live

Turkije toetst relatie met EU opnieuw na referendum

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigde Nederland van nazisme en fascisme, nadat het kabinet Turkse ministers de toegang had geweigerd om hier campagne te voeren voor een referendum dat de president meer macht geeft. Lees hier alles over de diplomatieke rel.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Turkije toetst relatie met EU opnieuw

  Turkije gaat de relatie met Europa na het referendum in april opnieuw tegen het licht houden, heeft president Erdogan dinsdag gezegd. Hij noemde Europa "fascistisch en wreed"', met veel gelijkenissen uit de periode voor de Tweede Wereldoorlog.

  Turkije beschuldigt onder andere Duitsland en Nederland van 'nazi-methoden', omdat zij Turkse ministers hebben verboden voor Turkse burgers campagne te voeren voor het referendum. De volksraadpleging gaat over een grondwetswijziging die de macht van Erdogan aanzienlijk uitbreidt.

  Erdogan zei dat een "heel ander Turkije"' zich na het referendum niet langer door de Europese Unie de les zal laten lezen via het toetredingsproces. Europese agenten kunnen dan ook niet meer op Turkse bodem "spioneren".

  Lees ook: Neecampagne voor Turks referendum verloopt op kousenvoeten

 2. Turkse parlementariër in Nederland

  De Turkse parlementariër Ayhan Sefer Üstün van de AK-partij van de Turkse president Erdogan is in Nederland om campagne te voeren voor het omstreden referendum in dat land, zo laat hij weten op sociale media. Hij is al in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht geweest om 'het presidentiële systeem' uit te leggen.

  "Na de gebeurtenissen waarbij de mensenrechten zijn geschonden, zeiden we dat we op alle mogelijke manieren zullen opkomen voor onze landgenoten. Niemand kan ons intimideren," aldus Üstun op twitter.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Amsterdamse stadhuis hebben nog niet gereageerd op de aanwezigheid van Üstün.

 3. Aboutaleb maant tot kalmte

  Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft maandag de inwoners van Turkse afkomst in zijn stad opgeroepen kalm te blijven in de aanloop naar het Turkse referendum medio april.

  Aanleiding tot zijn oproep is het ophangen en de latere verwijdering van posters van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een winkeletalage aan de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid. Die werden volgens de politie verwijderd nadat informatie was binnengekomen dat de openbare orde mogelijk in het geding was.

  Via RTV Rijnmond roept Aboutaleb op tot kalmte en rust. "Ik zou het geweldig vinden als we echt weer de rede organiseren'', aldus de burgemeester in gesprek met de regionale omroep. Het is volgens hem "ook echt nodig dat iedereen bij de les blijft, want de stad is niet gebaat bij deze vorm van voortdurende escalatie''.

  De burgemeester zegt dat iedereen zijn loyaliteit mag hebben, "maar dingen doen die de openbare veiligheid in gevaar brengen, daar moet je van wegblijven''.

  In Rotterdam zijn spanningen onder diverse Turkse groeperingen opgelaaid nadat het de Turkse ministers Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) en Kaya (Familiezaken) op grond van de openbare orde was verboden daar toespraken te houden.

 4. Merkel: nazivergelijking moet stoppen

  Angela Merkel heeft maandag de tegen haar gerichte uitlatingen van de Turkse president Erdogan over "nazimethoden'' verworpen. De Duitse bondskanselier herhaalde dat de nazivergelijkingen van de kant van Turkije zonder meer moeten stoppen.

  Merkel liet dat maandag weten na een ontmoeting met de Japanse premier Shinzo Abe. Volgens haar zal de Duitse regering dat soort uitlatingen niet langer toestaan. Erdogan verweet zondag na Duitsland ook Angela Merkel persoonlijk het gebruik van "nazimethoden''.

  "Jij gebruikt ook nazimethoden'', sprak hij tijdens een toespraak in Istanbul tot een denkbeeldige Merkel. "Bij wie? Bij mijn Turkse broers en zussen in Duitsland, bij mijn broers en zussen ministers, bij mijn broers en zussen afgevaardigden die daarheen reizen.''

  De Turkse president trekt van leer vanwege het niet toestaan van campagnes voor het Turkse referendum in Duitsland. Hij noemde ook Nederland eerder nazistisch en fascistisch in de diplomatieke rel die ontstond, nadat de Turkse minister Kaya van Familiezaken was uitgezet.

 5. Nieuwe campagne in Duitsland

  Het is mogelijk dat Turkse ministers opnieuw naar Duitsland gaan voor bijeenkomsten over het Turkse referendum in april.

  Dit zei een woordvoerder van president Erdogan zondag tegen de Turkse tak van CNN.

