Parool.nl
Vrij, Onverveerd

Wilders: Gulden blijkt voordeliger voor Nederland

03-03-12   08:04 uur

PVV-leider wil referendum over terugkeer gulden

© ANP

Onderzoek laat zien dat het voor Nederland beter is terug te keren naar de gulden in plaats van vast te houden aan de euro. Dat stelt PVV-leider Geert Wilders op basis van onderzoek dat op zijn verzoek is uitgevoerd door een Brits bureau.

De invoering van een Europese munt zou volgens het onderzoek de Nederlander 800 euro voordeel per jaar hebben opgeleverd. Maar door minder economische groei en de eurocrisis zou de euro ons jaarlijks 2700 euro per persoon kosten. Verder is ons land volgens de onderzoekers minimaal 127 miljard euro kwijt aan aanhoudende financiële reddingsoperaties voor landen als Griekenland.

Het verlaten van de eurozone kost eveneens miljarden euro's. Maandag presenteert Wilders alle cijfers, zaterdag gaf hij in De Telegraaf al een voorschot. Vorig najaar, toen de euro zwaar onder druk stond, besloot Wilders tot een onderzoek. Hij beschouwt de euro als een mislukt project en wilde weten of een terugkeer naar de gulden ons land uiteindelijk meer oplevert. Het onderzoek is uitgevoerd door het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research, dat als eurosceptisch bekend staat.

Wilders wil een referendum over een terugkeer naar de gulden.

(ANP/Redactie)


Alles over


Vivaldi

GESPONSORDE LINKS


PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.