolger van president Hu Jintao.

De Chinese autoriteiten hebben geen mededelingen gedaan over Xi's afwezigheid.

De 59-jarige Xi Jinping miste minimaal drie geplande ontmoetingen met buitenlandse leiders, onder wie de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de Deense premier Helle Thorning-Schmidt.

Sportblessure
The New York Times citeerde maandag diverse theorieën die de ronde doen onder de Chinese elite. Een volgens de Times 'goed ingevoerde analist' stelde dat Xi een lichte hartaanval zou hebben gehad. Andere bronnen spreken van een sportblessure.

De heersende Communistische Partij van China bereidt zich voor op een machtswisseling, begin volgend jaar. Iedere tien jaar worden hoge leiders in het land vervangen. De machthebbers doen hun uiterste best om stabiliteit uit te stralen, maar een aantal schandalen hebben de partij de afgelopen maanden in verlegenheid gebracht.

(Bewerkt door: Redactie)


BUITENLAND

Alles over


Vivaldi

GESPONSORDE LINKS


PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.