live

PVV schort publieke activiteiten op

Op 15 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op deze plek volgen we de campagne en verkiezingsstrijd op de voet, uiteraard met onze Amsterdamse bril op. Tips? Mail dan naar nieuwsdienst@parool.nl.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. PVV schort publieke activiteiten op

  De PVV schort voorlopig zijn publieke activiteiten op, zoals flyeracties. Dat heeft voorman Geert Wilders donderdag bekendgemaakt. Hij noemt de laatste ontwikkelingen rond het lek bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die ook hem beschermt, 'enorm verontrustend'.

  "Mijn hemel ook dit wist ik niet. Wat weet ik nog meer niet?," aldus Wilders in eerste instantie. Kort daarna liet Wilders weten dat de PVV de publieke activiteiten opschort "tot alle feiten met betrekking tot het onderzoek naar corruptie bij de DBB bekend zijn''.

  De politiemedewerker van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) die vastzat op verdenking van het lekken van vertrouwelijke informatie, is donderdag weer vrijgelaten. De rechter-commissaris oordeelde dat de man zijn proces in vrijheid mag afwachten.

 2. Recordaantal kiezers in buitenland

  Ongeveer 77.500 Nederlandse kiezers in het buitenland hebben zich aangemeld om een stem te kunnen uitbrengen voor Tweede Kamerverkiezingen. Dat meldt de gemeente Den Haag.

  Het waren er niet eerder zo veel. Zowel kiezers die langere tijd buiten Nederland verblijven als mensen die op verkiezingsdag, 15 maart, tijdelijk in het buitenland zijn, konden zich aanmelden bij de gemeente Den Haag.

  Zij kregen dan toch de mogelijkheid hun stem uit te brengen. Sommigen doen dat per brief, anderen stemmen per volmacht. Vooral partijen als VVD en D66 hebben doorgaans veel aanhang in het buitenland.

  Het aantal stemmers in het buitenland loopt sinds het begin van deze eeuw gestaag op. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 lieten bijna 50.000 kiezers in den vreemde zich registreren.

  Van de briefstemmers onder hen, het leeuwendeel, bracht ruim 88 procent daadwerkelijk zijn stem uit. Dat percentage is een stuk hoger dan dat van de andere kiezers.

 3. Kwart stemgerechtigden minstens 65 jaar

  24 procent van de 12,9 miljoen Nederlanders die op 15 maart hun stem mogen uitbrengen is 65 jaar oud of ouder.

  Dat is een lichte toename ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2012, zo blijkt uit cijfers die het CBS donderdag uitbracht. Toen viel nog 22 procent in deze leeftijdscategorie.

  De aanhoudende groei is toe te schrijven aan de na-oorlogse geboortegolf (babyboom) die tot 1955 te zien was. Bij de verkiezingen van 2012 hadden alleen de babyboomers uit 1946 en 1947, grotendeels, de leeftijd van 65 bereikt. Bij de komende editie valt iedereen geboren tot 1952 in de klasse van 65 jaar of ouder.

  Deze groep oudere stemgerechtigden bewees zich in 2012 als trouwe kiezer. Naar eigen zeggen bracht 86 procent toen een stem uit. Bij de jongeren, tussen de 18 en 35 jaar, deed slechts 71 procent dat.

  Het enthousiasme om te stemmen staat haaks op het vertrouwen dat de ouderen in de Tweede Kamer hebben. Van alle leeftijdsgroepen was dit met 29 procent het laagst. Bij de kiezers tot 35 jaar zei 39 procent vertrouwen in de Kamer te hebben.

  De hoge opkomst van de senioren viel vorige keer vooral in het voordeel uit van de partijen CDA en 50Plus. D66 en en PVV trokken relatief de meeste jongeren. GroenLinks en de SP trokken in 2012 in verhouding de meeste stemmen van mensen in de leeftijdscategorie van 35 tot 65 jaar.

 4. Rob Geus voelt Geert Wilders aan de tand

  Geert Wilders mag dan twee tv-debatten bij RTL hebben afgezegd, hij laat zich wel uitgebreid interviewen door Rob Geus voor de SBS6-show Stem van Nederland. Ook premier Rutte heeft zich laten strikken voor een interview.

  Rob Geus behandelt in het SBS-programma het thema ouderenzorg en gaat daarover in gesprek met ouderen en de vertegenwoordigers van politieke partijen in Den Haag. Op 8 maart is Wilders te zien.

  Voor het programma stuurt SBS ook andere BN'ers naar Den Haag: Kees Tol over sociale zekerheid, Lucille Werner over criminaliteit, André van der Toorn over immigratie en Patty Brard over gezondheidszorg.

 5. Asscher en Roemer gaan op tv in debat

  Er komt toch nog een tv-debat 'op links'. PvdA-voorman Lodewijk Asscher en SP-leider Emile Roemer gaan op 10 maart met elkaar in debat bij EenVandaag.

  Het programma probeerde eerder een debat op links te organiseren tussen PvdA, SP en GroenLinks, maar dat liep vorige maand op niets uit.

  Op 13 maart is er een tv-debat 'op rechts', dan kruisen Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) de degens met elkaar bij EenVandaag.

