*

Aanmelden
parool.nl
Vrij, Onverveerd

Rechter: Franse genocidewet in strijd met de grondwet

28-02-12   17:23 uur
Protest in Turkije tegen de omstreden Franse genocidewet. © afp
update

De Franse wet die de ontkenning van de genocide verbiedt, is ongrondwettig. De wet beperkt de vrijheid van meningsuiting. Dat heeft de Constitutionele Raad, het hoogste juridische orgaan in Frankrijk, vandaag bepaald.

De wet wekte woede in Turkije omdat die ontkenning van de volkerenmoord op Armeniërs begin 20ste eeuw verbood. De Franse president Sarkozy heeft al aangekondigd zijn regering te vragen om een nieuwe ontwerpwet te ontwerpen.

Banden
Turkije heeft de beslissing van de rechter verwelkomd. Minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu zegt dat het Turkse kabinet nu overweegt om de economische, politieke en militaire banden met Frankrijk weer aan te halen.

De contacten waren stopgezet uit protest tegen de omstreden wet, die in december door de Nationale Vergadering, de Franse Tweede Kamer, werd aangenomen. Nadat ook de Senaat (Eerste Kamer) in januari had ingestemd met de wet, kondigde de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan nieuwe maatregelen tegen Frankrijk aan.

Gevoelig
De Franse genocidewet ligt heel gevoelig in Turkije. Armeniërs menen dat de voorloper van Turkije, het Ottomaanse Rijk, vooral tijdens de Eerste Wereldoorlog verantwoordelijk was voor een volkerenmoord. Turkije erkent dat erg veel Armeniërs zijn omgekomen, maar ontkent dat ze systematisch zijn uitgeroeid.

(ANP / Redactie)


BUITENLAND

Alles overLees nu Het Parool en ontvang een Samsung Tab

GESPONSORDE LINKS


PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.
De Persgroep Digital
© 2014 - Alle rechten voorbehouden