Amsterdam Bewaar

Dit is wat we weten over het nieuwe erfpachtstelsel

Dit is wat we weten over het nieuwe erfpachtstelsel
© ANP

Amsterdam stapt in 2017 na 120 jaar over op een nieuw erfpachtstelsel. Dit is wat we nu weten over de nieuwe plannen.

Amsterdammers kunnen kiezen voor eeuwigdurende erfpacht, zo werd begin dit jaar bekend. Het plan zorgde voor veel protest. Zo veel, dat de Amsterdamse coalitiepartijen in april een nieuw plan indienden voor het nieuwe erfpachtstelsel.

Het gemeentebestuur heeft dat akkoord inmiddels bekrachtigd

Wat houden de nieuwe afspraken in? 

* Huizenbezitters met erfpacht krijgen een extra korting van 25 procent, bovenop de eerder aangekondigde 10 procent. 

* Erfpachters krijgen niet tot eind dit jaar, maar tot 2020 de mogelijkheid om onder gunstige voorwaarden over te stappen naar het nieuwe stelsel.

* De extreme gevallen - sommige huizenbezitters moesten tonnen betalen bij een overstap - worden afgevlakt.

* Dat wordt gedaan door de zogeheten buurtstraatquote, het percentage van de WOZ-waarde van het perceel dat aan de grond werd toegerekend, te maximeren op 49 procent.

Hoe is het nieuwe plan tot stand gekomen? 

Na de kritiek - zowel van oppositie, experts, belangengroepen als erfpachters - liet wethouder Eric van der Burg in februari doorschemeren dat de plannen zouden worden aangepast.

Dat betekende wel dat hij opnieuw rond de tafel moest. Voor het vorige plan kregen D66 en VVD coalitiepartij SP mee in ruil voor miljoenen extra voor armoedebestrijding. Om de SP ook nu aan boord te krijgen gaat jaarlijks 5 miljoen extra naar armoede en komen er meer huurwoningen in nieuwbouwprojecten als de Sluisbuurt. 

Door het nieuwe stelsel dalen de inkomsten van de gemeente van 5,4 naar 2,2 miljard euro.

Wat zijn de meningen over de nieuwe plannen?

Met het aangepaste voorstel hopen D66, VVD en SP de woede te temperen en, niet onbelangrijk, de coalitie bijeen te houden

"Vandaag is een historisch besluit genomen," zei wethouder Eric van der Burg, maar de oppositie is voorlopig minder enthousiast. GroenLinks vindt een extra korting niet de oplossing, terwijl het CDA de aanpassingen onvoldoende vindt. 

Koen de Lange, voorzitter van Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (Seba), is ook niet enthousiast en blijft zich verzetten tegen de zogeheten 'residuele rekenmethode'.

En de erfpachters? Lezers van Het Parool staan nog niet te applaudiseren voor de plannen. Ze vinden het nattevingerwerk - en oneerlijk bovendien.

Is het nieuwe erfpachtstelsel nu definitief? 

Het gemeentebestuur heeft een principebesluit genomen, op 2 mei neemt het een definitief besluit over het erfpachtplan. Waarschijnlijk wordt het eind mei in de commissie behandeld. 

De raad stemt vervolgens naar verwachting in juni in met de plannen.

Het betekent niet dat de protesten voorbij zijn. Een groep boze erfpachters uit Oud-Zuid bereidt zich als 'erfpachtpartij' voor op de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Daarnaast wil de Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (Seba) het voorstel mogelijk blokkeren met een referendum.

Meer weten over (de gevolgen van) het nieuwe erfpachtstelsel? 

* Alles over het onderwerp in ons dossier.

* Lees meer op de website van de gemeente.

* Volg politiek verslaggevers Roelf Jan Duin en Michiel Couzy voor de laatste ontwikkelingen.

* Is een vraag nog steeds onbeantwoord? Mail de redactie.