*

Aanmelden
parool.nl
Vrij, Onverveerd

Hollande wil in twee jaar Franse economie herstellen

09-09-12   20:40 uur  - Bron: ANP
De Franse president François Hollande © afp

De Franse president François Hollande heeft zondag een tweejarig herstelplan voor de economie gepresenteerd. Hij deed dat in een gesprek op de Franse televisie.

Hollande staat onder druk omdat zijn regering 30 miljard op tafel moet zien te krijgen om aan de EU-eisen te voldoen en zijn populariteit sinds zijn aantreden is afgenomen.

Met zijn plan wil hij onder andere de hoge werkloosheid en oplopende tekorten te lijf gaan. 'Mijn missie is een herstelplan en de termijn is twee jaar.' Maar Hollande kwam ook meteen met slecht nieuws:de Franse regering stelde de groeiverwachting voor de economie in 2013 naar beneden bij van 1,2 naar 0,8 procent.

Belastinginkomsten
Hollande wil de begroting op orde krijgen door 20 miljard extra belastinginkomsten. Daarvan moet de helft van huishoudens komen en de andere helft van bedrijven. Bovendien wil hij 10 miljard euro bezuinigen op de overheidsuitgaven.

Hollande wil een omstreden belasting van 75 procent op inkomens boven 1 miljoen euro invoeren. Volgens de president kan die wellicht na 2 jaar worden geschrapt als de economie is hersteld. De president voorspelde dat de werkloosheid, die rond de drie miljoen mensen ligt, binnen een jaar zal afnemen.

President Hollande trad in mei aan. Het enthousiasme van de kiezers is inmiddels omgeslagen in kritiek, omdat de socialist de economie nog niet uit het slop heeft weten te trekken. Hollande verdedigde zich daar zondag tegen. Hij zei dat hij 'niet in 4 maanden kan doen' wat zijn voorganger Nicolas Sarkozy 5 jaar lang heeft nagelaten.

(Bewerkt door: Redactie)


BUITENLAND

Alles overLees nu Het Parool en ontvang een Samsung Tab

GESPONSORDE LINKS


PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.
De Persgroep Digital
© 2014 - Alle rechten voorbehouden