live

Gesprekken opgeschort door overlijden moeder Jesse Klaver

Hoe verloopt de formatie na de verkiezingen van 15 maart? Welke partijen flirten al met elkaar en wie sluit wie uit? In dit blog lees je alles over de formatie.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Moeder van Jesse Klaver overleden

  De formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan dinsdag niet door. Dat heeft informateur Edith Schippers besloten omdat de moeder van GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver is overleden. Dinsdag vindt de uitvaart plaats. De verwachting is dat de partijen een dag later de draad weer oppakken.

  De moeder van Klaver werd eerder deze maand met spoed in het ziekenhuis opgenomen. De GroenLinks-leider liet toen verstek gaan bij de besprekingen omdat hij bij haar wilde zijn. Hij werd een keer vervangen door zijn voormalig fractievoorzitter Bram van Ojik. Een andere dag gingen de besprekingen helemaal niet door.

 2. Financiële tegenslag voor partijen

  VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben minder geld te besteden dan gedacht. Demissionair minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft de vier partijen op de hoogte gebracht van de financiële tegenvaller, zei informateur Edith Schippers donderdag.

  Het gaat om een flink bedrag. "Ik heb het niet over 10 miljoen," aldus Schippers. "Hierdoor zullen de gesprekken niet makkelijker worden, denk ik."

  De partijen spreken met elkaar sinds eind maart, maar er wordt nu elf dagen onderhandeld. "De sfeer is heel goed. Maar we zijn er nog lang niet uit," denkt Schippers. Er zijn al wel onderdelen waar de partijen het eens over zijn geworden, voegde ze eraan toe.

 3. Gesprekken formatie na vakantie verder

  VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan na de vakantie van volgende week verder met onderhandelen over een nieuw kabinet. Dat heeft Mark Rutte (VVD) gezegd na gesprekken op donderdag.

  "Er is uiteraard vertrouwen dat het kan, anders zouden we niet doorgaan," aldus Rutte over het voortzetten van de onderhandelingen. "Maar of het gaat lukken is echt nog niet te zeggen."

  De onderhandelaars van de vier partijen spreken volgende week niet met elkaar. Dan is er een week reces. Daarna komen zij weer samen. De partijen praten sinds eind maart over de vorming van een coalitie onder leiding van informateur Edith Schippers.

  Eerder op de dag zei D66-leider Alexander Pechtold dat het tijdens de onderhandelingen er "soms stevig aan toe gaat, maar we maken absoluut stappen." Hij ziet nog wel "een hoop problemen."

 4. Pechtold ziet vooruitgang en problemen

  "Het gaat er soms stevig aan toe, maar we maken absoluut stappen," zei D66-leider Alexander Pechtold donderdag voor het begin van de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet. "Het is soms wel heftig."

  De D66-voorman verwacht dat na de vakantie van volgende week alle vier partijen weer aanschuiven aan de formatietafel onder leiding van informateur Edith Schippers.

  Pechtold "ziet nog wel een hoop problemen". Vanaf het begin is duidelijk dat immigratie en integratie, de inkomensverdeling en het klimaat punten zijn waar de partijen ernstig over verschillen.

 5. Rutte: geen week van de waarheid

  Dat de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet volgende week vrij nemen, betekent niet dat het deze week buigen of barsten is. Dat denkt premier Mark Rutte, die namens de VVD met CDA, D66 en GroenLinks aan de formatietafel zit.

  Of de formatie met dit kwartet gaat slagen verwacht Rutte ook donderdag nog niet te weten, zei hij woensdag. "Ik denk dat het gewoon wat meer tijd kost. Ik kreeg de indruk in de media dat er iets te veel van gemaakt werd. Dat het reces wordt gezien alsof dat bewust zo gepland was."

  Maar dat is volgens Rutte niet zo. "Het was in ieder geval niet zo gepland. Dat reces is er omdat het er is, en daarmee een onderbreking van de onderhandelingen. Maar daarmee heeft het op zichzelf niet een eigenstandige betekenis."

  De onderhandelaars kunnen de recesweek benutten om nog eens goed na te denken, gaf Rutte toe, maar dat doen ze volgens hem al iedere dag.

 6. Onderhandelaars raadplegen experts

  De vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet gaan opnieuw te rade bij deskundigen.

  Informateur Edith Schippers en de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks ontvangen dinsdag een hoogleraar economie en voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal Economische Raad.

