live

VVD, CDA, D66 en CU gaan onderhandelen

Hoe gaat het verder met de kabinetsformatie, nadat nieuwe onderhandelingen tussen VVD, CDA, GroenLinks en D66 zijn mislukt? In dit blog lees je alles over de formatie.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. VVD, CDA, D66 en CU gaan onderhandelen

  VVD, CDA, D66 en ChristenUnie (CU) gaan onderhandelen over de vorming van een kabinet. Dat maakte VVD-leider Mark Rutte vrijdagavond bekend na een eerste gesprek van de vier partijen met informateur Herman Tjeenk Willink op het Binnenhof.

  Rutte zei er vertrouwen in te hebben dat het met deze vier gaat lukken. "We hebben vastgesteld dat we uitzien naar de gesprekken." Hij verwacht dat de formatie woensdag kan beginnen.

  Voor de onderhandelingen beginnen moet Tjeenk Willink nog zijn verslag schrijven, dat hij volgens Rutte dinsdag naar de Tweede Kamer wil sturen. De Kamer kan er dan woensdag een debat over houden.

 2. VVD, CDA, D66 en CU voor het eerst samen

  VVD, CDA, D66 en ChristenUnie (CU) zijn vrijdag voor het eerst samen bij informateur Herman Tjeenk Willink op het Binnenhof om te praten over de vorming van een nieuw kabinet. Op de honderdste dag van de kabinetsformatie bespreken de vier partijen vooral praktische zaken. De hete hangijzers in de komende onderhandelingen zullen nog niet aan bod komen.

  CDA-leider Sybrand Buma noemde het een belangrijk moment. "Ik heb echt het gevoel dat deze vier partijen willen dat hier een kabinet uitkomt. En ik denk dat Nederland ook zo langzamerhand wel wil dat er uit Den Haag een kabinet komt."

  VVD-voorman Mark Rutte was bij aankomst wat terughoudender: "We gaan het zien. Er moet wel een keer een kabinet komen. Dus daar gaan we nu proberen weer een stap in te zetten.''

  D66-leider Alexander Pechtold stemde woensdag in met gesprekken met de ChristenUnie. Combinaties met linkse partijen die eigenlijk de voorkeur hadden van Pechtold waren niet haalbaar gebleken. VVD en CDA hadden al geen bezwaren tegen de christelijke partij. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en Pechtold dineerden woensdag om ook persoonlijk de plooien glad te strijken.

 3. Overeenkomsten en verschillen

  Na 100 dagen gaan VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dan toch proberen een kabinet te vormen. De verschillen tussen D66 en CU zijn groot, maar niet op alle thema's. Dit zijn de overeenkomsten en verschillen tussen VVD, CDA, D66 en CU

 4. Honderd dagen wachten op een kabinet

  Het is vrijdag honderd dagen geleden dat Nederland een nieuwe Tweede Kamer koos, maar een nieuw kabinet is er nog altijd niet.

  Dankzij de verzoening tussen D66 en ChristenUnie gloort op de honderdste formatiedag wel wat hoop. De zoektocht naar een nieuw kabinet duurt met het passeren van deze mijlpaal al bovengemiddeld lang en ligt zelfs op medaillekoers. Twee formaties uit de jaren zeventig zijn vooralsnog uit zicht, maar de derde plaats is binnen handbereik. De op-twee-na-langste formatie tot dusver duurde 127 dagen. Met honderd dagen achter de kiezen en nog geen letter op papier is die al gauw ingehaald.

  Ook als het weer helemaal misgaat aan de onderhandelingstafel en de onderhandelaars er net als in 1977 nog meer dan eens zo lang over doen, dan nog lijkt een wereldrecord voorlopig ondenkbaar. Zelfs de langste formatie in Nederland staat nog in de schaduw van die van 2010 en 2011 in België. De zuiderburen deden er toen 541 dagen (anderhalf jaar) over om een regering te vormen.

  Twee weken na de Kamerverkiezingen van 15 maart rekende informateur Edith Schippers er nog monter op dat er voor de zomervakantie een kabinet op het bordes zou staan. Maar na het stranden van de onderhandelingen van VVD, CDA, D66 met GroenLinks leek het al een hele toer om nog voor de zomer aan levensvatbare onderhandelingen te beginnen.

  Nu D66 zijn bezwaren tegen het aanschuiven van de ChristenUnie heeft ingeslikt, kan in ieder geval een serieuze nieuwe formatieronde beginnen. D66-leider Alexander Pechtold heeft nieuwe moed geput. Hij verzekerde donderdag dat er nog voor Prinsjesdag in september een nieuwe ministersploeg aantreedt.

 5. Morgen naar informateur

  VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan morgenmiddag langs bij informateur Herman Tjeenk Willink om te praten over de vorming van een nieuw kabinet.

  Eerder deze week trok D66-leider Alexander Pechtold zijn bezwaren tegen onderhandelingen met de ChristenUnie in, waarmee de weg voor een nieuwe formatieronde werd vrijgemaakt.

  Samenwerking van het zogenoemde motorblok van VVD, CDA en D66 met de CU is de enige overgebleven optie voor een meerderheidskabinet, nadat andere combinaties eerder waren afgevallen.

  Gesprekken met GroenLinks liepen tot tweemaal toe op niets uit en de SP en de PvdA bedankten voor de eer om aan te schuiven. Samenwerking over rechts werd direct na de verkiezingen al als mogelijkheid afgeserveerd, omdat VVD en CDA de PVV categorisch uitsluiten.

