live

Turkse minister Kaya daagt Nederland voor de rechter

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigde Nederland van nazisme en fascisme, nadat het kabinet Turkse ministers de toegang had geweigerd om hier campagne te voeren voor een referendum dat de president meer macht geeft. Lees hier alles over de diplomatieke rel.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Minister Kaya daagt Nederland

  De Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya gaat een juridische procedure tegen Nederland aanspannen, bevestigt haar advocaat woensdag in AD.

  Ze zou in de nacht van 11 op 12 maart onrechtmatig tot ongewenste vreemdeling zijn verklaard. "Burgemeester Aboutaleb gaf opdracht haar het land uit te zetten, maar heeft daar, tegen de regels in, geen schriftelijke verklaring met uitleg voor gegeven,” zei de Turks-Nederlandse advocaat in Rotterdam.

  De minister van Familiezaken zei dinsdag tijdens een bijeenkomst over het referendum: "Ondanks het feit dat ik een diplomatiek paspoort heb, werden die nacht alle diplomatieke regels overtreden, zoals die zijn vastgelegd in het Verdrag van Wenen.”

 2. Beveiligers hadden mogelijk wapens

  Er waren aanwijzingen dat de beveiligers van de Turkse minister Kaya over wapens beschikten bij de ongeregeldheden rond het Turkse consulaat in Rotterdam, afgelopen maand. Daardoor was de situatie volgens de politie 'vuurwapengevaarlijk'. Dat schrijft het kabinet in een Kamerbrief.

 3. Turkije verbiedt Booking.com

  Sinds woensdag zijn alle activiteiten van het Amsterdamse Booking.com, de grootste online hotelboeker ter wereld, in Turkije voor onbepaalde tijd verboden.

  De uitspraak van de rechter betreft weliswaar een zaak die al in 2015 werd aangespannen door een Turkse reisorganisatie vanwege overtreding van Turkse mededingingsregels, maar daarvoor betaalde Booking.com afgelopen januari al een boete van 640.000 euro aan de Turkse kartelautoriteiten.

  Of de recente uitspraak, die voor Booking.com volledig onverwacht komt, te maken heeft met de hoog opgelopen spanningen tussen Turkije en Nederland is nog gissen. De Turkse president Reçip Erdogan dreigde twee weken geleden wel met economische sancties tegen Nederland.

 4. Turkije toetst relatie met EU opnieuw

  Turkije gaat de relatie met Europa na het referendum in april opnieuw tegen het licht houden, heeft president Erdogan dinsdag gezegd. Hij noemde Europa "fascistisch en wreed"', met veel gelijkenissen uit de periode voor de Tweede Wereldoorlog.

  Turkije beschuldigt onder andere Duitsland en Nederland van 'nazi-methoden', omdat zij Turkse ministers hebben verboden voor Turkse burgers campagne te voeren voor het referendum. De volksraadpleging gaat over een grondwetswijziging die de macht van Erdogan aanzienlijk uitbreidt.

  Erdogan zei dat een "heel ander Turkije"' zich na het referendum niet langer door de Europese Unie de les zal laten lezen via het toetredingsproces. Europese agenten kunnen dan ook niet meer op Turkse bodem "spioneren".

  Lees ook: Neecampagne voor Turks referendum verloopt op kousenvoeten

 5. Turkse parlementariër in Nederland

  De Turkse parlementariër Ayhan Sefer Üstün van de AK-partij van de Turkse president Erdogan is in Nederland om campagne te voeren voor het omstreden referendum in dat land, zo laat hij weten op sociale media. Hij is al in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht geweest om 'het presidentiële systeem' uit te leggen.

  "Na de gebeurtenissen waarbij de mensenrechten zijn geschonden, zeiden we dat we op alle mogelijke manieren zullen opkomen voor onze landgenoten. Niemand kan ons intimideren," aldus Üstun op twitter.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Amsterdamse stadhuis hebben nog niet gereageerd op de aanwezigheid van Üstün.

 6. Aboutaleb maant tot kalmte

  Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft maandag de inwoners van Turkse afkomst in zijn stad opgeroepen kalm te blijven in de aanloop naar het Turkse referendum medio april.

  Aanleiding tot zijn oproep is het ophangen en de latere verwijdering van posters van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een winkeletalage aan de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid. Die werden volgens de politie verwijderd nadat informatie was binnengekomen dat de openbare orde mogelijk in het geding was.

