live

Gerrit Zalm wordt nieuwe informateur

Hoe gaat het verder met de kabinetsformatie, nadat nieuwe onderhandelingen tussen VVD, CDA, GroenLinks en D66 zijn mislukt? In dit blog lees je alles over de formatie.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Gerrit Zalm wordt nieuwe informateur

  VVD'er Gerrit Zalm volgt Herman Tjeenk Willink op als informateur. Dat melden Haagse bronnen maandag. Oud-minister van Financiën Zalm zal de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan begeleiden.

  De 75-jarige Tjeenk Willink kreeg eind vorige maand de opdracht de formatie vlot te trekken. Hij nam toen het stokje over van VVD'er Edith Schippers. Zij had tevergeefs geprobeerd een kabinet te vormen van het zogenoemde 'motorblok' (VVD, CDA en D66) met GroenLinks.

  Onder leiding van Tjeenk Willink (PvdA) besloten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie uiteindelijk om met elkaar te onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet.

 2. Oppositie naar Tjeenk Willink

  De oppositie mocht maandag nog een keer aangeven bij informateur Herman Tjeenk Willink wat zij belangrijk vindt dat een nieuw kabinet gaat doen. Het leidt niet tot grote verrassingen. De grote linkse partijen mochten als eerste langskomen bij de informateur in de Stadhouderskamer.

  Jesse Klaver van GroenLinks bracht onder meer klimaatverandering ter sprake.

  Zeggenschap voor mensen, de menselijke waardigheid en solidariteit werden door Emile Roemer (SP) naar voren geschoven.

  Veel mensen voelen zich volgen PvdA-voorman Lodewijk Asscher onzeker in hun bestaan. Het nieuwe kabinet moet daar iets aan doen, vindt hij.

 3. 'Willink wil stoppen als informateur'

  Herman Tjeenk Willink wil stoppen als informateur. Binnen de VVD wordt gekeken naar Gerrit Zalm, de oud-minister van Financiën, als vervanger.

  Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover maandag in de Telegraaf tegenover persbureau ANP. Volgens Tjeenk Willink hoort bij de nieuwe fase die de formatie nu ingaat een nieuwe informateur.

  Afronding
  Woensdag praat de Tweede Kamer waarschijnlijk over de formatie. Dan zal er ook een nieuwe informateur worden aangewezen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie beginnen die dag met de onderhandelingen voor een kabinet.

  Met het oog op de afronding van zijn opdracht ontvangt Tjeenk Willink maandag de meeste fractievoorzitters. Dinsdag heeft hij nog een gesprek met de leiders van de vier partijen die een regering willen vormen.

 4. VVD, CDA, D66 en CU gaan onderhandelen

  VVD, CDA, D66 en ChristenUnie (CU) gaan onderhandelen over de vorming van een kabinet. Dat maakte VVD-leider Mark Rutte vrijdagavond bekend na een eerste gesprek van de vier partijen met informateur Herman Tjeenk Willink op het Binnenhof.

  Rutte zei er vertrouwen in te hebben dat het met deze vier gaat lukken. "We hebben vastgesteld dat we uitzien naar de gesprekken." Hij verwacht dat de formatie woensdag kan beginnen.

  Voor de onderhandelingen beginnen moet Tjeenk Willink nog zijn verslag schrijven, dat hij volgens Rutte dinsdag naar de Tweede Kamer wil sturen. De Kamer kan er dan woensdag een debat over houden.

 5. VVD, CDA, D66 en CU voor het eerst samen

  VVD, CDA, D66 en ChristenUnie (CU) zijn vrijdag voor het eerst samen bij informateur Herman Tjeenk Willink op het Binnenhof om te praten over de vorming van een nieuw kabinet. Op de honderdste dag van de kabinetsformatie bespreken de vier partijen vooral praktische zaken. De hete hangijzers in de komende onderhandelingen zullen nog niet aan bod komen.

  CDA-leider Sybrand Buma noemde het een belangrijk moment. "Ik heb echt het gevoel dat deze vier partijen willen dat hier een kabinet uitkomt. En ik denk dat Nederland ook zo langzamerhand wel wil dat er uit Den Haag een kabinet komt."

  VVD-voorman Mark Rutte was bij aankomst wat terughoudender: "We gaan het zien. Er moet wel een keer een kabinet komen. Dus daar gaan we nu proberen weer een stap in te zetten.''

