live

Onderhandelingen over kabinet gaan echt beginnen

Hoe verloopt de formatie na de verkiezingen van 15 maart? Welke partijen flirten al met elkaar en wie sluit wie uit? In dit blog lees je alles over de formatie.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Schippers begint met echte werk formatie

  De onderhandelingen over een kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan woensdag echt beginnen. Informateur Edith Schippers ontvangt in de ochtend tegelijkertijd de onderhandelaars van deze partijen.

  Schippers sprak vorige week met de lijsttrekkers van alle dertien partijen die in de Tweede Kamer zijn gekozen. Toen ging het om verkennende gesprekken. De uitkomst was dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks serieus gaan onderhandelen over een kabinet. Of zij er ook echt uit gaan komen is nog niet te voorspellen. De onderlinge verschillen zijn groot.

  Schippers ontvangt woensdag Mark Rutte en Halbe Zijlstra (VVD), Sybrand van Haersma Buma en Pieter Heerma (CDA), Alexander Pechtold en Wouter Koolmees (D66) en Jesse Klaver en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks).

 2. Schippers blijft demissionair minister

  Edith Schippers blijft als informateur aan als demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze draagt al haar taken over aan haar staatssecretaris Martin van Rijn, maar ze blijft eindverantwoordelijk. Dat heeft ze dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten.

  De bewindsvrouw is eerder op de dag door de Kamer aangewezen als informateur. De VVD-politica gaat aan de slag om te kijken of ze een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks kan smeden. Deze partijen willen graag met haar verder.

  Toen Henk Kamp in 2012 promoveerde van verkenner tot informateur gaf hij zijn ministerschap van Sociale Zaken wel op. Zijn staatssecretaris Paul de Krom (eveneens VVD) verving hem toen. Schippers had als verkenner haar agenda als minister al uitgedund. Ze zou begin april op handelsmissie naar de Verenigde Arabische Emiraten gaan. Die reis wordt nu overgenomen door de PvdA'er Van Rijn.

 3. Schippers verder als informateur

  Edith Schippers (VVD) is aangesteld tot formateur in het coaltieprocess. Daar heeft de Tweede Kamer dinsdagmiddag toe besloten. Ze gaat vanaf woensdag onderzoeken of het mogelijk is een kabinet te vormen met VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

  Schippers (VVD) liet weten dat de partijen volgens haar "zeer serieus" zijn over de onderhandelingen. "Ik heb ook vertrouwen in hun inzet," aldus Schippers. Ze sprak vorige week als verkenner met alle lijsttrekkers over hun wensen.
  Er is ook afgesproken dat de Tweede Kamervoorzitter en de koning geregeld op de hoogte worden gehouden van het verloop van de onderhandelingen.

  VVD, CDA, D66 en GroenLinks spraken dinsdag nog eens uit dat zij het met elkaar willen proberen. Duidelijk is dat de verschillen groot zijn. GroenLinks-leider Jesse Klaver benadrukte dat zijn partij niet mee zal doen aan een kabinet om alleen maar de "scherpe randjes" van het beleid te halen.

 4. Baudet speecht in Latijn

  Thierry Baudet (Forum voor Democratie) besluit zijn allereerste toespraak in de kamer in het Latijn te beginnen. Arib is hier niet van gediend en zegt "Nederlands is de voertaal in ons parlement en dat wil ik graag zo houden.

  Verder benadrukte Baudet opnieuw dat hij de voorkeur geeft aan een zogenaamd 'zakenkabinet', een kabinet waarin vakexperts die los staan van politieke partijen ministerposten invullen.

 5. Kuzu: 'Rechts rotbeleid'

  Tunahan Kuzu (Denk) gaat het het debat met gestrekt been in. Zo noemt hij VVD-leider Mark Rutte de 'pleur-op-premier' en spreekt hij Geert Wilders aan als een crimineel, namelijk als Geert W.

  "Ik wil het land feliciteren met het feit dat Geert W. niet de grootste is geworden," zegt Kuzu. "Wat had Nederland dan voor schut gestaan. Ik ben blij dat Wilders vier jaar lang mag blaffen en schreeuwen vanaf de zijlijn."

  Kuzu heeft ook weinig interesse in het 'poppetjesspel' van de formatie. In plaats daarvan roept hij het toekomstige kabinet alvast op aandacht te besteden aan onderwerpen als discriminatie en zorg. Alles beter dan het "rechtse rot beleid van de afgelopen vier jaar".

 6. Thieme: 'Coalitie met PvdD'

  Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) hoop dat Mark Rutte (VVD) er voor kiest om met groene partijen zoals GroenLinks, D66 en de PvdD samen te werken. Volgens haar is een groen kabinet essentieel en leidt een samenwerking met partijen als de CDA hier niet toe. Ook zij verwijst naar de "duurzame dromen" van een jonge Rutte en hoopt dat deze Rutte een groene weg in zal slaan.

 7. Asscher: 'Lijkt hier wel een kroeg'

  Lodewijk Asscher sprak de kamer toe met zijn 'maiden speech'. Het is zijn eerste toespraak als partijvoorzitter van de PvdA, de partij die een flink verlies zag tijdens de verkiezingen. "Ik moet denken aan de vele collega's die vorige week afscheid hebben genomen," zei Asscher. Hij vindt dan ook dat de PvdA bescheiden moet zijn tijdens de formatie.

  Toch is hij kritisch op de PVV, "de partij die tweede is geworden in de verkiezingen met een partijprogramma op een A4tje dat tegen de grondwet ingaat". Voor de PVV was dat reden om onderling te gaan praten, iets waar Asscher zich openlijk aan irriteerde.

  "Het is een soort kroeg aan het worden achter de heer Wilders," zei Asscher. "Daar moet u zich niets van aantrekken," reageerde kamervoorzitter Khadija Arib droogjes.

 8. Klaver: 'Verschillen mega groot"

  Jesse Klaver (GroenLinks) noemt een samenwerking tussen de VVD, CDA, D66 en zijn eigen partij dinsdagmiddag nog steeds lastig. Volgens de partijleider zijn de "verschillen tussen onze partijen mega groot".

  GroenLinks gaat niet deelnemen om beleid 'iets minder erg te maken' of 'de ruwe kantjes eraf te werken', stelt Klaver wanneer hij de kamer toespreekt. Een beetje beter is niet genoeg voor de partij. Samenwerking is alleen mogelijk als, in de ogen van Klaver, er echt verandering komt.

  De gesprekken tussen de vier partijen levert Klaver veel kritiek op van rechts. Zowel de PvdA als de SP vinden dat de VDD en sociale partijen te ver uit elkaar liggen. "Ik had het liever met andere partijen gedaan," reageert Klaver. "En volgens mij de VVD ook. Maar die optie is er niet."

 9. Pechtold: 'zoeken naar jeugdige Rutte'

  D66-leider Arnold Pechtold probeert Denk-leider Tunahan Kuzu gerust te stellen over zijn samenwerking met de VVD door te zeggen dat hij gelooft dat de 'jeugdige Rutte' teruggevonden kan worden.

  Kuzu maakt zich zorgen over een samenwerking met een premier die Pechtold eerder niet een premier van alle Nederlanders noemde. Pechtold geeft nu aan goede hoop te hebben dat een 'jeugdige Rutte' kan worden teruggevonden. Hiermee verwijst hij naar de tijd toen Rutte nog bij de JOVD zat, de jongerentak van de VVD, en een stuk progressiever over onderwerpen als klimaat leek te denken.