Stadsgids Bewaar

Hip hop: bierend Amsterdam wil kleine brouwerijen

Download in onderstaand bericht een vergrote versie van de Bierkaart.
Download in onderstaand bericht een vergrote versie van de Bierkaart. © Het Parool

Pils verliest terrein bij bierend Amsterdam. We willen ambachtelijk bier met uitgesproken smaken. Van kleine brouwerijen uit de stad.

Het bierbewustzijn is groeiende in de stad. In een voormalig klooster aan het Cornelis Troostplein in De Pijp opende onlangs brouwerij en aanpalend proeflokaal Troost. De oprichters drukten eerder hun stempel op de Amsterdamse horeca met café Kostverloren, een goedlopende zaak in West aan de Kostverlorenkade. Binnenkort moet daar ook Troost uit de tap komen, maar daarvoor is het nu nog te vroeg. In de brewpub zelf kunnen ze de vraag maar net aan.

Het is bier zonder troep erin, slechts water, hop, mout en gist. Lokaal en ambachtelijk. De consument hoort het maar al te graag. Volgens Rick Kempen - exportmanager van Bier&cO en bierfanaat - past het in het grotere plaatje: 'Kleinschalig, authentiek, herkenbaar: dat is wat de consument meer en meer vraagt van wat hij eet en drinkt. De waardering voor vakmanschap, daar wil hij ook de financiële consequentie nog wel voor dragen. Het mag best wat duurder zijn als er maar een verhaal aan vastzit. Dat is een grotere trend, en binnen die ontwikkeling is de bierwereld ook heel snel aan het veranderen. In Amsterdam komen er allerlei kleine brouwerijtjes opzetten, wordt er geëxperimenteerd met nieuwe smaken en zoeken brouwers elkaar op. Overal in de stad bruist, gist en bubbelt het.'

Bierenthousiasme
Bruisen, gisten en bubbelen doet het bij Brouwerij 't IJ al wat langer. Volgens Kempen waren ze bij de oprichting - zo'n dertig jaar geleden - hun tijd ver vooruit: 'Toen waren het echt pioniers. De oprichting van 't IJ valt nauw samen met een eerdere golf aan nieuw bierenthousiasme, ongeveer tegelijk met de oprichting van Bier&cO en cafés als In de Wildeman en Gollem, die zich allemaal gingen richten op speciaal bier. Dat kwam eerst vooral uit het buitenland, maar ook van 't IJ. Het was het eerste besef dat er meer is dan pils.'

Operationeel manager bij 't IJ, Tim Hendriks (28): 'In het begin maakten we vooral bieren van Belgische origine. Trippels, dubbels, dat werk. Maar sinds een paar jaar zijn we ook heel andere dingen gaan maken. Een I.P.A. bijvoorbeeld. Als we daar vier jaar geleden mee aankwamen bij cafébazen werden we raar aangekeken. Nu hebben ze hem overal.'

Het kan gekker: vorig jaar kwam 't IJ met de I.P.A. Ciel Blue op de proppen, in samen-werking met het gelijknamige sterrenrestaurant. Fruitig door het gebruik van kaffer-limoen. Of de I.P.A. Flamingo, met caramel, citrus, pure chocolade en een beetje salmiak.

Mannenliefde
Brouwerij 't IJ is inmiddels een grote speler, de grootste van de stad. In haar kielzog komen er ook kleinere brouwinitiatieven bovendrijven. De avontuurlijkste is Oedipus Brewing. Opgezet door vier Noordwijkse vrienden die begonnen met brouwen op een zolderkamer in de Jordaan. De bieren hebben klinkende namen als Mannenliefde, Panty en Mama. In een ruimte op het Westerdok zijn ze bezig met het opzetten van een brewpub (crowdfunding moet de boel financieren), waar net als bij Troost gedronken kan worden tussen de brouwketels.

Op de vloer is met tape de plek afgeplakt waar de bar moet komen. Tussen de grote pannen in de keuken zit brouwmeester Sander Nederveen (31). De woeste bos krullen op zijn hoofd loopt geleidelijk over in een minstens even woest krullende baard. Precies zoals iemand zich voorstelt bij een brouwmeester. 'We proberen van alles uit. Laatst nog heel erg donker bier met laurier erin. Niet echt lekker trouwens, meer iets voor in een stoofpotje. Maar ook Mannenliefde. Het eerste biertje dat we op grote schaal hebben gebrouwen. Een saison met citroengras en sechuanpeper.'

Zijn kompaan Alex Mager (29): 'Voor ons bier Rubberen Robbie hebben we ons eigen mout gerookt in de rookkast van de lokale slager, Vleeshouwerij D. Reinhart. Eigenlijk maken wat we zelf zouden willen drinken. De bierwereld is nu enorm in beweging.'


Lees vandaag (12-4) meer in de PS van de Week: Hip Hop.