live

Kopje koffie redt vastgelopen formatie niet

Hoe gaat het verder met de kabinetsformatie, nadat onderhandelingen tussen GroenLinks, VVD, CDA en D66 spaak liepen? In dit blog lees je alles over de formatie.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Partijleiders vrijdag naar Schippers

  Alle partijleiders in Den Haag spreken vrijdag opnieuw met informateur Edith Schippers. De meeste politici gaan bij Schippers langs, met vijf van hen neemt de informateur telefonisch contact op.

  De formatie lijkt sinds dinsdag muurvast te zitten, nadat een verkennend gesprek tussen D66 en de ChristenUnie op niets was uitgelopen. Schippers gaf dinsdagavond aan zich te beraden op hoe het nu verder moet. In een brief liet ze woensdag weten dat ze haar werk nog voortzet en nog niet met een eindverslag komt.

  Henk Krol (50Plus) komt om 10.00 uur als eerste langs in de Stadhouderskamer aan het Binnenhof. Ook Geert Wilders (PVV), Jesse Klaver (GroenLinks), Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Lodewijk Asscher (PvdA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Alexander Pechtold (D66) gaan naar Schippers toe.

  Met de leiders van de SP, de Partij voor de Dieren, DENK, SGP en Forum voor Democratie neemt Schippers telefonisch contact op.

 2. Kopje koffie redt formatie niet

  Een kopje koffie aan het strand heeft de vastgelopen formatie niet vlot getrokken. De voormannen van VVD, CDA en D66 ruziën over hoe het na Hemelvaartsdag verder moet.

  Irritatie
  De ooit zo vanzelfsprekende samenwerking tussen het ‘motorblok’ van VVD, CDA en D66 verloopt ineens moeizaam. VVD en CDA nemen het D66-leider Alexander Pechtold kwalijk dat hij een verkennend gesprek met de ChristenUnie aangreep om alvast te onderhandelen. Door die houding torpedeerde D66 de op dat moment enige overgebleven mogelijkheid om een meerderheidskabinet te vormen.

  Daarmee wekt Pechtold irritatie bij VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma. Rutte liet de ministerraad, die vanwege Hemelvaartsdag deze week op woensdag werd gehouden, schieten voor een onderonsje met Pechtold. Het tweetal verschanste zich urenlang in een strandtent in Scheveningen, wat wereldkundig werd gemaakt door PVV-voorman Geert Wilders, die een foto twitterde.

  Impasse
  Buma was woensdagmiddag nog zichtbaar geïrriteerd. "Dit is waar ik telkens voor gewaarschuwd heb. Nu zitten we dus in een impasse. Het is verstandig dat de informateur nog wat tijd neemt en nog een keer met partijen gaat praten als ze dit nodig acht." Buma hoopt, tegen beter weten in, dat Pechtold nog bijdraait. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft de deur dichtgegooid: "De conclusie die gisteren is getrokken is heel helder en die blijft staan.”

  Pechtold wil echter van geen impasse weten. "Impasse? Nee hoor," klonk het laconiek. "Er zijn nog heel veel mogelijkheden die ik al vaker genoemd waar nog niet zo lang over is gepraat als over de optie met de ChristenUnie. Ik wil desnoods nog wel over een zesde optie nadenken. Maar de bal ligt niet bij mij. Ik heb voldoende opties genoemd. Het is nu aan anderen.”

  GroenLinks
  Pechtold legt de bal bij Rutte en Buma, die na zijn blokkade van de ChristenUnie een opening moeten bieden aan SP, PvdA of – weer – GroenLinks. Bij de partij van Jesse Klaver hopen ze stilletjes dat de ontstane situatie ertoe leidt dat VVD en CDA op het onderwerp migratie een ‘inhoudelijk gebaar’ maken om GroenLinks weer aan tafel te krijgen. SP en PvdA hebben tot nu toe geweigerd aan te schuiven. De SP wil niet in een kabinet met de VVD; de sociaaldemocraten willen ‘herbronnen’ na de grote verkiezingsnederlaag.

  Duidelijk is dat informateur Edith Schippers nog steeds geen uitweg ziet uit de impasse die is ontstaan. PvdA-leider Lodewijk Asscher wilde woensdag nog een debat houden, maar Schippers liet weten dat ze haar verslag die dag nog niet naar de Tweede Kamer stuurt. De fractieleiders zijn gevraagd om vrijdag beschikbaar te blijven, mogelijk wil zij nogmaals met hen praten. Asscher heeft Schippers daarop een ultimatum gesteld: haar verslag moet uiterlijk maandagmiddag 16 uur naar de Kamer worden gestuurd, waarna de Kamer daar dinsdag over kan debatteren.

