Stadsgids Bewaar

Café Modern (8+)

Café Modern
Café Modern © Rink Hof

Er valt niks te kiezen bij Café Modern, maar wat we krijgen klopt wonderwel. Extra lof voor het vegetarische menu, dat werkelijk voorbeeldig is.

Na een kritische recensie over een etablissement in Noord werd op de website Ilovenoord.nl opgeroepen 'die Versprille zo snel mogelijk in het IJ te smijten'. Sinds deze fatwa ben ik opgelucht als ik veilig van het pontje stap, en gelukkig zijn er aan de overkant ook goede restaurants.

Café Modern (geen café overigens) huist in een oud bankgebouw in de Van der Pekbuurt. Op de bovenverdiepingen zit 'boutiquehotel' Sweet Dreamz, overdag verandert de zaak in lunchrestaurant Jacques Jour en in de kelder, bij de toiletten, is een stukje bank bewaard gebleven. Nieuwsgierige bezoekers kunnen de oude kluis in, achter een deur van bijna een meter dik.

De hand van mede-eigenaar Niels Wouters, die ook de inrichting van de restaurants Rijsel en De Goudfazant voor zijn rekening nam, is duidelijk zichtbaar in het interieur. Zijn methode schijnt te zijn om, liefst zo kort mogelijk voor de openingsdag, 'gewoon aan de slag te gaan' zonder vooropgezet plan. De restaurants zijn allemaal sober met humor en charmant functioneel, zoals stationsrestauraties en kantines dat ook kunnen zijn.

Opvallend
Het zijn plekken waarbij de inrichting meer resultaat lijkt van jarenlang gebruik door heel leuke mensen, dan van een op de tekentafel ontworpen concept. Café Modern is hoog en licht (nadeel is dan, zoals vaker in dit soort zaken, de beroerde akoestiek), er hangen opvallende items als een groot Dr Pepper-bord, en in de vensterbanken liggen boeken - Mrs Beeton boven op Kees van Kooten.

Door de bediening, die een tikkeltje koel, maar wel correct is, worden meteen gerookte amandelen, boquerones (ansjovis in zuur) en mooie olijven op tafel gezet. Dat vind ik feestelijk, zo'n borrelhapje. De fles kraanwater wordt de hele avond tijdig aangevuld, alle wijnen zijn ook per glas verkrijgbaar.

Voorbeeldig vegetarisch
We zitten in een table d'hôte, er valt dus niets te kiezen en het menu hangt af van het marktaanbod en het humeur van de chef. Voor vijf gangen betalen we veertig euro. Dat is een prima prijs en we laten ons graag verrassen, maar om de variatie toch nog iets uit te breiden, jokken we één vegetarische overtuiging. Geen probleem: mensen die iets niet willen of lusten krijgen een alternatief.

Het eten blijkt al even subtiel origineel en kloppend als de inrichting, en vooral de vegetarische gerechten zijn voorbeeldig. Mensen die geen dieren eten moeten het nog al te vaak doen met uitgeklede vlees- en visgerechtjes, de resten van oude bijgerechten, dodelijke clichés of gerechten met enorme stukken kaas.

Plezier
Bij Café Modern zijn het allemaal op zichzelf staande en met plezier bedachte borden: een frisse en prachtige salade met dieprode, gepocheerde peer en stilton; een bijzonder weelderige mousseline van meiknol met prei, boter en bieslook; een perfect bitterballetje van saffraanrisotto met gul artisjokken en een dressing die is aangemaakt met het stoofvocht.

Alleen het hoofdgerecht van biet, raap, salsa verde en waterkers, waar ook nog rode kool en molsla (jong paardenbloemblad) door zit, is op één of andere manier een beetje rommelig en weinig substantieel, alsof het - ondanks de zeer nette opmaak - maar een beetje tegen elkaar aan is gelegd.

Ook de vlezige gerechten bevallen: rauw gemarineerde makreel met ingelegde koolrabi en karnemelk; polpo met zalige citroenboontjes uit Purmerend en een dikke plak gebakken kalfstong met biet en rode wijnazijn. Alles is verrassend en mooi gebalanceerd. Spectaculair zelfs is de kom dashi (Japanse bouillon van wier en gedroogde bonito) met een dikke rauwe oester, rettich en paddenstoeltjes. Clean en zilt, rokerig en aards, het is een gerecht dat zich als een magisch doosje steeds verder laat uitpakken.

De kaasgang is rauwmelkse Lancashire met Eccles cake, een Britse taart die door de zwarte vulling van krentjes en piment ook wel fly pie of zelfs flies' graveyard wordt genoemd; origineel en verrukkelijk. Ook het dessert van compacte, donkere notencake met vanille-ijs en bloedsinaasappel is prima.

Een heel leuke zaak die het begrepen heeft. Op naar Noord!

Café Modern
Meidoornweg 2
1031 GG Amsterdam

Openingstijden:
ma-za vanaf 19.00 uur

020 4940684