Amsterdam Bewaar

Pasgeboren netgiraffe voor het eerst naar buiten

De giraffe werd maandag geboren.
De giraffe werd maandag geboren. © Artis

Hier verzamelen we de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse foto's. Zelf een bijdrage? Mail nieuwsdienst@parool.nl. Volg ons ook op Instagram.

Pasgeboren giraffe voor het eerst naar buiten

De netgiraffe, die maandag in Artis is geboren, mocht vandaag voor het eerst naar buiten. Het veulen is een merrie en het derde kind van de giraffenmoeder. Moeder en kind maken het goed

Amsterdammer Wieland van Dijk was aanwezig bij de eerste stapjes in de buitenlucht:

Voor het eerst naar buiten. #giraffe #artis #amsterdam

8 Likes, 1 Comments - wieland (@wvdijk) on Instagram: "Voor het eerst naar buiten. #giraffe #artis #amsterdam"

De Schreierstoren heeft een broertje gekregen

Misschien kent niet iedere Amsterdammer z'n naam, maar qua vorm moet de Schreierstoren toch bij de meesten een belletje doen rinkelen. De verdedigingstoren aan de Geldersekade valt bijna niet te missen voor wie via Centraal Station reist. 

Sinds woensdag heeft de Schreierstoren er bovendien een broertje bij. Madurodam heeft namelijk een replica gemaakt voor de nieuwste attractie, Nieuw Amsterdam. Wie de toren binnenloopt komt terecht in een spektakel over de vestiging van Nieuw Amsterdam, oftewel New York. 

Een piepkleine versie van de Schreierstoren is ook te bewonderen in het miniatuurpark.

Zwevende fietsen

Een opvallend gezicht: een tiental fietsen zijn aan het linker en rechter ponton in Noord vastgemaakt. Aan de witte metalen rekken langs het water bij het Buiksloterveer zijn de fietsen met tiewraps opgehangen. De reden is vooralsnog onbekend.

Stadsdeel Noord onderzoekt de actie.

Pont in Taxi Driver-jasje

In Eye is momenteel een tentoonstelling te zien over de Amerikaanse regisseur Martin Scorsese. Naast films zijn er ook 600 objecten te aanschouwen, waaronder storyboards, familiekiekjes, filmscripts, montageschema's, filmstills, setfoto's en correspondentie. 'Overdadig en overrompelend', noemde filmrecensent Jan Pieter Ekker de tentoonstelling. 

De expo bleek voor het GVB reden om een van de Buiksloterwegveren eens in een nieuw, vrolijk jasje te steken: dat van de wereldberoemde taxi uit Taxi Driver, misschien wel de beste film van Scorsese.

Street art in Centrum

Roy Valk en Roelof Schierbeek, beter bekend als het Nederlandse streetartduo Karski and Beyond, hebben dit weekend een nieuw kunstwerk afgeleverd in de Nieuwe Doelenstraat. 

De muur bij het parkeerterrein tegenover hotel L'Europe wordt al jaren gesierd door graffitikunstwerken, waaronder een van Karski and Beyond. Die schildering was in de loop der jaren vernield door toeristen. Het nieuwe werk, met het onwaarschijnlijke duo Rembrandt van Rijn en Herman Brood, duurde zo'n twee dagen om te maken. 

"We wilden een clash tussen twee kunstenaars uit totaal verschillende periodes weergeven. Herman Brood en Rembrandt hebben beiden veel in Amsterdam gewerkt en dus een binding met de stad. Een hoop toeristen zullen zich daarbij afvragen wie de man aan de linkerkant nou is," aldus Valk en Schierbeek.   

Karski and Beyond sleepten vrijdagavond nog een Dutch Street Art Award in de wacht. Ze zijn te volgen op Instagram.

Pauw aan de wandel

Het is druk op het dierenfront in de stad deze weken. Afgelopen week ontsnapte een stier in Nieuw-West aan de slacht, zaterdag zorgde een vrijgezellenfeest met kameel voor opschudding op de Wallen. Zondagochtend werden bewoners van het Ir. Jakoba Mulderplein wakker door het typerende krijsende geluid van een pauw.

Het beest was ontstnapt uit Artis en was aan de wandel door de Plantagebuurt. "Bij Artis werd om 7.30 uur de telefoon waarschijnlijk nog niet opgenomen," meldt buurtbewoner Coco van der Hoeven, die de dierenambulance belde, aan Het Parool. Ze vraagt zich af of het dier op zoek was naar een partner. Daar was de ontsnapte pauw al bekend. 

Met hulp van bewoners en de dierenambulance werd de pauw via een achteringang terug de dierentuin in gedreven.

Kameel als sier mee over de Wallen

In Amsterdam leven konijnen, reigers en veel andere soorten dieren. Maar een kameel, nee, die komt niet in het wild voor. In de vroege avond slenterde het dier toch over de Wallen. Een groep mannen had de kameel mee om hun vrijgezellenfeest op te vrolijken. "Lachen, toch?" riepen ze nadat enkele omstanders naar de achterliggende gedachte van het merkwaardige schouwspel vroegen.

