Stadsgids Bewaar

Rose's Cantina (6,5)

Rose's Cantina
Rose's Cantina © Rink Hof

Opgehipte oer-Mexicaan Rose's Cantina ziet er oogverblindend uit. Maar de keuken hinkt op twee gedachten: is dit een vrolijk eetcafé of een chique tent? En die rekening, Ay caramba!

 
Een tortilla-chipje bij de margarita zit er niet in

Het is de bekendste Mexicaan van de stad: Rose's Cantina bestaat al meer dan dertig jaar. Mijn tafelgenote woonde er vroeger naast, en mijmert nostalgisch over de tijd dat ze hier haar eerste koriander en snakebites proefde. Ook ik heb herinneringen aan de oude Cantina: een beetje een vreetschuur was het, een vrolijk rommeltje, met ontdooide guacamole, straffe cocktails en in goedkope kaas verdronken burrito's. Precies wat je verwacht van een Mexicaan.

Maar Rose heeft een facelift gehad. Horecapappie Casper Reinders zwaaide met zijn toverstaf en sprak de woorden 'Hocus, Pocus, Hip & Happening' (hij maakte zo onder andere ook de Jimmy Woo, Ludwig en Lion Noir tot een succes). Het is werkelijk een prachtige zaak geworden, ingericht als een soort kruising tussen een Incatempel en stripclub The Titty Twister uit de film From dusk till dawn.

Voorin is het bargedeelte met enorme discobollen, waar groepen zich laven aan tequila en tortillachips. Achterin is een meer restaurantachtige ruimte, met veel schimmige hoekjes en snuisterijen. De aardige bediening rent zich de benen uit het lijf, want het is gezellig druk.

Pan-Amerikaans
Het menu is onoverzichtelijk gedrukt in een Engelstalig krantje, tussen knipogen over pornosnorren en verhaaltjes over fictieve uitbaatster Rose en de restyling van de zaak. Het aanbod is tegenwoordig 'pan-Amerikaans', dus er staan behalve de usual suspects ook pulled pork en philly cheese steak op de kaart.We drinken een perfecte, genadeloze margarita (€8,50). Een stukje brood of tortillachipje of twee zit er niet in: die moeten we bestellen. Bij de prima chips (€4,50) komt waterige salsa en flauwe guacamole, die smaakt alsof iemand een klap op een bliktomaat en vervolgens op een avocado heeft gegeven. 

De ceviche acapulco (€14) is een voorgerecht van kabeljauw 'gegaard' in limoensap, met peterselie en groene peper. Er liggen ook wat stukjes garnalen, pulpo en avocado bij. Ik hou erg van ceviche, maar mis vaak vettigheid; de stukjes avocado helpen iets, maar een klein beetje olie was toch ook wel lekker geweest. Omdat er ook geen zout op de vis zit, is het vooral een heel zuur gerecht.

De taco bij de pulled pork (€9) is lekker zacht en iets aangegrild, het varkensvlees is echter bremzout en plakkerig van de barbecuesaus. De koolsla met appel die er bij zit is wel weer heel goed.

De quesadilla (€9), een dubbelgeklapte tortilla met kaas, kip en chipotle, is helemaal zoals ie zijn moet. Gebakken in de pan, heet en draderig en opnieuw geserveerd met guacamole, die mysterieus genoeg nu wél goed is aangemaakt.

Bijbestellen
Bij de hoofdgerechten komen groenten, andere bijgerechten moeten worden bijbesteld. De ribeye chimichurri (€24) is sappig en perfect gegrild en ook de geroosterde ui, witlof en zoete aardappel zijn lekker. De chimichurri smaakt vooral naar limoenrasp, er zit wat knoflook in en een pepertje, maar niks zuurs, terwijl dat juist zo lekker is bij goed gegrild vlees.
Het gerecht dat op de kaart staat als 'Spicy ginger chili lime braised lamb shank' (€21) is een teleurstelling: de flauwe schenkel, op het muffe af, drijft in een plas tomatensaus die ons eerder Italiaans dan pan-Amerikaans aandoet (maar er staat ook penne arrabiata op de kaart, het zou ons niets verbazen als dat met dezelfde saus is). De gember is nergens te bespeuren, en ook het limoenblad proeven we niet.

Dit blijkt te zijn verhuisd naar de crème brûlée met kokos en citroengras (€7), die overigens lekker koel is met een knapperig laagje, maar zo sterk naar limoenblad smaakt dat het bijna iets afwasmiddelachtigs krijgt. Het machtige macadamiagebak met decadente ganache (€8), is héél erg goed, maar de dulce de leche (toffee) die ernaast ligt is niet goed gekaramelliseerd en smaakt naar de gecondenseerde melk waar hij van gemaakt is.

Het is veelal helemaal niet zo slecht, maar Rose's Cantina hinkt hinderlijk op twee gedachten. Aan de ene kant moet het aloude barpubliek worden bediend, aan de andere kant pretendeert de zaak meer te zijn dan dat. Maar echt interessante Zuid-Amerikaanse gerechten zijn op het menu niet te bespeuren, terwijl in dat deel van de wereld gastronomisch gezien een ware revolutie plaatsvindt. We blijven zitten met een rekening die we veel te hoog vinden, en met het knagende gevoel dat Rose, ondanks haar beeldige uiterlijk, niet meer helemaal weet wie ze is.

Rose's Cantina
Reguliersdwarsstraat 38-40
1017 BM Amsterdam
020-625 97 97

Openingstijden:
zo-do 17-01 uur
vr-za 17-03 uur