THEODOR HOLMAN

 1. 2651 artikelen sinds 25 mei 2008
 2. Theodor Holman

  Ik wantrouw iedereen die voor of tegen Trump is

  Opinie

  Tijdens de bankencrisis las ik elke dag dat het eigenlijk een crisis in het vertrouwen was. Je kunt zaken op papier zetten, je kunt contracten afsluiten, wetten maken; uiteindelijk komt het neer op vertrouwen.Is het vertrouwen weg, dan kan zo'n bank instorten.Zonder vertrouwen geen staatsmacht, geen huwelijk, geen bakker die gezond brood bakt en geen apotheker die je je medicijnen overhandigt. Erg …

 3. Theodor Holman.

  'Ze wil alleen een belhamel die z'n pik niet in z'n broek kan houden'

  Opinie

  Ik kan haar niet meer ontlopen, trek een brede grijns, wijs op het jongetje en het meisje die onvoorstelbaar met ijs aan het knoeien zijn en zeg: "Wat leuk. Zijn dat jouw kleinkinderen?" Ze kijkt of de kinderen uit het gehoorveld zijn en zegt: "Dat meisje wel, die jongen niet, maar ze hebben wel dezelfde vader. En ze zijn even oud. Voel je hem?" Ik moet erover nadenken. "Je bedoelt..." "Sst... Ja. …

 4. Theodor Holman

  Om dit soort zaken zou Theo bijzonder gelachen hebben

  Opinie

  Donderdag was ik naar de première van The Naked Shit Songs, een opera van ­Huba de Graaff in het kader van het Holland Festival. Het betreft hier een fraai getoonzet interview uit de serie Een prettig gesprek van Theo van Gogh uit 1996 met het kunstenaars duo Gilbert & George.Als u vanavond naar de Schouwburg kunt, ga kijken.Van Gogh als onderdeel, bijna de hoofdrol, in een opera."Wat zou Van Gogh …

 5. Theodor Holman

  Ik schrijf dit niet uit PvdA-haat. Integendeel

  Opinie

  De sociaal­democratie volgens Paul Depla. Tja... Sorry... Zoals we vroeger zeiden: lauwe pis met ranja. Ik heb daar geen vertrouwen in.Ik had al geen vertrouwen in de PvdA, maar ik vind ze toch aardig. Dus ik hoopte dat uit het zelfonderzoek iets aardigs tevoorschijn zou komen.Maar het is net of ze niet willen, of ze zichzelf expres tegenwerken. Laat ik uitleggen waarom ik geen vertrouwen heb in d …

 6. Theodor Holman

  Ton ken ik niet anders dan met een wodkaatje in zijn hand

  Opinie

  Ik bezocht Ton in de Jellinekkliniek. Ik was daar al eens eerder geweest; babyboomers, zoals ik, hebben in omgevingen gezeten waar overmatig alcoholgebruik bij het straatbeeld hoorde. Ton ken ik niet anders dan met een wodkaatje in zijn hand.Toen hij mij destijds vertelde dat hij 's ochtends vroeg al begon met een paar jenever, zei ik: "Dat is een teken van alcoholisme."Hij ontkende dat toen en ze …

 7. Theodor Holman

  Wie naar de wapens grijpt, staat moreel op achterstand

  Opinie

  Natuurlijk is zo'n aanslag op moslims walgelijk. Je doodt bij een aanslag niet alleen mensen, maar ook de discussie. Na een aanslag valt er namelijk niets meer te zeggen. Laat staan goed te praten. Gisteren hoorde ik dat er mensen waren die zo'n aanslag wel begrijpen. Dat is ook totaal zinloos. Begrip heeft de neiging iets te aanvaarden, iets goed te praten. Dat kan in veel zaken zo wezen, maar bi …

 8. Theodor Holman

  Ik verlang naar een Nederland dat niet meer bestaat

  Opinie

  Zou je willen sterven voor je land? Ik schreef er eerder over, maar nu weet ik het zeker: ja!In mijn jeugd zat ik altijd tussen familieleden die in Nederland niet gelukkig waren, verlangden naar een land dat je nog wel in een atlas kon aanwijzen en waar je zelfs naartoe kon gaan, maar dat feitelijk niet meer bestond. Zelfs de taal van dat land raakte verdacht en verdween.Ik vond dat de familielede …

 9. Theodor Holman

  Mijn vader was een Multatuliaan

  Opinie

  Toen mijn ouders met de boot uit Indië weer in Nederland arriveerden, hadden ze te veel verhalen te vertellen waarnaar niemand echt wilde luisteren. Oorlog, Bersiaptijd, het ouderschap. Ze moesten helemaal opnieuw beginnen, met een andere mentaliteit, alsof ze weer twintigers waren, terwijl ze de veertig al waren gepasseerd. Ze hadden behalve vrienden en familie hun geloof verloren; ze moesten, zo …

 10. Theodor Holman

  Dans laat zien wat je niet in woorden kunt uit­drukken

  Opinie

  'Theodor, leuk dat je bij ons in de studio bent. Je hebt twee dansvoorstellingen gemaakt. Eentje voor ­Oerol en één voor het Holland Festival. Hoe zit dat?""Fijn dat je dat vraagt. Vorig jaar maakte ik de dansvoorstelling Vluchteling omdat ik wilde dat men zich eens het lot ging aantrekken van de vluchteling. Want, hoe je het ook wendt of keert: we zijn allemaal vluchtelingen. Maar dit jaar dacht …

 11. Theodor Holman

  Dat Mark niet met de PVV wenst te onderhandelen, begrijp ik wel

  Opinie

  Je kunt het dorpsplein niet oplopen of Rutte staat daar op een grote trom te slaan dat hij een 'meerderheidskabinet' wil ('Boem!'), maar zonder de PVV ('Boem, tjing!'). Als zijn schaduw, met de tuba, toetert Halbe Zijlstra diezelfde boodschap.De VVD wilde zelfs met de hipsterlinksen van GroenLinks proberen een kabinet te vormen, maar Jesse Klaver stak zijn teentje in het water en rende weg.Je kunt …