De begeleider van de kameel werd aangehouden door de politie. Hij had nog een geldbedrag openstaan. De kameel is overgebracht naar de dierenopvang.

In december zorgde onderbroekenmerk A-Wear voor opschudding toen een rendier door Amsterdam liep. Er volgde geen boete.

Bananenbende in Oost

Ergens door Amsterdam-Oost moet een kudde wilde bavianen lopen, schrijft Harvey Otten op Twitter bij een foto van een uitpuilende prullenbak met bananenschillen. Hij spotte de bananenbende op de Ringdijk bij het Science Park, waar vast wat wilde dieren rondlopen, maar - als het goed is - geen apen. 

Wie dan wel de 'daders' zijn van deze afvalberg? Waarschijnlijk zijn de bananenschillen achtergelaten door deelnemers aan de Avondvierdaagse.

'Lekkerste plek' van de stad

"Los van alle recente berichten over de drukte in de stad, kennen Amsterdammers blijkbaar ook plekken waar ze rust ervaren," zegt Hester Hobbelink van Stadscala, een bureau dat projecten en events bedenkt en organiseert in de stad.

Hobbelink heeft ruim tweehonderd Amsterdammers gevraagd naar hun 'lekkerste plek' in de stad. Met name de Jordaan, de Nieuwmarkt, het Vondelpark en het Westerpark werden genoemd. Ruim 35 procent van de respondenten wil rust, terwijl zo'n 28 procent juist de aanwezigheid van anderen als een pre ervaart.

Het onderzoek werd woensdagmiddag gepresenteerd. Voorbijgangers konden op de brug bij de Joden Breestraat hun favoriete plek in Amsterdam op een met een plattegrond beschilderd lichaam noteren.

Ook Amsterdam trots op Dumoulin

Wielrenner Tom Dumoulin flikte het als eerste mannelijke Nederlander in 37 jaar om weer een grote ronde te winnen. Ook Amsterdam is trots op hem, zo blijkt uit het kunstwerk dat Ives. St. Covert heeft gemaakt op de NDSM-werf.

De Maastrichtenaar is in zijn karakteristieke tijdrithouding als muurschildering te zien. Net als in de Giro draagt hij hier ook de roze trui. 'Grazie Tom', luidt het bijschrift. 

Oer-Amsterdams zelfvertrouwen?

Volgens de gemeente Amsterdam zit het wel snor met die Europa League-finale, blijkt wel uit de gedegen voorbereiding op de huldiging die donderdag in het beste geval plaats gaat vinden. 

De halve stad hangt vol met Ajax-vlaggen, en nu blijkt er ook al parkeeradvies te worden gegeven in de straten rond het Museumplein. 'Niet verstandig,' aldus de gemeente. Lopen er een paar ambtenaren vooruit op de zaken, of is dit een staaltje oer-Amsterdams zelfvertrouwen?

Wachten op kipfilet

Een reiger keert vrijwel dagelijks terug naar een verlaten woonhuis in Oost. De voormalig eigenaresse verwende het dier vaak met kipfilet, maar ze is een paar weken geleden overleden.

Althans, dat weet Simon de Waal te vertellen. De auteur wandelt vrijwel dagelijks door Oost voor inspiratie en heeft de reiger al een paar keer op de foto gezet.

"De woning om de hoek van de Javastraat was me al vaker opgevallen," zegt De Waal. "Ondanks dat het nieuwbouw is, heeft het altijd zo'n Amsterdamse inrichting gehad met veel frutseltjes voor de ramen."

De Waal liep deze week weer langs het huis en zag weer de reiger zitten. Aan buren vroeg hij het verhaal achter het dier. "De reiger kwam bijna dagelijks aan het begin van de avond naar het oude vrouwtje, de bewoonster, voor kipfilet. Die braadde ze voor de reiger. Het beest keerde elke keer weer terug."

"De buren vertelden me dat de reiger terug blijft keren. De oude mevrouw is weken geleden overleden. Het beeld vond ik zo aandoenlijk, dat ik het deelde op Twitter. Zo triest, die reiger alleen voor een leeg huis wachtend op de vrouw die niet meer komt."

'Geïllustreerde gids voor de bezoekers van Amsterdam' uit 1883

Van 1 mei tot 1 oktober 1883 bezochten één miljoen mensen Amsterdam voor de wereldtentoonstelling op het Museumplein. Het was de eerste keer dat de stad met massatoerisme te maken kreeg. 

Om de bezoekers in goede banen te leiden en de overige bezienswaardigheden van Amsterdam uit te lichten, maakte uitgever Tjomme van Holkema een gidsje en een kaart en noemde het de 'Geïllustreerde gids voor de bezoekers van Amsterdam'. 

Op de kaart is goed te zien wat men destijds bij een bezoek aan de stad volgens Holkema niet mocht missen. Zo worden Artis, het destijds spiksplinternieuwe Rijksmuseum en het Koninklijk Paleis genoemd. Maar in het stadhuis waar Holkema indertijd naar verwijst, zit inmiddels The Grand Hotel gevestigd (en zodoende vinden nog steeds genoeg toeristen hun weg naar het rijksmonument).