 6. Debat

  In De Nieuwe Liefde zaten gisteravond op een rijtje: de angry young men Ian van der Kooye (oprichter en strateeg van Artikel1) en Quinsy Gario (Zwarte Piet is racisme), en de oudgedienden Fenna Ulichki (stadsdeelbestuurder in West voor GroenLinks) en Ronnie Naftaniel (voormalig directeur van de joodse belangenbehartiger Cidi).

  Gespreksonderwerp van de avond: identiteit in verkiezingstijd, strategieën van minderheden. Lees het verslag: Wakker worden in het land van Wilders? 'Plan b: de achterdeur' [+]

 7. Thieme in plaats van Wilders naar Carré

  Nu Geert Wilders heeft afgezegd voor het zogenoemde Carrédebat vult Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren die plek op. Het debat, georganiseerd door RTL Nieuws, BNR en Elsevier, is op 5 maart.

  De PVV-leider gooide het bijltje erbij neer nadat RTL Nieuws een interview had gepubliceerd met zijn broer Paul die kritiek op Geert niet schuwt.

  Aan het debat doen nu behalve de PvdD ook VVD, CDA, PvdA, D66, SP, GroenLinks en 50PLUS mee.

 8. Stemfeest in Tolhuistuin

  Rapper Massih Hutak (25) organiseert 14 maart een feest in de Tolhuistuin, ter ere van de democratie. Hutak probeert de gemeente zo ver te krijgen om een stembureau in de Tolhuistuin te installeren, zodat er om middernacht gestemd kan worden. Daarna moet tot diep in de nacht gefeest worden. De entree is gratis, je moet alleen je stembiljet meenemen als toegangsbewijs.

  Hutak: "Ik vind de dag waarop we mogen stemmen een van de mooiste dagen van onze samenleving, dus waarom vieren we dat niet? Wij zijn een van de weinige landen ter wereld die volledig democratisch zijn, een toffe, uitzonderlijke situatie. Daar hoort een feest bij. Eigenlijk zouden we allemaal vrij moeten hebben."

  Hij organiseert de avond in het kader van de campagne !Mets - Kantel de macht, die hij maandag met rapper Jiggy Djé is gestart. De mannen willen dat meer jongeren gaan stemmen.

  Lastig doen
  Hutak zal 14 maart enkele nummers van zijn nieuwe plaat laten horen ("Ik zeg altijd dat ik muzikant ben, maar ik heb nog niets uitgebracht, dus dat moet maar eens gebeuren"), daarnaast hoopt hij samen met de Tolhuistuin verschillende muzikanten en sprekers uit te kunnen nodigen. Al staat of valt het evenement wel met de komst van het stembureau - het is nog onzeker of dat door kan gaan. "Ik blijf net zo lang lastig doen totdat de gemeente ja zegt," zegt Hutak.

  Stemgerechtigden op de grote Amsterdamse mbo's, hbo's en universiteiten zijn allemaal uitgenodigd. Hutak, die vier jaar Nederlands en maatschappijleer heeft gegeven op een middelbare scholen in Noord, kan in ieder geval al rekenen op de komst van een deel van zijn ex-leerlingen.

  "Die heb ik op scherp staan. Ik zit met ze in een Facebook- en Whatsappgroep, en ze vragen me continu: 'Meester, hoe kunnen we u helpen?'. Dat zij vierkant achter me staan, is het grootste compliment ooit." (Hannah Stöve)

  Lees ook: Rapper Massih Hutak schrijft reactie op brief Mark Rutte

 9. De Amsterdamse kiezer

  In het zicht van de verkiezingen laat Het Parool Amsterdamse kiezers aan het woord. Hun standplaats: De Baarsjes. Dit keer zoekt Jeroen Jonkers iets op links. Lees het verhaal: 'In een gemengde buurt moet je het samen doen' [+]

 10. Wilders zegt ook Carrédebat af

  Geert Wilders sluit uit dat hij nog meedoet aan het mede door RTL Nieuws georganiseerde verkiezingsdebat in Carré op 5 maart. De PVV-leider heeft dat zondag laten weten nadat RTL Nieuws een interview had gepubliceerd met zijn broer Paul Wilders.

  "Wat een ongelooflijk laaghartig tuig is RTL Nieuws om mijn familie bij de campagne te betrekken. Walgelijk,'' liet Wilders via Twitter weten.

  In het interview zegt zijn broer Paul onder meer dat de PVV-leider geen tegenspraak duldt. "Wie Geert tegenspreekt, heeft afgedaan. Familie of niet."

  Voor het Carrédebat zouden de lijsttrekkers van de acht grootste partijen worden uitgenodigd.

  Wilders zegde vorige week ook al het 'premiersdebat' bij RTL Nieuws af, net als overigens VVD-leider Mark Rutte. Dat gebeurde omdat daar meer deelnemers voor zouden worden uitgenodigd dan eerder was afgesproken.

  De PVV-leider laat weten dat debatten tegen Rutte bij EenVandaag op 13 maart en tegen PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher op 14 maart bij de NOS bij hem nog wel op de agenda staan.