  De Leidse professor Kees Goudswaard is voor dinsdagmiddag uitgenodigd. Hij doceert toegepaste economie en is bijzonder hoogleraar sociale zekerheid.

  Ook Hamer, die al eens eerder langskwam, schuift die middag aan. De SER is het voornaamste platform voor overleg tussen werkgevers en werknemers en een belangrijke adviseur van de regering.

 7. Overleg weer van start

  De onderhandelingen over een nieuw kabinet gaan dinsdag door met Jesse Klaver. De GroenLinks-voorman verontschuldigde zich afgelopen woensdag omdat zijn moeder met spoed in het ziekenhuis was opgenomen, maar is dinsdag weer van de partij.

  De toestand van Klavers moeder is wel nog steeds zorgwekkend, liet zijn woordvoerder weten. Woensdag liet Klaver zich vervangen door Bram van Ojik, zijn voorganger als partijleider.

  Maar nu de fase van aftasten en verkennen voorbij is, is het "belangrijk dat je je team compleet hebt om die onderhandelingen goed te voeren,'' zei informateur Edith Schippers woensdag. Het overleg tussen de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaat dinsdag om 14.30 uur verder. 's Ochtends vergaderen de Tweede Kamerfracties.

 8. Schippers werkt zo nodig zomer door

  Informateur Edith Schippers schuift desnoods haar zomervakantie op als de onderhandelingen over een nieuw kabinet in juli nog niet zijn afgerond. Uit haar vakantieplannen is in ieder geval niet op te maken of het voor juli buigen of barsten is voor VVD, CDA, D66 en GroenLinks, liet haar woordvoerder weten.

  Schippers wil er in juli, tijdens de schoolvakantie, tussenuit. Die vakantie had ze geboekt toen de Tweede Kamer haar nog niet had aangesteld als informateur. Aan haar vakantieplannen is 'geen enkele conclusie te verbinden voor het verloop van de formatie', aldus haar woordvoerder.

  Ondanks de grote verschillen tussen het kwartet van beoogde regeringspartijen wordt er inmiddels stevig onderhandeld, deelde Schippers eerder deze week mee.

  Het overleg gaat dinsdag, na het paasweekend, verder. Afgelopen week verviel er een onderhandelingsdag omdat GroenLinks-leider Jesse Klaver werd weggeroepen voor een ziekenhuisopname van zijn moeder.

 9. Informateur Edith Schippers heeft er ondanks de grote verschillen tussen de partijen vertrouwen in dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks samen een kabinet kunnen vormen. "Als er geen vertrouwen was, dan zou ik vandaag voorstellen om te stoppen.”

  Schippers stelde vanavond dat er ‘stevig’ wordt onderhandeld. Volgens de informateur ‘knettert het soms’ maar is ‘de sfeer goed’. "Niet alles gaat makkelijk, dat is evident. Er is bereidheid om naar elkaar te luisteren.” Er is nog geen sprake van een ‘verloving’. "Dat is niet van deze tijd. Op het eind gaan we samenwonen of niet. Maar ik hoop niet dat het een LAT-relatie wordt.”

  De onderhandelingsweek duurt een dag korter dan gepland, omdat de moeder van GroenLinks-leider Jesse Klaver met spoed is opgenomen in het ziekenhuis. Schippers stelde zelf voor om daarom morgen niet te onderhandelen. "De onderhandelingen zijn heel stevig. Dan is het ook belangrijk dat je het team compleet hebt.”

  Deze week zijn zorg, defensie, ontwikkelingssamenwerking, buitenlands beleid, klimaat en veiligheid aan de orde geweest. Er zijn eerste verkenningen als een onderwerp de eerste keer op de agenda staat, stelde Schippers. Hoe vaker een onderwerp op de agenda komt, hoe dieper de onderhandelaars in de materie duiken. "Dan zijn het meer stevige onderhandelingen.” Een aantal onderwerpen zijn daarom al verder dan andere. "Maar we zijn pas klaar als we klaar zijn.”

  Schippers noemde het ‘vervelend’ dat er bij GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik, die Klaver verving,’s middags bij binnenkomst een document over Defensie zichtbaar was. "Iedereen heeft dat wel eens aan de hand gehad of dat het nét goed gaat. Dat is vandaag niet gelukt, dat is jammer.”