Parool.nl
Vrij, Onverveerd

'Killercellen kunnen mogelijk kanker genezen'

28-02-12   17:12 uur
© Thinkstock

Onderzoekers kunnen mogelijk een tot nu toe ongeneeslijke vorm van uitgezaaide borstkanker toch bestrijden. Dat maakte het Maastricht UMC+ vandaag bekend.

Als borstkanker uitzaait, worden bij een aanzienlijk deel van de patiënten de cellen op den duur resistent tegen chemotherapie. Vaak lijken de tumoren in eerste instantie verdwenen, maar komt de kanker terug en is dan uiteindelijk niet meer te bestrijden.

Killercellen
Onderzoekers hebben nu ontdekt dat als ze bij muizen zogenoemde killercellen injecteren, die de ongeneeslijke tumor aanvallen zonder de rest van het lichaam aan te tasten. Vermoedelijk werkt dat bij mensen net zo.

Deze killercellen moeten opgekweekt worden uit bloed van een speciaal geselecteerde donor. De cellen moeten namelijk niet geremd worden door het lichaam, geactiveerd worden door de kankercellen en alleen de tumor aanvallen.

Compleet veilig
Vermoedelijk duurt het nog vijf jaar voordat de onderzoekers zeker weten dat de behandeling ook bij mensen werkt en compleet veilig is. Mogelijk kan de behandeling dan ook in een eerder stadium van de ziekte plaatsvinden, of bij andere kankersoorten worden ingezet.

(ANP / Redactie)


Alles over


GESPONSORDE LINKS


PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.