*

parool.nl
Amsterdam,  
Parool.nl mobiel Word vriend van Het Parool op Facebook

Warhols Roze Laatste Avondmaal in de Nieuwe Kerk

17-07-12   15:07 uur  - Bron: Het Parool
Andy Warhols Roze Laatste Avondmaal uit 1986. © The Andy Warhol Museum

Het ruim zeven meter brede kunstwerk The Last Supper (pink) van Andy Warhol komt uit de VS naar de Nieuwe Kerk. Het roze doek reist voor het eerst sinds 1987 naar Europa. De Nieuwe Kerk exposeert het werk in de serie Meesterwerk, en is van 6 oktober tot en met 11 november te zien.

Eerder werd in diezelfde serie De heilige familie van Rembrandt getoond uit de Hermitage in St. Petersburg. The Last Supper (pink) (1986), uit de collectie van het Andy Warhol Museum in het Amerikaanse Pittsburgh, is gebaseerd op een van de beroemdste afbeeldingen van het Laatste Avondmaal, het monumentale fresco van Leonardo da Vinci (1498) in de Santa Maria delle Grazie in Milaan.

Warhol maakte een serie Avondmalen in opdracht van een kunsthandelaar. Hij maakte het werk, twee exact gelijke versies van het fresco, in Milaan, waar het in 1987 tegenover de Santa Maria delle Grazie werd tentoongesteld. De kleur roze koos popartkunstenaar Warhol waarschijnlijk vanwege een associatie met baby's, vitaliteit en het leven. De figuren op het doek zijn zwart, verwijzend naar de dood, in het bijzonder Jezus' kruisdood.

De Nieuwe Kerk noemt de komst van The Last Supper (pink) bijzonder. Paul Mosterd, adjunct-directeur van de Nieuwe Kerk: 'Wij zijn blij dat we zo'n groot, beroemd werk naar Amsterdam kunnen halen. We hopen er een groot publiek mee te boeien.' Volgens Mosterd is dit religieuze werk een kant van Warhol die niet zo veel mensen kennen. 'Warhol wordt geassocieerd met de Campbell soepblikken. Maar hij was niet alleen de koning van oppervlakkigheid. Hij was religieus en ging geregeld naar de kerk.'

(Door: Lorianne van Gelder)


gerelateerde artikelen

Alles over

GESPONSORDE LINKS

PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.