Parool.nl
Vrij, Onverveerd

OM eist 10 maanden cel tegen aanvaller Esteban

29-12-11   16:22 uur
© epa
update

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank van Amsterdam een celstraf van 10 maanden geëist tegen de belager van AZ-keeper Esteban, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

© anp
© anp
© reuters

Ook wil het OM dat Wesley van W. (19) uit Almere een gebiedsverbod krijgt voor de ArenA en omgeving, en voor de binnenstad van Amsterdam.

De officier van justitie wil daarnaast dat Wesley op advies van de reclassering een behandeling krijgt voor alcoholmisbruik en dat hij zich tijdens de rust van elke Ajax-wedstrijd bij de politie meldt.

Wesley wordt onder meer beschuldigd van poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade en het overtreden van zijn stadionverbod. Ook zou hij in februari een jongen hebben mishandeld.

De Almeerder had vorige week woensdag voor de bekerwedstrijd Ajax-AZ een halve liter cognac gedronken en een paar biertjes. Via de kaart van zijn broer kon hij ondanks het stadionverbod toch in de ArenA komen.

Onder invloed van alcohol ging hij met vrienden een weddenschap voor 50 euro aan om het veld op te rennen en Esteban te schoppen, aldus het OM. Volgens omstanders had Wesley gezegd dat hij Esteban haatte.

Wesley zelf zegt zich niet meer te kunnen herinneren of hij alleen had gewed om het veld op te rennen of ook om Esteban wat aan te doen. Ook herinneringen aan het incident in februari zouden vaag zijn, omdat dat ook onder invloed van alcohol is gebeurd.

Advocaat Geertjan van Oosten van de Ajax-fan vindt een forse werkstraf in combinatie met een voorwaardelijke celstraf zwaar genoeg, mede door zijn lage IQ van 71.

Wesley laat weten dat hij geschrokken is van de tv-beelden en zegt veel spijt te hebben van wat hij heeft gedaan. Ook biedt hij zijn excuses aan zijn familie aan, en wil hij zijn excuses persoonlijk overbrengen aan Esteban. Hij wil daarnaast geholpen worden voor zijn alcoholproblemen.

(ANP/Redactie)


gerelateerde artikelen

Alles over

PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.