*

Parool.nl
Vrij, Onverveerd

Leren staat centraal bij AEGON Future Cup

08-04-13   12:00 uur
© Ajax.nl, Louis van de Vuurst, Gerard van Hees en Tim Korenhoff

Wapperende vlaggen, gezellige muziek en van allerlei talen door elkaar heen. Biertjes en hamburgers op de hoek van het veld. En daarbij - niet onbelangrijk - acht fantastische voetbalclubs die jong en oud keer op keer vermaken. Logisch dus dat er ook dit jaar weer duizenden mensen zijn die een deel van hun paasdagen willen doorbrengen bij de AEGON Future Cup. Maar ook de deelnemende ploegen zijn er niet voor niets: 'Hier kunnen onze talenten een stap vooruit maken.'

Het verhaal is bekend: als sponsor van de toekomst wilde AEGON Ajax B1 graag een toernooi geven waardoor de zestienjarige jongens zich op internationaal niveau konden meten. Internationaal topniveau wel te verstaan, want in de drie voorgaande edities van het toernooi kwamen niet de minste clubs naar Amsterdam toe. Vorige jaren waren dat bijvoorbeeld AC Milan en Manchester United, nu zijn onder meer Bayern München, Barcelona en Anderlecht te gast. Allemaal clubs met een goed georganiseerde jeugdopleiding en graag aanwezig op dit exclusieve voetbalfeestje.

Thomas Rongen
Zoals Thomas Rongen bijvoorbeeld, de Nederlander die als hoofd jeugdopleiding van deelnemer Toronto FC aanwezig is. "Wij zullen hier niet veel wedstrijden gaan winnen", zegt de al tientallen jaren in het buitenland verblijvende Amsterdammer. "Maar daar gaat het ons ook niet direct om. Het is de ongelooflijke ervaring die we hier mogen opdoen en waarvan we gaan leren. Mijn club heeft pas sinds 2007 een jeugdopleiding, voor ons is alles nieuw. Dan heb ik het niet alleen over de sterkere tegenstand - in Canada zijn wij gewend alles met 6-0 te winnen - maar ook over alles wat komt kijken bij voetballen op internationaal niveau. Voetballen met een slaaptekort, lange reizen maken. Sommige jongens kwamen zelfs aan me vragen hoe ze zich in een hotel moeten gedragen. Daarop kun je ze nooit voorbereiden. Dat moeten ze zelf ervaren." De vriendelijke oud-speler van Blauw Wit zal zelf vooral tactische zaken mee terug nemen, om deze in te gaan passen in de 'eigen' jeugdopleiding.

Voor de spelers van Anderlecht was de reis een stuk korter. René Peeters, coach van het sterke Belgische team, ziet er uitgeslapen uit als hij duidelijk genietend in zijn handen wrijft. "Leuk, leuk, leuk", antwoordt hij op de vraag op hij al veel goede voetballers heeft gezien. "Er zijn hier veel elftallen die de bedoeling hebben om echt te voetballen. Elftallen die een eigen speelstijl hebben en deze willen testen tegen sterke tegenstanders. Het gaat ons nu in beginsel nog niet om de winst, maar om de ontwikkeling van de eigen speelstijl. Hier gaan onze talenten een stap vooruit maken." De trainer was hier twee jaar geleden ook al, en eindigde het toernooi toen als winnaar. Ook nu heeft hij weer een sterke lichting in handen.

Weerstand
Wim Jonk, technisch manager bovenbouw van de Ajax-jeugdopleiding, is het volledig eens met de Belgische trainer. Hij noemt ook nog andere zaken die hij belangrijk vindt voor de jeugdspelers. "Je ziet grote fysieke verschillen, zowel in kracht als lengte van de spelers. Daarom laten we bijvoorbeeld ook heel veel eerstejaars B-junioren meedoen namens Ajax. Hoe meer weerstand ze krijgen, des te beter dat voor ze is." Jonk vindt de verschillende speelstijlen op het toernooi al net zo leerzaam. Van de felle en technische Portugezen (Benfica) en Zuid-Amerikanen (Sao Paolo) tot de verdedigende Engelsen (Tottenham Hotspur): het zijn manieren van voetbal die de B1 in Nederland niet of nauwelijks tegenkomt volgens de voormalig international.

"En al helemaal niet op dit niveau", vult Ronald de Boer aan, die bij dit toernooi assistent-trainer is van B1-coach Orlando Trustfull. "De clubs die Wim noemt spelen anders dan wij, maar ook op een hoog niveau. Ze laten ons aanvallen, wachten tot we een foutje maken en komen er dan razendsnel uit. Reactievoetbal noem ik dat. Onze spelers moeten leren dat je veel beter kunt zijn, maar toch met 1-0 kunt verliezen omdat je je laat verrassen door zo'n ploeg. Dat overkwam ons tegen Sao Paolo en Tottenham Hotspur bijna, maar in de competitie gebeurt het wel eens echt."

Focus
In de competitie staat de B1 momenteel vijfde, terwijl het team op de sterke AEGON Future Cup de finale bereikte. Volgens Jonk is die prestatie een ander voorbeeld van de importantie van dit toernooi. "De jongens hebben hier naar uit gekeken, willen presteren voor al die media, scouts en toeschouwers. In de competitie verslappen ze wel eens, maar hier zijn ze erg geconcentreerd. Dat geeft aan dat ze die extra druk voelen. Nu moeten ze leren dat ze deze focus ook in de competitie krijgen."

Toronto FC gaat naar huis met een klassering als zesde. Thomas Rongen is blij met de 1-0 overwinning op Tottenham Hotspur, maar - zoals gezegd - vooral met alles wat hij en zijn team hebben kunnen leren op dit toernooi. "Ik hoop dat wij het toernooi andersom ook wat hebben teruggegeven", zegt hij bij het afscheid. "Dat Ajax en AEGON zeggen dat we volgend jaar terug mogen komen omdat we Noord-Amerika netjes goed vertegenwoordigd. En dat we ons netjes hebben gedragen. Of de jongens dat ook in het hotel gedaan hebben? Ik heb niets gehoord", zegt hij met een knipoog. "Maar elkaar een beetje leren kennen door samen grappen uit te halen hoort ook bij zo'n toernooi."

(Door: Tim Korenhoff)
Barcelona in duel met Bayern München. © Ajax.nl, Louis van de Vuurst, Gerard van Hees en Tim Korenhoff
Thomas Rongen in de catacomben van de Toekomst. © Ajax.nl, Louis van de Vuurst, Gerard van Hees en Tim Korenhoff
Ronald de Boer bij de wedstrijd tegen Sao Paolo. © Ajax.nl, Louis van de Vuurst, Gerard van Hees en Tim Korenhoff
Jonk op de dan nog lege tribune op De Toekomst. © Ajax.nl, Louis van de Vuurst, Gerard van Hees en Tim Korenhoff


Alles over

PAROOL NIEUWSBRIEF

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.