Een bezoekje aan het Paleis voor de Volksvlijt is de reiziger van vandaag de dag ook niet gegund: de vermaarde bezienswaardigheid brandde in 1929 af. En de huidige entree van de stad - het Centraal Station - ontbreekt: die moest nog gebouwd worden.

'When you drive, never drink'

Het heeft dit weekend niet de headlines van het nieuws gehaald, maar een dronkenlap reed met zijn Mercedes het pand van Heineken aan de Stadhouderskade in.

De bierbrouwer heeft de schade op ludieke wijze tijdelijk gerepareerd. 'When you drive, never drink,' luidt de tekst op het stuk hout waarmee de gebroken ramen zijn afgetimmerd. Juist ja.

Maiden call voor Mein Schiff 3

Donderdagochtend vroeg meerde bij de Passenger Terminal in Amsterdam het Duitse cruiseship Mein Schiff 3 aan. Het is de maiden call - de eerste keer dat een schip een bepaalde haven aan doet - voor dit enorme schip van bijna 300 meter lang. Het schip kan 2790 passagiers vervoeren en telt 14 verdiepingen. Donderdagavond laat vertrekt het weer.

#viewfromtheofficetoday #whataview #meinschiff3 #tuicruises #amsterdam #amsterdampassengerterminal #pietheinbuildings

3 Likes, 2 Comments - Nathalie Lantrok (@nathaliexxooxx) on Instagram: "#viewfromtheofficetoday #whataview #meinschiff3 #tuicruises #amsterdam #amsterdampassengerterminal..."

Van der Laan neemt een momentje

Burgemeester Eberhard van der Laan mocht dit jaar spreken tijdens de Dodenherdenking. "Laten wij juist op 4 mei onze zegeningen tellen, en daaruit de hoop en het zelfvertrouwen putten om voort te gaan op de weg van vrede," zei hij in een speech die op social media vol lof wordt ontvangen. Na zijn praatje legde hij een krans, en nam hij een kort momentje ter nagedachtenis.

Van Gaal lijkt zeker van z'n zaak

Tijdens de thuiswedstrijd tussen Ajax en Olympique Lyonnais, de eerste keer in twintig jaar dat Ajax in de halve finale van een Europees bekertoernooi staat, lijkt Louis Van Gaal al vrij zeker van de winst. Trots houdt hij de Europa League-trofee al even vast, met zijn vrouw Truus op de tribune van de Johan Cruijff Arena.

Bevrijdingsvliegtuig gepresenteerd

Het onlangs teruggevonden bevrijdingsvliegtuig is gepresenteerd. Het Auster-vliegtuigje landde op 5 mei 1945 in het geheim in Amsterdam, en luidde het einde van de bezetting in. Het Amsterdams 4 en 5 mei comite laat het toestel terugkeren naar Amsterdam, waar het op Bevrijdingsdag te zien zal zijn op het Museumplein.

Lees het verhaal van het vliegtuig: Een vliegtuig landt, de stad is vrij

Cruijff-muur in Oost zo goed als af

De muurschildering van Johan Cruijff op een appartementencomplex aan de Wembleylaan in Oost is af. De Braziliaan Paulo Consentino begon precies een week geleden (op de dag dat de vorig jaar overleden Cruijff zeventig zou zijn geworden) met schilderen

Consentino die eerder al muren in Brazilië, Uruguay en Spanje versierde - en de Argentijn Lionel Messi vereeuwigde op de muur van diens oude school - kreeg bij het schilderen hulp van jongeren uit Betondorp en Park de Meer. Op 9 mei wordt het werk officieel en feestelijk onthuld.

Overal in Amsterdam een Airbnb?

Het gebruik van Airbnb in Amsterdam is in een jaar tijd ruim verdubbeld. Gert Verbeek spotte zelfs een hotelkamer in metrostation Wibautstraat. De Airbnb is niet echt te huur: het gaat om een kunstwerk (een 'ironische installatie'). 

Vuilniswagen leeggekiept

De volledige inhoud van een vuilniswagen is dinsdagmiddag midden op de Bilderdijkstraat gekiept nadat de bestuurders dachten dat het afval in brand stond. Het bleek vals alarm

Shawn Mendes tussen zijn fans

Popster Shawn Mendes stond maandagavond voor een Ziggo Dome vol twaalfjarigen. Het had iets vreemds ontroerends, schrijft recensent Hans van Lissum. Lees de recensie (***). Op deze foto wordt Mendes omringd door zijn fans.

Blikvanger

Piet van Heusden (87), wereldkampioen op de baan van 1952, was afgelopen zondag de blikvanger bij de Ronde van Orteliusstraat. Het was 70 jaar geleden dat de straatronde voor het laatst in de stad reed.

Iedereen fotografeert Be-Brave

De populaire jongensgroep B-Brave nam zondag afscheid in discotheek The Box. Alle fans hadden hun telefoon meegenomen. Bekijk de volledige fotoserie.

Keurige toeristen

Mark Vos zag hoe deze toeristen parkeergeld probeerden te betalen. Voor hun huurfiets.