Parool.nl
Vrij, Onverveerd

Malaria eist twee keer zoveel levens als eerder gedacht

06-02-12   12:09 uur
Een moeder en haar zoon slapen onder een klamboe die hen moet beschermen tegen de malariamug. © ANP

Recent onderzoek heeft aangetoond dat malaria wereldwijd twee keer zoveel levens eist als uit de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) bleek in 2010.

Wetenschappers van het Institute for Health Metrics and Evaluation aan de universiteit van Washington stellen dat meer dan 40 procent van de slachtoffers oudere kinderen en volwassenen zijn. Dit staat loodrecht op de gedachte dat vooral kinderen jonger dan 5 jaar overlijden aan de ziekte.

In 2010 kwamen wereldwijd 1,2 miljoen mensen om het leven door malaria, wat een verdubbeling is in vergelijking met het cijfermateriaal van de WGO. Onderzoekers namen alle verkrijgbare gegevens tussen 1980 en 2010 onder de loep en publiceerden hun bevindingen in The Lancet.

Sterfgevallen
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat Afrikaanse kinderen jonger dan 5 jaar anderhalf keer zoveel risico lopen om te sterven aan malaria. Voor oudere kinderen en volwassenen in Afrika ligt de kans 8,1 keer hoger dan eerder werd aangenomen. Buiten Afrika is het risico voor mensen van alle leeftijden 1,8 keer groter om te bezwijken aan de gevolgen van malaria.

In vergelijking met het cijfermateriaal van de Wereldgezondheidsorganisatie zou het dodeltal dus aanzienlijk hoger liggen.

Goed nieuws

Toch zijn er ook positieve elementen voortgekomen uit het onderzoek. Zo blijkt dat sinds de malariapiek in 2004 (1,8 miljoen doden) het sterftecijfer jaarlijks met zo'n 7 procent gedaald is tussen 2007 en 2010. 'We hebben de afgelopen tien jaar een sterke stijging gezien in de budgetten die gegeven worden aan het onderzoek naar en de bestrijding van malaria', stelt Alan Lopez van de Australische universiteit van Queensland, tevens co-auteur van dit onderzoek.

Toekomst
Het doel om het dodental terug te brengen naar nul rond 2015 is wellicht veel te optimistisch. Dat heeft dit nieuwe onderzoek duidelijk gemaakt. 'We schatten dat het aantal doden door malaria tegen 2020 teruggeschroefd zal zijn naar 100.000 wereldwijd', concludeert Lopez. Laten we hopen dat deze voorspelling mag uitkomen.

(Redactie)


Alles over


Little Italy

GESPONSORDE LINKS


PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.