  Ankara beschuldigde Berlijn er zondag van steun te geven aan de beweging van de islamitische filosoof en prediker Fethullah Gülen. Erdogan houdt zijn voormalige politieke bondgenoot Gülen verantwoordelijk voor de bloedige poging tot staatsgreep in juli vorig jaar.

  De baas bij de Duitse inlichtingendienst BND, Bruno Kahl, zei tegen het weekblad Der Spiegel dat er nog steeds geen enkele aanwijzing is, dat Gülen achter de couppoging zit.

  "Turkije heeft ons er op verscheidene niveaus van proberen te overtuigen, maar dat is niet gelukt", zei Kahl. De uitspraak wekt woede in Ankara. De in de VS wonende Gülen was een politiek bondgenoot van Erdogan tot 2013 toen de twee bittere rivalen werden.

 6. Man opgepakt voor geweld

  Het rechercheteam dat de rellen bij het Turkse consulaat in Rotterdam van afgelopen weekend onderzoekt heeft donderdag een arrestatie verricht.

  Een 36-jarige man uit Schiedam is opgepakt voor openlijke geweldpleging en een poging tot zware mishandeling, liet de politie weten. Hij wordt ervan verdacht dat hij aan de Westblaak een agent tegen zijn hoofd heeft geschopt.

  De agent lag op de grond. Hij droeg een helm, maar die brak door een harde trap tegen zijn hoofd. Uiteindelijk bracht de politieman het er met lichte verwondingen vanaf. Hij deed aangifte.

  Op de avond van de rellen rond het verhinderde bezoek van de Turkse minister van Familiezaken Kaya werden al achttien betrokkenen aangehouden. De gemeenteraad van Rotterdam debatteert donderdag over de ongeregeldheden.

 7. Buma boos over intimidatie uit Turkije

  CDA-leider Sybrand Buma is boos over de reden waarom het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir tijdelijk stopt met raadswerk. Yazir doet dat na bedreigingen en intimidaties vanuit de Turkse gemeenschap.

  Buma stelde korte tijd later op Twitter "diep getroffen" te zijn door die stap. "Gevolg van onacceptabele inmenging en intimidatie uit Turkije. Dit moet stoppen."

 8. CDA-raadslid treedt terug na Turkije-rel

  Het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir neemt na bedreigingen en intimidaties vanuit de Turkse gemeenschap tijdelijk afstand van het raadswerk, zo laat de partij in een verklaring weten.

  CDA-fractievoorzitter Sven de Langen bevestigt dat het tijdelijk terugtreden verband houdt met de diplomatieke rel tussen de Nederland en Turkije.

  Afgelopen zomer ondervond Yazir ook al last na de mislukte staatsgreep tegen de Turkse president Erdogan. "Na het weekeinde en de gebeurtenissen bij het Turkse consulaat is dat erger geworden," aldus De Langen in een toelichting. "Hij hoeft zich niet als boksbal te laten gebruiken."

  Volgens het AD is Yazir in een Turkse krant aangewezen als medeaanstichter van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

  Het raadslid zou te boek staan als sympathisant van de geestelijk leider Fethullah Gülen, door de Turkse president Erdogan beschouwd als het brein achter de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer.

  Het CDA zegt in de verklaringen dat "spanningen, ontstaan in de Turkse gemeenschap in Rotterdam als gevolg van de ontwikkelingen in Turkije, een dusdanige impact hebben dat het voor Yazir onmogelijk is om zijn taak als raadslid naar behoren uit te oefenen".

  De Langen spreekt van een tijdelijk terugtreden. Hij verwacht Yazir voor de zomer terug in de gemeenteraad. ,

 9. Cavusoglu: niets veranderd in Nederland

  De verkiezingen hebben in Nederland niets veranderd volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu. "Kijk naar al die partijen en je ziet dat er geen verschil is tussen sociaaldemocraten of de fascist Wilders. Ze hebben allemaal dezelfde mentaliteit," zei Cavusoglu vandaag volgens de krant Hürriyet.

  Cavusoglu is een van de ministers die afgelopen weekend in ons land campagne wilde voeren voor een referendum in Turkije.

 10. Arib hekelt Kuzu

  Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft felle kritiek geuit op de houding van Kamerlid en Denk-voorman Tunahan Kuzu in de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. De politicus had volgens de PvdA'ster duidelijk moeten zijn.

  "Ik had liever gehad dat de leider van Denk, de heer Kuzu, gewoon afstand neemt van de uitspraken van Erdogan. Dat wij overblijfselen zijn van de nazi's en fascisten, dat kan absoluut niet en is onacceptabel. Ik verwacht van een volksvertegenwoordiger in Nederland dat hij dat ver van zich werpt. Dat is niet gebeurd en dat is jammer'', aldus Arib zojuist in de uitzending van EenVandaag-radio.