  Via RTV Rijnmond roept Aboutaleb op tot kalmte en rust. "Ik zou het geweldig vinden als we echt weer de rede organiseren'', aldus de burgemeester in gesprek met de regionale omroep. Het is volgens hem "ook echt nodig dat iedereen bij de les blijft, want de stad is niet gebaat bij deze vorm van voortdurende escalatie''.

  De burgemeester zegt dat iedereen zijn loyaliteit mag hebben, "maar dingen doen die de openbare veiligheid in gevaar brengen, daar moet je van wegblijven''.

  In Rotterdam zijn spanningen onder diverse Turkse groeperingen opgelaaid nadat het de Turkse ministers Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) en Kaya (Familiezaken) op grond van de openbare orde was verboden daar toespraken te houden.

 7. Merkel: nazivergelijking moet stoppen

  Angela Merkel heeft maandag de tegen haar gerichte uitlatingen van de Turkse president Erdogan over "nazimethoden'' verworpen. De Duitse bondskanselier herhaalde dat de nazivergelijkingen van de kant van Turkije zonder meer moeten stoppen.

  Merkel liet dat maandag weten na een ontmoeting met de Japanse premier Shinzo Abe. Volgens haar zal de Duitse regering dat soort uitlatingen niet langer toestaan. Erdogan verweet zondag na Duitsland ook Angela Merkel persoonlijk het gebruik van "nazimethoden''.

  "Jij gebruikt ook nazimethoden'', sprak hij tijdens een toespraak in Istanbul tot een denkbeeldige Merkel. "Bij wie? Bij mijn Turkse broers en zussen in Duitsland, bij mijn broers en zussen ministers, bij mijn broers en zussen afgevaardigden die daarheen reizen.''

  De Turkse president trekt van leer vanwege het niet toestaan van campagnes voor het Turkse referendum in Duitsland. Hij noemde ook Nederland eerder nazistisch en fascistisch in de diplomatieke rel die ontstond, nadat de Turkse minister Kaya van Familiezaken was uitgezet.

 8. Nieuwe campagne in Duitsland

  Het is mogelijk dat Turkse ministers opnieuw naar Duitsland gaan voor bijeenkomsten over het Turkse referendum in april.

  Dit zei een woordvoerder van president Erdogan zondag tegen de Turkse tak van CNN.

  Ankara beschuldigde Berlijn er zondag van steun te geven aan de beweging van de islamitische filosoof en prediker Fethullah Gülen. Erdogan houdt zijn voormalige politieke bondgenoot Gülen verantwoordelijk voor de bloedige poging tot staatsgreep in juli vorig jaar.

  De baas bij de Duitse inlichtingendienst BND, Bruno Kahl, zei tegen het weekblad Der Spiegel dat er nog steeds geen enkele aanwijzing is, dat Gülen achter de couppoging zit.

  "Turkije heeft ons er op verscheidene niveaus van proberen te overtuigen, maar dat is niet gelukt", zei Kahl. De uitspraak wekt woede in Ankara. De in de VS wonende Gülen was een politiek bondgenoot van Erdogan tot 2013 toen de twee bittere rivalen werden.

 9. Man opgepakt voor geweld

  Het rechercheteam dat de rellen bij het Turkse consulaat in Rotterdam van afgelopen weekend onderzoekt heeft donderdag een arrestatie verricht.

  Een 36-jarige man uit Schiedam is opgepakt voor openlijke geweldpleging en een poging tot zware mishandeling, liet de politie weten. Hij wordt ervan verdacht dat hij aan de Westblaak een agent tegen zijn hoofd heeft geschopt.

  De agent lag op de grond. Hij droeg een helm, maar die brak door een harde trap tegen zijn hoofd. Uiteindelijk bracht de politieman het er met lichte verwondingen vanaf. Hij deed aangifte.

  Op de avond van de rellen rond het verhinderde bezoek van de Turkse minister van Familiezaken Kaya werden al achttien betrokkenen aangehouden. De gemeenteraad van Rotterdam debatteert donderdag over de ongeregeldheden.

 10. Buma boos over intimidatie uit Turkije

  CDA-leider Sybrand Buma is boos over de reden waarom het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir tijdelijk stopt met raadswerk. Yazir doet dat na bedreigingen en intimidaties vanuit de Turkse gemeenschap.

  Buma stelde korte tijd later op Twitter "diep getroffen" te zijn door die stap. "Gevolg van onacceptabele inmenging en intimidatie uit Turkije. Dit moet stoppen."