Parool.nl
Vrij, Onverveerd

Japan en Noord-Korea praten voor het eerst sinds vier jaar

29-08-12   13:08 uur  - Bron: AP
Kim Jong-un. © epa

Functionarissen van Japan en Noord-Korea gaan voor het eerst sinds vier jaar met elkaar praten. Japan hoopt dat de nieuwe Noord-Koreaanse leider, Kim Jong-un, in de toekomst zich minder confronterend zal opstellen tegenover de buitenwereld.

De gesprekken worden gehouden in China, de nauwste bondgenoot van Noord-Korea en de grootste bron van steun. Met deze steun duwt China het geïsoleerde en verarmde communistische land subtiel richting economische hervormingen en een meer coöperatieve toon.

Gesprekken tussen Tokio en Pyongyang zijn sinds augustus 2008 bevroren, als gevolg van vijandigheid na de wrijvingen en geschillen over het nucleaire programma van Noord-Korea en de ontvoering van Japanse burgers in de jaren '70 en '80. De aankomende gesprekken worden omschreven als voorbereidende besprekingen om de weg vrij te maken voor de toekomst.

Schadeloosstelling
Jeung Young-tae, van het in Seoul gevestigde Korea Instituut voor Nationale Eenwording, denkt dat Noord-Korea de banden met Japan vooral wil aanhalen om broodnodige economische steun te verkrijgen. Pyongyang wil waarschijnlijk investeringen en schadeloosstelling voor de Japanse koloniale heerschappij op het Koreaanse schiereiland van 1910 tot en met 1945, aldus Jeung.

Japan zou vooral duidelijkheid willen over de diverse ontvoeringen van Japanners, die door Noord-Korea werden gebruikt om spionnen te trainen. Pyongyang heeft dertien van deze ontvoeringen toegegeven, maar maakte zijn belofte uit 2008 om een onderzoek in te stellen nooit waar.

(Door: Redactie)


BUITENLAND

Alles over


GESPONSORDE LINKS


PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.