  D66-leider Alexander Pechtold stemde woensdag in met gesprekken met de ChristenUnie. Combinaties met linkse partijen die eigenlijk de voorkeur hadden van Pechtold waren niet haalbaar gebleken. VVD en CDA hadden al geen bezwaren tegen de christelijke partij. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en Pechtold dineerden woensdag om ook persoonlijk de plooien glad te strijken.

 6. Overeenkomsten en verschillen

  Na 100 dagen gaan VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dan toch proberen een kabinet te vormen. De verschillen tussen D66 en CU zijn groot, maar niet op alle thema's. Dit zijn de overeenkomsten en verschillen tussen VVD, CDA, D66 en CU

 7. Honderd dagen wachten op een kabinet

  Het is vrijdag honderd dagen geleden dat Nederland een nieuwe Tweede Kamer koos, maar een nieuw kabinet is er nog altijd niet.

  Dankzij de verzoening tussen D66 en ChristenUnie gloort op de honderdste formatiedag wel wat hoop. De zoektocht naar een nieuw kabinet duurt met het passeren van deze mijlpaal al bovengemiddeld lang en ligt zelfs op medaillekoers. Twee formaties uit de jaren zeventig zijn vooralsnog uit zicht, maar de derde plaats is binnen handbereik. De op-twee-na-langste formatie tot dusver duurde 127 dagen. Met honderd dagen achter de kiezen en nog geen letter op papier is die al gauw ingehaald.

  Ook als het weer helemaal misgaat aan de onderhandelingstafel en de onderhandelaars er net als in 1977 nog meer dan eens zo lang over doen, dan nog lijkt een wereldrecord voorlopig ondenkbaar. Zelfs de langste formatie in Nederland staat nog in de schaduw van die van 2010 en 2011 in België. De zuiderburen deden er toen 541 dagen (anderhalf jaar) over om een regering te vormen.

  Twee weken na de Kamerverkiezingen van 15 maart rekende informateur Edith Schippers er nog monter op dat er voor de zomervakantie een kabinet op het bordes zou staan. Maar na het stranden van de onderhandelingen van VVD, CDA, D66 met GroenLinks leek het al een hele toer om nog voor de zomer aan levensvatbare onderhandelingen te beginnen.

  Nu D66 zijn bezwaren tegen het aanschuiven van de ChristenUnie heeft ingeslikt, kan in ieder geval een serieuze nieuwe formatieronde beginnen. D66-leider Alexander Pechtold heeft nieuwe moed geput. Hij verzekerde donderdag dat er nog voor Prinsjesdag in september een nieuwe ministersploeg aantreedt.

 8. Morgen naar informateur

  VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan morgenmiddag langs bij informateur Herman Tjeenk Willink om te praten over de vorming van een nieuw kabinet.

  Eerder deze week trok D66-leider Alexander Pechtold zijn bezwaren tegen onderhandelingen met de ChristenUnie in, waarmee de weg voor een nieuwe formatieronde werd vrijgemaakt.

  Samenwerking van het zogenoemde motorblok van VVD, CDA en D66 met de CU is de enige overgebleven optie voor een meerderheidskabinet, nadat andere combinaties eerder waren afgevallen.

  Gesprekken met GroenLinks liepen tot tweemaal toe op niets uit en de SP en de PvdA bedankten voor de eer om aan te schuiven. Samenwerking over rechts werd direct na de verkiezingen al als mogelijkheid afgeserveerd, omdat VVD en CDA de PVV categorisch uitsluiten.

  D66-leider Alexander Pechtold en CU-voorman Gert-Jan Segers voerden eerder al een soort vooroverleg met elkaar, om te kijken of inhoudelijke gesprekken zin hadden. Toen was het antwoord 'nee'; Pechtold noemde samenwerking met de CU zelfs "ongewenst".

  Maar nu alle andere opties kansloos zijn gebleken, kwam Pechtold hiervan terug. Hij en Segers dineerden gisteren samen om de lucht te klaren.

 9. De draai van Pechtold

  Knarsetandend moet D66-leider Pechtold liefde voor de christenen zien op te brengen. Het kabinet-Rutte III staat bijna in de grondverf. Lees de terugblik: 'Dan toch met de ChristenUnie? Alexander Pechtold moest er bijna om schaterlachen. Maar hij kon weinig anders dan een draai maken.'