*

parool.nl
Amsterdam,  
Parool.nl mobiel Word vriend van Het Parool op Facebook

Politie arresteert 129 fans in Amsterdam

17-02-12   09:17 uur
update

De politie heeft gisteravond 41 supporters aangehouden rondom de wedstrijd Ajax-Manchester United. Ze werden opgepakt voor onder meer openlijke geweldpleging, belediging en mishandeling, liet de politie vandaag weten. Het gaat zowel om Nederlandse als Britse voetbalfans.

© epa
© epa
© epa
Ook na de wedstrijd moest de politie ingrijpen in de binnenstad bij een vechtpartij en hier en daar hadden gedurende de dag nog kleinere incidenten plaats.

In twee dagen tijd werden in totaal 129 personen aangehouden in verband met de voetbalwedstrijd die gisteravond in de Amsterdam Arena werd gespeeld. Ajax verloor die wedstrijd met 0-2.

De meeste aangehouden personen zijn alweer vrijgelaten. Zij moeten een boete betalen. Het is onbekend hoeveel raddraaiers nog vastzitten.

Nieuwmarkt
De ME kwam tegen 17.00 uur in actie op het Oudekerksplein en op de Nieuwmarkt, toen supporters de confrontatie met elkaar zochten. Ze gooiden onder meer over en weer met voorwerpen, aldus de zegsvrouw. De politie arresteerde zo'n 25 aanhangers.

Daarop keerde de rust terug in de binnenstad. Na afloop van de wedstrijd in de Amsterdam Arena, waarbij Manchester United won, had volgens de zegsvrouw een vechtpartij plaats op de Lange Niezel. Hierbij hield de politie acht Britten aan.

Geen toegangskaartje
De gemeente trof extra veiligheidsmaatregelen omdat ze rekening hield met confrontaties tussen supportersgroepen. Naar schatting 1000 tot 2500 Britten zouden zonder toegangskaartje naar de hoofdstad zijn gekomen. Ook zouden er ongeveer 100 leden van de harde kern van Manchester United zijn.

Woensdagavond werd al een groep van 76 Ajax-aanhangers aangehouden op het Marie Heinekenplein, omdat de politie vreesde dat ze het hadden gemunt op Manchesterfans. De ME wist een confrontatie tussen de twee groepen te voorkomen.

Even later sloot de politie een groep van 54 Belgen in op het Rembrandtplein. Deze leden van de harde kern van de club Anderlecht zouden zich hebben willen aansluiten bij Ajaxfans. Verder werden 12 personen aangehouden, zowel Nederlanders als Britten, wegens geweldpleging.
(ANP/Redactie)
© epa
© anp
© anp


gerelateerde artikelen

Alles over

HANDIGE LINKS

Volg paroolsport op Twitter
shop

GESPONSORDE LINKS

PAROOL LUNCHNIEUWS

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.
acap enabled   © Het Parool