Amsterdam Bewaar

De grote Flammkuchetest: waar eet je de beste van Amsterdam?

Het gemiddelde cijfer van de geteste Flammkuchen is 7,28. Zo hoog scoorde een gerecht in onze eerdere testen nog nooit
Het gemiddelde cijfer van de geteste Flammkuchen is 7,28. Zo hoog scoorde een gerecht in onze eerdere testen nog nooit © Rein Janssen

Ooit wordt het écht lente: terrastijd. En wat eten we daarbij? Een flinterdun bodempje belegd met crème fraîche, uien en spek; de Flammkuche duikt overal op. Van lekker krokant tot niveau supermarktpizza: dit is de Grote PS-Flammkuchetest.

Flàmmeküeche (want van oorsprong uit de Elzas stammend), ofwel Flammkuche (want de Elzas was een aantal keren Duits gebied), ofwel tarte flambée (aangezien de Alsace thans Frans is) laat zich wellicht het best vertalen als vuurkoek.

Zo was de Flammkuche (zoals we vanaf nu zullen schrijven) ooit bedoeld: als test voor de hitte in een houtoven van de bakker. Was de oven heet genoeg, dan was het flinterdunne deegbodempje in een mum van tijd gaar en krokant - en dus niet slap en doorweekt, zoals een minderheid van Amsterdamse koks schijnt te denken dat een Flammkuche dient te worden geserveerd.