Binnenland Bewaar

Topchef Ron Blaauw levert Michelinsterren in

Ron Blaauw tijdens een workshop.
Ron Blaauw tijdens een workshop. © ANP

Ron Blaauw gaat 'nouveau ruig'. De Amsterdamse chefkok levert, als eerste Nederlander ooit, alle twee zijn Michelinsterren in en gaat verder met een meer simpel, stoer en betaalbaar concept.

'Ik kap met de poeha', zegt Blaauw.  'Als sterrenzaken kijken we veel te veel naar elkaar, en te weinig naar wat de gast tegenwoordig wil. Zestien amuses, vier soorten brood, een waterkaart... Het is gewoon niet meer van deze tijd. Ik wil de drempel verlagen en terug naar de basis. Maar alles natuurlijk wel van topkwaliteit'.

De naam van het restaurant aan de Sophialaan verandert in Ron Gastrobar en Blaauw gaat, naar voorbeeld van Geist in Kopenhagen, een menu voeren van los te bestellen gerechten die 15 euro per stuk kosten. Hij heeft Michelin, die jaarlijks de gerenommeerde restaurantgids uitbrengt, inmiddels bericht dat hij het over een andere boeg gooit en de sterren niet meer wenst te voeren.

'Michelin moet wakker worden als ze niet willen verworden tot een stoffige gids die alleen bij zestigers achterin de auto ligt. Er zijn steeds meer jonge mensen die veel van eten weten, en zij eten veel liever op laagdrempelige, hoogkwalitatieve plekken als Rijsel', zegt hij. 'Ik ben al twee of drie jaar aan het zoeken naar wat ik nou wil, en het laatste jaar werd het steeds duidelijker. De opluchting is groot, maar  emotioneel is het ook zwaar. Een Michelinster is toch waar je als jonge kok al van droomde.'

Overigens leverde de Nederlandse chefkok Michèl Kagenaar van restaurant In D'en Dillegaard in Nuth eerder ook al zijn ster in.