  D66-leider Alexander Pechtold en CU-voorman Gert-Jan Segers voerden eerder al een soort vooroverleg met elkaar, om te kijken of inhoudelijke gesprekken zin hadden. Toen was het antwoord 'nee'; Pechtold noemde samenwerking met de CU zelfs "ongewenst".

  Maar nu alle andere opties kansloos zijn gebleken, kwam Pechtold hiervan terug. Hij en Segers dineerden gisteren samen om de lucht te klaren.

 6. De draai van Pechtold

  Knarsetandend moet D66-leider Pechtold liefde voor de christenen zien op te brengen. Het kabinet-Rutte III staat bijna in de grondverf. Lees de terugblik: 'Dan toch met de ChristenUnie? Alexander Pechtold moest er bijna om schaterlachen. Maar hij kon weinig anders dan een draai maken.'

 7. 'Het gaat niet de verkeerde kant op'

  VVD-leider Mark Rutte heeft woensdag terughoudend gereageerd op de ontwikkelingen in de kabinetsformatie, maar hij heeft wel de indruk "dat het in ieder geval niet de verkeerde kant op gaat."

  Rutte zei dat woensdagavond na afloop van een bijeenkomst met EU-collega's van de Benelux, de Baltische staten en de Noord-Europese lidstaten op het Binnenhof. "Ik ben er niet bij geweest, dus ik ga eerst maar eens bellen met een paar mensen wat er precies vanavond is gebeurd,'' verklaarde Rutte zijn voorzichtige opstelling. "Ik wil ook eens kijken wat de informateur nu gaat doen.''

  D66-leider Alexander Pechtold en zijn ChristenUnie-collega Gert-Jan Segers hadden woensdag een gezamenlijk dinertje om de lucht tussen hen te klaren. Eerder leek Pechtold deelname aan de kabinetsformatie door de ChristenUnie te blokkeren.

  Na afloop van de maaltijd zeiden beiden dat die ,,naar meer smaakt''. Naar verwachting gaan beide partijen met VVD en CDA onderhandelen over een nieuw kabinet.

 8. Ollongren heeft begrip

  Wethouder Kajsa Ollongren (D66) heeft inmiddels begrip voor de gesprekken die haar partij gaat voeren met ChristenUnie over de vorming van een nieuw kabinet.

  Een maand geleden zei de partijprominent nog dat gesprekken met ChristenUnie geen zin en geen kans hebben en beter kunnen worden overgeslagen. “Ik zie geen andere opties meer,” zegt ze in reacties op het nieuws dat het motorblok van D66, VVD en CDA toch gaat praten met Christenunie, nadat de onderhandelingen met GroenLinks mislukten en SP en PvdA bedankten voor de eer.

  Ook D66-lijsttrekker Alexander Pechtold zag in eerste instantie weinig in de gesprekken met ChristenUnie vanwege de ideologische verschillen.

  “We zijn inmiddels een maand verder in de formatie,” zegt Ollongren. “Dit betekent dat we in een nieuwe fase zijn beland. Dan begrijp ik goed dat we het toch gaan proberen met ChristenUnie.”Ollongren prijst de bereidheid van ChristenUnie om verantwoordelijkheid te nemen, maar ze verwacht wel dat de gesprekken moeilijk zullen zijn. (Michiel Couzy)

 9. 'Formeren is dineren'

  Om de plooien glad te strijken zijn D66-voorman Alexander Pechtold en de leider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, woensdagavond samen gaan eten in een Indonesisch restaurant in Den Haag.

  "Formeren is dineren'', zei Pechtold bij binnenkomst met een verwijzing naar de talloze formatiewijsheden die aan het Binnenhof de ronde doen. De partijvoormannen gaan kijken hoe ze de onderlinge verschillen kunnen overbruggen, zodat ze samen met VVD en CDA een nieuw kabinet kunnen vormen.

  "Dat zullen we vanavond niet oplossen,'' aldus Pechtold over zijn grote meningsverschillen met Segers. "De persoonlijke verhoudingen moeten goed zijn en dan moet je kijken waar het inhoudelijk uit kan komen''.

  Hij zei deze avond nog geen zwaar diner te verwachten. Segers had er wel zin in. "Het is altijd goed om elkaar weer eventjes in de ogen te kijken.'' Hij werd vergezeld door Carola Schouten, die vermoedelijk zijn secondant wordt aan de onderhandelingstafel.

  Pechtold had zijn vaste mede-onderhandelaar Wouter Koolmees meegenomen. Pechtold had samenwerking met de ChristenUnie enkele weken nog onwenselijk genoemd en daarmee Segers gebruuskeerd. Na het afvallen van andere partijen is de ChristenUnie echter de enige partij die het zogenoemde motorblok van VVD, CDA en D66 aan een meerderheid kan helpen. De vier partijen zouden volgens ingewijden vrijdagmiddag al bijeen kunnen komen.

 10. ChristenUnie toch welkom bij motorblok

  VVD, CDA en D66 gaan samen met de ChristenUnie praten over de vorming van een nieuw kabinet. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold woensdag gezegd.

  De CU was de laatste mogelijke coalitiepartner voor het zogenoemde motorblok van drie partijen, nadat eerder al GroenLinks, de PvdA en de SP waren afgevallen. Pechtold spreekt woensdagavond met CU-leider Gert-Jan Segers, zei hij.