live

LAKS: Minder examenklachten dan vorig jaar

In dit blog lees je al het nieuws over de eindexamens van 2017, en volgen we Amsterdamse scholieren die examen doen.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
  1. Minder klachten

    De examenklachtenlijn van het LAKS zit er voor dit jaar op. Dit jaar, de dertigste editie, kwam een recordaantal klachten binnen over het examen Nederlands vwo. Maar het totaal aantal klachten was lager dan in 2016.

    In totaal namen dit jaar circa 213.168 kandidaten deel aan de eindexamens. Kandidaten konden klachten indienen over de inhoud en de organisatie van zowel de digitale als de schriftelijke examens.

    Aan het einde van de laatste examendag stond de teller op 189.303 klachten.Dat was minder dan het LAKS in 2015 en 2016 binnen kreeg. De scholierenorganisatie vermoedt dat dit komt door technische storingen.

    Daardoor was de website examenklacht.nl, waar de meeste klachten worden ingediend, op meerdere momenten niet bereikbaar en konden examenkandidaten hun klacht alleen maar telefonisch indienen. Door een hack lag de site er donderdag 18 mei twintig uur uit.

    Alle binnengekomen klachten en vragen zijn beoordeeld. Dagelijks is er contact geweest met het College voor Toetsen en Examens (CvTE) om de klachten te bespreken. Een aantal daarvan is gegrond verklaard, en hebben er volgens het LAKS mede toe geleid dat er 31 aanvullingen op de correctievoorschriften zijn gepubliceerd.

  2. Vwo'er Isa Huipen (18) is net klaar met zijn examen economie op het Hyperion Lyceum. Isa: "Eerlijk gezegd ging het echt heel goed. Het was relatief makkelijk, vergeleken met andere examens. Wisselkoersen, een onderwerp waar ik niet zo goed in ben, kwam er gelukkig niet in voor. Ook de lengte van de toets was precies goed."

    Zijn vriend Dennis Huang (17) sluit zich daarbij aan. "Het was een goede toets, volgens mij vond bijna niemand de toets te lang of te moeilijk. Alleen ben ik niet zo goed in verzekeringen, dat deel heb ik dus niet zo goed gemaakt. Maar de rest gelukkig wel. Morgen hebben we ons laatste examen: Spaans. Daarna gaan we op examenreis naar Mallorca."

  3. Examenreis kan anders

    Als het laatste eindexamen er straks op zit, kiezen veel scholieren voor een 'welverdiende' vakantie vol feest en drank. Dat kan anders, zeggen de Amsterdamse Rosa Boon (24) en haar vriendin Loes Knevel (24).

    De tijd kan veel nuttiger worden besteed - bijvoorbeeld met de alternatieve examenreis die zij aanbieden.

    Bij Sama Sama Travels kan een scholier kiezen voor een examenreis naar Bali om in drie weken te worden klaargestoomd voor het studentenleven. Knevel: "Ik denk dat het belangrijk is om in een andere cultuur te zijn. Juist zo kom je uit je comfortzone."

    Lees verder: Alternatieve examenreis is ander soort feestje

  4. 'Ik vond het een chille toets'

    Havist Mink Peterson (16), deed vandaag examen in maatschappijwetenschappen op het IJburg College. "Het was moeilijk, maar het ging goed. Dit is echt zo'n vak waarbij ze precies vragen wat er in het boek staat. Als je dat dus goed had geleerd, kon je de vragen beantwoorden. Ik had zelf drie boeken samengevat, en oefenexamens gemaakt. Ik was een half uur voor tijd klaar. Nu heb ik woensdag alleen nog Spaans, ik ben dus gelukkig klaar met mijn leervakken. Ik ga wel nog wat examens oefenen om in het Spaanse ritme te komen."

    Isa Huipen (18), gymnasiast op het Hyperion lyceum, waagde zich vandaag aan biologie. "Ik vond het een chille toets. Meestal heb ik te weinig tijd, maar nu kreeg ik hem precies af in de tijd die ervoor gegeven was. Ik ben niet van de zesjescultuur, maar haal ook geen tienen. Voor deze toets heb ik denk ik rond een zeven. Ik volg een aantal extra vakken, dus veel van mijn vrienden zijn nu al klaar of hebben geen leervakken meer. Ik heb morgen nog economie, maar dat is gelukkig een van mijn sterkere vakken."

  5. 'Ik gok dat ik rond de 5,5 heb'

    Mink Peterson (16), havist op het IJburg college, maakte vrijdagmiddag zijn eindexamen wiskunde A.

    "Als ik voor mezelf spreek, denk ik dat het wel oké ging. Maar uit de geluiden van mijn klasgenoten maak ik op dat het een van de lastigste examens tot nu toe was. Bij sommige onderzoeksvragen werd je op dingen getoetst die je niet echt kunt leren. Ik durf te wedden dat misschien twee van de tweehonderd leerlingen in de zaal die vragen goed hebben beantwoord. Ik bekijk nu de antwoorden en gok dat ik rond de 5,5 heb. Volgende week heb ik alleen nog maatschappijwetenschappen en Spaans, daar ga ik dit weekend voor knokken."