 3. Buma: 'Patstelling'

  CDA-leider Sybrand Buma vindt het 'heel erg moeilijk' dat de kabinetsformatie is vastgelopen omdat D66 en ChristenUnie er niet met elkaar zijn uitgekomen. Hij heeft dat woensdag gezegd na een gesprek met de VVD-leiders Mark Rutte en Halbe Zijlstra over de ontstane situatie.

  "De grote opdracht is een gat te vinden in de patstelling die is ontstaan. Dat is ingewikkeld, maar de verantwoordelijkheid voor iedere partij," aldus Buma. Over de inhoud van het gesprek wilde hij niets kwijt. Buma wijst erop dat informateur Edith Schippers maandag heeft gezegd dat de enige werkbare combinatie van partijen die van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is.

  Dat D66 heeft gezegd niet met ChristenUnie te willen onderhandelen maakt het volgens Buma 'heel erg moeilijk. Volgens de CDA-leider heeft Nederland behoefte aan een "meerderheidskabinet van partijen die verantwoordelijkheid nemen en bereid zijn om over hindernissen te stappen''. Hij noemt dat 'een grote opdracht'.

  Eerder op woensdag sprak D66-leider Alexander Pechtold al uitgebreid met Rutte in een Scheveningse strandtent. Wat daar is besproken, is niet bekendgemaakt.

 4. Kamer wil na weekend debat

  De Tweede Kamer wil unaniem een debat over de vastgelopen formatie. Alle partijen steunden vandaag een voorstel van PvdA-leider Lodewijk Asscher om volgende week in debat te gaan.

  Een meerderheid plaatste daar wel de kanttekening bij dat er eerst een rapport moet komen van informateur Edith Schippers.

  Asscher stelde voor het debat dinsdag te voeren, en de dag ervoor het rapport van Schippers te ontvangen.

  Onder anderen premier Mark Rutte, D66-leider Alexander Pechtold en CDA-voorman Sybrand Buma benadrukten dat aan Schippers geen deadline moet worden opgelegd.

  "Steun voor het debat zodra het verslag er is en wat mij betreft dat verslag natuurlijk ook zo snel mogelijk," zei Rutte. "Dus met potlood inplannen dinsdag lijkt me goed, maar dan moet het verslag er wel zijn. Dus ik wil niet dat we als Kamer een opdracht geven dat het er maandag moet zijn. Het moet wel af zijn."

 5. Rutte en Pechtold in Scheveningen

  VVD-leider Mark Rutte en Alexander Pechtold van D66 hebben vandaag enkele uren overlegd met elkaar in Scheveningen.

  PVV-leider Geert Wilders twitterde een foto van beide partijleiders in gesprek. Een zegsman van D66 bevestigde dat het overleg afgelopen is. Of het iets heeft opgeleverd is nog niet duidelijk.

 6. Nog geen verslag Schippers

  Informateur Edith Schippers komt vandaag nog niet met haar eindverslag van de laatste formatiepoging. De komende dagen zet ze haar werkzaamheden voort. Ze heeft dat vandaag tegen Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib gezegd, meldt een woordvoerder.

  Schippers verwacht op "korte termijn" haar werkzaamheden af te ronden, schrijft ze in de brief. Ze vraagt de fractievoorzitters zich beschikbaar te houden voor mogelijke vervolggesprekken vrijdag.

 7. Pechtold irriteert met 'bizarre lijst'

  Het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 vertoont scheuren. VVD en CDA vinden dat D66-leider Pechtold onderhandelingen met de ChristenUnie geen serieuze kans heeft gegeven. Lees verder: 'Hij heeft iets kapotgemaakt.'

 8. Asscher wil debat over vastgelopen forma

  PvdA-leider Lodewijk Asscher wil vandaag nog een Kamerdebat over de vastgelopen formatie. Dat heeft hij gezegd nadat gisteren de poging om VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met elkaar om tafel te krijgen was stukgelopen.

  Informateur Edith Schippers heeft haar verslag nog niet ingeleverd, maar het lijkt Asscher hoe dan ook goed om met de Tweede Kamer over de situatie te praten.

  Voor hem is het nog steeds onduidelijk waarom de gesprekken met GroenLinks vorige week zijn mislukt. "Zolang we niet weten waarom het niet kon tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks, zie ik niet hoe de impasse wordt vlotgetrokken," aldus Asscher.

  Hij is naar eigen zeggen ook "heel benieuwd" waarom het overleg tussen D66 en ChristenUnie gisteren is mislukt.