Parool.nl
Vrij, Onverveerd

Belager Esteban krijgt 6 maanden cel

29-12-11   17:49 uur
Wesley van W. wordt afgevoerd nadat hij het veld was opgesprint en AZ-doelman Esteban aanviel. © ANP
update

De belager van AZ-keeper Esteban heeft een celstraf gekregen van 6 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald.

© anp

De 19-jarige Wesley van W. negeerde vorige week woensdag bij de bekerwedstrijd Ajax-AZ een stadionverbod. Tijdens de wedstrijd rende hij het veld op en viel Esteban van achteren aan.

De rechter heeft Wesley veroordeeld voor poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade van Esteban. Ook achtte hij Wesley schuldig aan de mishandeling van een jongen die hij na een avondje stappen in februari heeft geslagen en geschopt.

De rechter nam in de strafbepaling mee dat hij in 2009 ook al voor een geweldsdelict jeugddetentie opgelegd heeft gekregen. Ook houdt de rechter Wesley er verantwoordelijk voor dat op deze manier de lol van het voetbal verdwijnt en mensen zich na dit incident mogelijk onveilig voelen.

Wesley moet zich van de rechter laten behandelen voor zijn alcoholproblemen. Ook moet hij zich de komende 2 jaar bij de politie melden tijdens de pauze bij wedstrijden van Ajax, AZ en het Nederlands elftal.

De Almeerder had voor de bekerwedstrijd een halve liter cognac gedronken en een paar biertjes. Via de kaart van zijn broer kon hij ondanks het stadionverbod toch in de Arena komen. Onder invloed van alcohol ging hij met vrienden een weddenschap aan voor 50 euro om het veld op te rennen en Esteban te schoppen. Die keek net op tijd om door gefluit vanaf de tribune.

'Ik wilde altijd al een keer het veld op rennen. Dat leek me prachtig', verklaarde Wesley zijn actie. Waarom, vroeg de rechter zich af. 'Gewoon, al die mensen er omheen.'

Volgens de rechter is Esteban erg geschrokken en had het incident heel anders kunnen aflopen. Wesley zei dat hij veel spijt heeft van zijn acties.

Het Openbaar Ministerie had eerder op de dag een straf geëist van 10 maanden cel, waarvan 4 voorwaardelijk. Zijn advocaat vond een celstraf te zwaar, mede door Wesley's lage IQ van 71 en gedragsproblemen.

(ANP/Redactie)
© anp
© reuters


gerelateerde artikelen

Alles over

PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.