THEODOR HOLMAN

 1. 2603 artikelen sinds 25 mei 2008
 2. Theodor Holman

  De duivel zit soms in speelgoed

  Opinie

  Op de vrijmarkt zag ik een schitterende plastic speelgoedmitrailleur. Niet van echt te onderscheiden en volstrekt ongevaarlijk. De droom van mijn kleinzoon. Maar de nachtmerrie van zijn moeder, van mijn moeder (als ze nog had geleefd), en van al zijn andere oma's, tantes, opa's en stiefvaders. Ze zijn tegen wapens, ook al zijn ze van plastic. Of eigenlijk: ze zijn tegen wapens én tegen plastic."En …

 3. Theodor Holman

  Dat vleesmes kent mijn vaders handafdruk, mijnheer

  Opinie

  Moeder deed daar altijd blij de bloemen in, mevrouw. Als bloem, zij, de kamer in, op het dressoir. Mij kleurt geen bloem, ­mevrouw en het dressoir ­verdween.Dat vleesmes kent mijn vaders handafdruk, mijnheer - het blinkt nog van de kerst­dagen, de familie om de tafel, voor wat u ervoor over hebt.Die spiegel. Is niet te koop. Nou ja, dus wel. Ook daar keek moeder in. Heeft ooit een mooiere vrouw... …

 4. Theodor Holman

  Het was rechtvaardiger hem te doden, zegt Antonia M. (89)

  Opinie

  De rechter over Antonia M. Oud 89 jaar.'Zij heeft over het leven van het slachtoffer beschikt alsof het haar toebehoorde. Hij was niet alleen volledig afhankelijk van haar zorg, maar ook weerloos tegenover haar handelen.' Daarom vier jaar cel. (Het Parool van dinsdag.)"Ik zeg niets. Ik zwijg. 68 jaar heb ik hem verzorgd. 68 jaar. En hij had steeds meer zorg nodig, en die kon ik hem niet meer geven …

 5. Theodor Holman

  Een pleidooi voor belasting op vet, zout en suiker

  Opinie

  Ik mag niet te zout en niet te vet eten. Toch doe ik het, omdat ik het niet kan weerstaan. Maar waarom is er geen zout- en vettaks? Er is immers ook een ­alcohol- en tabaktaks. Zulke belastingen kan ik moreel ­beter aan dan bijvoorbeeld erfbelasting of vermogensbelasting. Dat je belasting betaalt, is tot daar aan toe, maar dat je ook nog eens belasting moet betalen over een bedrag dat je overhoudt …

 6. Theodor Holman

  Ben ik een racist? Wat heb ik dan vroeger bestreden?

  Opinie

  Op de lagere school werd ik eens uitgemaakt voor 'dief' omdat ik een door een medeleerling ontvreemd kleurpotlood eerlijk terugbracht naar de rechtmatige eigenaresse die mij niet geloofde en mij bij de juf aangaf.Onzekerheid kroop bij mij naar binnen.Onzekerheid ontstaat wanneer je niet meer weet of je iets goed doet. Je denkt dat je niet discrimineert, maar al je hele leven lang blijk je 'onbewus …

 7. Theodor Holman

  Ben ik eigenlijk bruin genoeg?

  Opinie

  'En de volgende kandidaat is Theodor Holman... Goedendag, mijnheer Holman, we kijken of u wel bruin genoeg bent om mee te kunnen praten in onze diversiteitsdiscussie...""Ik denk het wel. Ik ben een kwart van Indische afkomst.""Eens even kijken... Holman... Dat is niet echt een Indische naam hè...?""Nee mijnheer.""En bruin... Gaat u eens even in het licht staan.""Mijn vader was een echte bruine man …

 8. Theodor Holman

  Hypocrisie gebruiken als een politieke schroevendraaier

  Opinie

  Is immoreel leiderschap niet beter dan wetteloosheid? Dat is de vraag, zo las ik, die Thierry Baudet in het parlement deze week aan de orde stelde. Anders gezegd: moeten we Assad niet steunen, in plaats van hem te bestrijden. Baudet zei ongeveer: "Je kunt Assad verjagen, maar niemand weet wat je ervoor terugkrijgt."Baudet werd her en der weggelachen, en ik vond dat pijnlijk, want het is wel degeli …

 9. Theodor Holman

  Maar God, hoe wilt u dat doen, de aarde vernietigen?

  Opinie

  'God, ik had nog een vraag. Wat gaat u met de aarde doen?""Luister. Wat ik met de aarde voorheb, wordt fantastisch, het wordt groots! Het wordt enorm! Iets wat je nog nooit hebt gezien! Ik zeg u: luister mensen, ik maak de aarde volkomen kapot!""God, u heeft wel vaker dingen gezegd die niet bleken te kloppen!""Jongens, dit is volkomen nonsens. Jullie zijn een stelletje leugenaars. Altijd tegen mij …

 10. Theodor Holman

  Een dictator? Je krijgt er een heerlijk leven voor terug

  Opinie

  Een dictatorschap is aanbevelenswaardig. Je levert vrijheid in, je krijgt er rust en een heerlijk leven voor terug. Tenzij je tegen de dictator bent. De dictator dicteert wat goed en fout is, dus daar hoef je dan al niet meer over na te denken. De dictator bepaalt ook hoeveel geld je verdient. Iedereen verdient dan ongeveer evenveel ­- tenzij je de dictator zelf bent, dan verdien je miljoenen. Het …

 11. Theodor Holman

  Het maakt niet meer uit wat voor bommen worden gegooid

  Opinie

  Nucleair - het woord hangt in de lucht als een ballon die op knappen staat.Je schijnt van radioactiviteit kanker te krijgen. Het is ook zo dat je door radioactiviteit kanker kunt genezen.Zo'n nucleaire bom zorgt voor dood, maar, als het goed is, ook voor leven in vrijheid. Gooi zo'n bom en voor honderdduizenden jaren is zo'n gebied besmet. Gooi twee bommen en je hebt twee besmette gebieden.Je bomt …