  6. Laks getroffen door cyberaanval WannaCry

    De storing waar de website examenklacht.nl van het LAKS sinds donderdag mee kampte, is veroorzaakt door een ransomware-aanval.

    Dat heeft een woordvoerster gezegd. "We zijn getroffen door dezelfde cyberaanval als die vorige week de ziekenhuizen in Groot-Brittannië heeft getroffen.'' De storing is inmiddels verholpen.

    Criminelen probeerden sinds vorige week vrijdag computers over de hele wereld binnen te dringen via WannaCry, ook wel WannaCrypt genoemd.

    Het LAKS heeft geen losgeld betaald om weer bij de eigen computerbestanden te kunnen en is ook zeker niet van plan dat te gaan doen. "We hebben gelukkig een back-up van alle klachten over de schoolexamens van dit jaar. Die zijn vanochtend op een andere server gezet.'' Volgens de woordvoerster was de website aan het eind van de ochtend weer 'in de lucht'.

  7. Floris komt eigen tekst tegen in examen

    Floris de Boer (18) schrok zich donderdagochtend een hoedje. De vragen die hij tijdens zijn examen maatschappijwetenschappen kreeg voorgeschoteld, gingen namelijk over een tekst die de vwo-scholier van het Petrus Canisius College in Alkmaar zelf heeft geschreven.

    "Ik begon nietsvermoedend aan het examen en sloeg de bladzijde om, zodat ik vraag veertien kon maken. Daar zag ik een tekst staan van het onderzoeksbureau van mijn tante. 'Wat leuk,' dacht ik nog."

    Maar het bleken echt zijn eigen woorden, een onderzoek over de man-vrouwverdeling in Nederlandse talkshows. "'Geweldig, hoe is het mogelijk,' dacht ik. Vervolgens probeerde ik contact met anderen te maken, maar die waren natuurlijk hard aan het werk. Ik moest daarna nog door tot vraag 28, dat was best lastig met al mijn enthousiasme."

    Niet vlekkeloos
    Floris wil later politiek verslaggever worden. Meewerken aan het onderzoek leek hem daarom een goede eerste stap. "Ik ben achttien en heb nog geen opleiding gedaan. Door zoveel mogelijk te schrijven, probeer ik me alvast voor te bereiden. Volgend jaar ga ik politicologie studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Misschien sta ik over een jaar of drie wel bij jullie op de stoep."

    Zijn eigen tekstvragen heeft Floris niet vlekkeloos gemaakt. "Ik heb al gekeken naar de antwoorden en ik heb volgens mij niet alles goed. Maar ik denk dat ik over het algemeen wel een voldoende heb, het is één van mijn beste vakken."

  8. 'Bij scheikunde weet je het nooit'

    Rifayet Bettencourt (19) waagde zich donderdag aan het vwo-examen scheikunde op de Scholengemeenschap Reigersbos. “Ik leek alles te snappen, maar bij scheikunde weet je het nooit. Ik sta er een zesje voor, het is niet mijn beste vak. Bij eerdere toetsen dacht ik soms ook dat het goed ging, maar had ik uiteindelijk toch geen goed cijfer. Ik juich dus niet te vroeg, maar ben ook niet negatief. Maandag heb ik mijn laatste examen, biologie. Ik heb nog niks gepland voor als ik klaar ben, maar ik ga sowieso naar de kapper en lekker sporten. Gisteren ging ik voor het eerst weer met mijn vrienden, die geen examen doen, basketballen. 'Oh, jij leeft ook nog,' zeiden ze grappend.”

  9. Examenklachtenlijn kort uit de lucht

    De internetpagina van het LAKS waar scholieren hun grieven kwijt kunnen over een afgelegd examen was donderdag enige uren onbereikbaar. De pagina was tussen 16.00 en 18.00 uur uit de lucht: "gehackt", aldus een woordvoerster.

    Zij kon donderdag aan het begin van de avond dan ook nog niet aangeven of er veel klachten waren binnengekomen over bijvoorbeeld de examens Duits (havo), economie (vmbo) of scheikunde (vwo) die op het programma stonden. Er kwamen wel wat telefoontjes binnen bij het LAKS, maar de meeste reacties komen doorgaans via internet.

    Een week eerder klaagde een recordaantal van ruim 26.500 vwo'ers over het lange examen Nederlands.

  10. Lastig eindexamen Engels

    Havisten Mink Peterson (16) en Eva van Brummelen (16) doorstonden woensdag de vuurproef van het eindexamen Engels op het IJburg College.

    Mink: "Ik vond het een moeilijk examen. Zelfs de docent zei dat dit het lastigste examen van de laatste vier jaar was. Het duurde vooral erg lang, omdat er veel punten te behalen waren. Bij de invulopdrachten, waar ik steeds een ontbrekend woord moest kiezen, leken de verschillende opties erg op elkaar."

    Eva: "Ik vond de woorden bij de invulopdrachten ook op elkaar lijken. Bij de oefenexamens gokte ik wel steeds goed, dus ik denk dat het nu ook is gelukt. Mijn Engelse woordenschat is best groot omdat ik op internet veel in die taal communiceer. Ik denk dat ik wel een voldoende heb."