Amsterdam Bewaar

Ondertussen in de Kinkerbuurt

In de de serie 'Groeten uit de Kinkerbuurt' volgen we de opwaardering van de Kinkerbuurt - terwijl het gebeurt - door de ogen van de bewoners die het ondergaan.

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Met prijzen van vijf- tot zesduizend euro per vierkante meter is hét moment gekomen voor vastgoedondernemers om hun bezit te verzilveren. De Kinkerbuurt zit definitief 'in de lift'.

Dus het ziet er rooskleurig uit voor de bouwers, de ontwikkelaars, de gemeente, de ondernemers en de huiseigenaren. Iedereen gaat er op vooruit. Of toch niet?  Een bouwplan maken is één ding, maar ook echt in de Kinkerbuurt bouwen gaat meestal niet zonder slag of stoot.

Vanaf volgende week donderdag pakken we onze zomerserie van vorig jaar 'Groeten uit de Kinkerbuurt' weer op met een aflevering over de toekomst van de laatste restjes volkshuisvesting. Hieronder alvast een voorproefje. En verderop vind je de eerste drie afleveringen over de Kinkerbuurt uit 2016.

Aflevering 3: 'Ga gewoon weg met je hotels en je horeca'

Over gevraagde én ongevraagde burgerparticipatie in de Kinkerbuurt. Inspiratiesessies, een Design Jam, boze bewonersavonden: de ambtenaren in Amsterdam West zijn er druk mee. (Zomer 2016)

Aflevering 2: Twee werelden in één straat

Als je wilt weten hoe de veelbesproken tweedeling in de stad er uitziet moet je in de Van Effenstraat gaan kijken. Ria en Roxanne zijn overburen. Ze wonen respectievelijk 46 en 2 jaar in de Kinkerbuurt. (Zomer 2016)

Aflevering 1: Afscheid van de laatste ambachtslieden

Smederij Meister en Zonen was één van de laatste ambachtsbedrijfjes in de Kinkerbuurt. Op een paar garages na zijn nu alle werkplaatsen gesloten. Vroeger waren zij kenmerkend voor de buurt, maar het zwaartepunt van de activiteiten verschuift naar horeca, detailhandel en de creatieve sector. En vastgoed is nu 'big business'. (Zomer 2016)

Colofon